Κακοκαιρία «Χιόνη»: Τα Χανιά ζητούν να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κακοκαιρία «Χιόνη»: Τα Χανιά ζητούν να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κακοκαιρία «Χιόνη» επιμένει με βροχές, ισχυρούς ανέμους και προβλήματα - Ποτάμι οι δρόμοι στα Χανιά - Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά- Καταστροφές και πτώση δένδρων και στην Καλαμάτα

chania12
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κακοκαιρίας ζήτησε η Περιφέρεια Κρήτης, να κηρυχθούν τα Χανιά, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί με τους δημάρχους της περιοχής.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, «λόγω των έντονων ανέμων και βροχοπτώσεων που πλήττουν το Νομό από χθες το πρωί, επικίνδυνα φαινόμενα πλημμυρών, κατολισθήσεων (χώματα και πέτρες) και πτώσεων δέντρων σημειώθηκαν σε όλους τους οδικούς άξονες του νομού Χανίων».

Στην ίδια ανακοίνωση καλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν τις μετακινήσεις, ενώ, όσοι οδηγοί μετακινούνται αναγκαστικά, να το κάνουν με πολύ μεγάλη προσοχή και σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.

Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται στο εθνικό δίκτυο από Σούδα μέχρι και Πλατανιά, ενώ κλειστός λόγω πτώσης βράχων είναι ο επαρχιακός δρόμος Καλουδιανά-Τοπόλια-Χρυσοσκαλίτισσα (τμήμα Τοπόλια-Μύλοι).

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Βουλγαράκης, έχει ήδη προβεί σε όλες τις διαδικασίες προς την Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να κηρυχθεί ο Νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης και να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών ως «πλημμυροπαθείς», προς αποζημίωσή τους.

xania1
xania2
xania3
Κλείσιμο


Ποτάμια οι δρόμοι

Στην περιοχή Αλμυρίδα ο δρόμος έγινε ένα με την θάλασσα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στην περιοχή της Σούδας, Πλατανιά και Περιβόλια.

Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια με δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στα οχήματα τους.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως τόνισε ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης, χρειάστηκε να επέμβουν σε 18 περιπτώσεις σε Χανιά και Πλατανιά για απάντληση υδάτων.



Στο Ρέθυμνο σημειώθηκαν τρεις κατολισθήσεις ενώ ένας ηλικιωμένος κινδύνευσε από χείμαρρο στην περιοχή Γουλεδιανά.

Συγκεκριμένα κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Γωνιάς, Σκεπαστής και Γουλεδιανά ενώ η πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να επέμβει σε 8 περιπτώσεις απάντλησης υδάτων.

Αρκετές ήταν και οι πτώσεις δέντρων σε δρόμους.

xania4

«Βούλιαξε» στο νερό σούπερ μάρκετ στα Χανιά

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακοκαιρίας στην περιοχή, είναι οι εικόνες από το κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στον Πλατανιά, του οποίου ο εξωτερικό χώρος πλημμύρισε εντελώς όπως βλέπετε στις φωτογραφίες του zarpanews.

super1
super2
super3
super4

super5
super6
super7



Κλειστοί δρόμοι λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Έκλεισαν ο δρόμος Ταυρωνίτη – Παλαιόχωρα (τμήμα Νερατζιά – Βουκολιές) και ο δρόμος Περιβόλια – Θέρισο, λόγω των συνεχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το Νομό και των επακόλουθων πτώσεων βράχων και δέντρων.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα έκλεισε και ο επαρχιακός δρόμος Καλουδιανά – Τοπόλια – Χρυσοσκαλίτισσα (τμήμα Τοπόλια – Μύλοι), και ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο εθνικό δίκτυο από Σούδα μέχρι και Πλατανιά.



Κλειστά σχολεία

Οι Δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά, έχοντας διαρκή ενημέρωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες προβλέψεις της, που αναφέρουν επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, αποφάσισαν από κοινού:

Να μην λειτουργήσουν την ημέρα Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, όλα τα σχολεία των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης και οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί σταθμοί, διότι, ιδιαίτερα κατά τις ώρες προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία, προβλέπεται ένταση των καιρικών φαινομένων.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στον Δήμο Αποκορώνου

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, κάνει έκκληση στους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις ενώ με απόφαση του τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην περιοχή.

«Η έντονη βροχόπτωση η οποία συνεχίζεται και τις πρωινές ώρες θα ενταθεί περισσότερο έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου μας.

Παρακαλώ να πραγματοποιούμε τις εντελώς απαραίτητες μετακινήσεις και με προσοχή. Με απόφαση μου θα παραμείνουν αύριο κλειστά παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λυκεία του Δήμου Αποκορωνου, προκειμένου να μην θέσουμε σε κίνδυνο τα παιδιά μας.

Καταστροφές και πτώση δένδρων από τον μανιασμένο αέρα και στην Καλαμάτα

Καταστροφές και πτώσεις δένδρων σημειώνονται και  στην Καλαμάτα από το μανιασμένο πέρασμα του αέρα.

Στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας έπεσε μεγάλο δένδρο στο βόρειο μέρος στο ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ έχουν γίνει καταστροφές στον εξωτερικό χώρο κάποιων καταστημάτων.

kalamata1
kalamata2
kalamata3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης