Καιρός: Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» χτυπάει την Κρήτη – Σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρο το νησί

Καιρός: Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» χτυπάει την Κρήτη – Σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρο το νησί

Ποιες περιοχές έχουν πρόβλημα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων - Σε ποιους δρόμους έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις - Σε κακή κατάσταση το οδικό δίκτυο της εθνικής αλλά και το επαρχιακό –Θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο τα φαινόμενα

platann
Συνεχίζονται και σήμερα η κακοκαιρία «Ωκεανίς» και τα προβλήματα στους δρόμους της Κρήτης, με το δίκτυο της εθνικής οδού αλλά και το επαρχιακό, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τόσο από κατολισθήσεις όσο και από την έντονη βροχόπτωση. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν και αύριο. 

Οι πολίτες καλό είναι να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά από την εθνική οδό, καθώς στο Πλατάνι, στο ρεύμα για Ρέθυμνο έχει σημειωθεί μεγάλη κατολίσθηση ενώ, το ίδιο συμβαίνει και στο ύψος του Αγίου Φανουρίου, και στους Αγίους Πάντες.

Την ίδια στιγμή, στην εθνική οδό Χανίων-Κισσάμου, στο Μελισσουργιό, τεράστιοι βράχοι έχουν πέσει στο οδόστρωμα και όπως βλέπετε και στη φωτογραφία του flashnews.gr, το σημείο είναι άκρως επικίνδυνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στον Σταλό λόγω των προβλημάτων στο οδόστρωμα, έχουν σχηματισθεί μεγάλες λακούβες και αρκετά οχήματα έχουν υποστεί ζημιές.

agiosfanour
agiosfanurios
diasosimournies352

Στην Πελεκαπίνα η Αστυνομία, έχει αποκλείσει την γέφυρα, καθώς η διέλευση είναι επικίνδυνη, ενώ στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου, κοντά στα γραφεία της ΔΕΗ, το οδόστρωμα έχει υποστεί καθίζηση. Σημειώνεται, ότι το πρωί της Δευτέρας, η πυροσβεστική δέχτηκε κλήση για διάσωση, οδηγού, στα Μεγάλα Χωράφια, καθώς το όχημα είχε κολλήσει στα νερά, ενώ ο οδηγός ήταν καλά στην υγεία του. Προβλήματα υπάρχουν και στο κέντρο των Χανίων, στον Κουμπέ, στην Αποκορώνου αλλά και στην περιοχή του Πλατανιά.

Κλείσιμο
Στην εθνική οδό, η Αστυνομία, έχει κλείσει και τα δύο ρεύματα στο ύψος του Αγίου Φανουρίου αλλά και στους Αγίους Πάντες, καθώς έχουν πέσει δέντρα στο οδόστρωμα, ενώ έχει σημειωθεί και κατολίσθηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, η διέλευση από τις γέφυρες των Δήμων Πλατανιά, Κισσάμου και Σελίνου θα πρέπει να αποφεύγεται λόγω επικινδυνότητας, ενώ κλειστή παραμένει η γέφυρα του Αλικιανού. Στη γέφυρα μετά το Φουρνέ προς Λάκκους καθώς και στον επαρχιακό δρόμο από διακλάδωση από Αργυρούπολη προς Ασή Γωνιά, έχει σημειωθεί διακοπή της κυκλοφορίας.
katosouda
katosoudaa

Παράλληλα, με το "καλημέρα" οχήματα κόλλησαν στο Καλάμι αλλά και στο Πλατάνι, με καιρικά φαινόμενα να αναμένεται να ενταθούν μέσα στην ημέρα, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, το κύμα της κακοκαιρίας, είναι πιο ισχυρό, από το προηγούμενο. Σημειώνεται, ότι το βράδυ της Κυριακής, σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση, χαλαζόπτωση, στο ΒΟΑΚ από Χανιά μέχρι Ηράκλειο χιόνισε, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων, δεν έφυγαν ούτε τα καράβια αλλά ούτε και τα αεροπλάνα.
nss
platann
plattt

Οι δύο προγραμματισμένες πτήσεις για σήμερα από την Αθήνα για τα Χανιά, καθώς η πτήση της Sky express, προσγειώθηκε στο Ηράκλειο αντί για τα Χανιά ενώ η άλλη πτήση της Aegean Airlines, επέστρεψε Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία σε όλο το νομό Χανίων, παραμένουν κλειστά σήμερα, ενώ αναμένεται μέσα στην ημέρα, νέα ανακοίνωση των δημάρχων του κάθε δήμου.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το δελτίο της Πυροσβεστικής Κρήτης, από το πρωί της Κυριακής μέχρι το πρωί της Δευτέρας, η υπηρεσία, δέχτηκε 50 κλήσεις για κοπές δέντρων αλλά και έλξεις ακινητοποιημένων οχημάτων. Ταυτόχρονα, οι άνδρες της Πυροσβεστικής πραγματοποίησαν 15 αντλήσεις υδάτων, κόπηκαν τέσσερα δέντρα ενώ ρυμουλκήθηκαν τέσσερα οχήματα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού), θα συνεχιστούν έως και το πρωί της Τρίτης 26/02.

Η Δυτική Κρήτη θα δεχτεί και πάλι πολύ μεγάλα ποσά βροχής. Με δεδομένα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, και τον κορεσμό του εδάφους σε νερό, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε μετακινήσεις και εξωτερικές εργασίες. Στον Χάρτη 1 φαίνεται η κατανομή του ολικού υετού (βροχή/χαλάζι/χιόνι), έως και το πρωί της Τρίτης 26/02.
2019022510_daily_rain_result


Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» χτυπά τη χώρα από την Παρασκευή, ρίχνοντας κατά πολύ τον υδράργυρο, φέρνοντας βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους με ριπές που έφτασαν τα 140 χμ/ώρα. 

Meteo.gr: Κακοκαιρία "Ωκεανίς" 24-25/02/2019 - Ισχυρά φαινόμενα εκ νέου στην Κρήτη


Λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων που φθάνουν πρόσκαιρα τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 10 μποφόρ συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό. Σε ισχύ παραμένει απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κεραμωτής Καβάλας-Λιμένα Θάσου, Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης και Ρίου-Αντίρριου.

Περισσότερες από 280 κλήσεις σε ένα 24ωρο στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας, κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένων

Περισσότερες από 280 κλήσεις δέχθηκε το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν για παροχή βοήθειας, κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένων.

Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής δέχθηκε 131 κλήσεις για κοπές δέντρων και 97 κλήσεις για απομάκρυνση αντικειμένων. Στην Κρήτη, 19 κλήσεις για κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων, ενώ πραγματοποιήθηκαν μεταφορές τεσσάρων ατόμων σε ασφαλές σημείο. Στην περιοχή του Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά, έγιναν 13 κλήσεις για κοπές δέντρων και 3 για απομακρύνσεις αντικειμένων. Στη Σαμοθράκη, λόγω ισχυρής χιονόπτωσης, πραγματοποιήθηκαν 16 παροχές βοήθειας για διάνοιξη δρόμων και μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα-φάρμακα-καύσιμα). Στην περιοχή Καλεσμένο Ευρυτανίας μεταφέρθηκαν 2 άτομα σε ασφαλές σημείο, ενώ στην κοινότητα Γλυφάδας Ευβοίας πραγματοποιήθηκε μεταφορά ασθενούς από την οικία του σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Όπως σημειώνει η Πυροσβεστική, οι δυνάμεις της παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περιστατικών που τυχόν θα προκύψουν.



Η πρόγνωση για τη Δευτέρα

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, περιμένουμε τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019. Παράλληλα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα και στις Σποράδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, στης Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Χιονόνερο και παροδικές, ασθενείς κατά κανόνα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στη Χαλκιδική, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Βελτιωμένος καιρός θα επικρατήσει στη Δυτική Ελλάδα. Τις πρωινές και νυκτερινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -10 έως 2 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 7 , στα κεντρικά ηπειρωτικά από -4 έως 6 βαθμούς, στην Ήπειρο από -2 έως 9, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 2 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 9 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 0 έως 6 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 2 έως 9, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά πελάγη 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά, και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τις πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να εκδηλωθεί χιονόπτωση και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά στα θαλάσσια τμήματα πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών χιονοπτώσεων κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα Νηπιαγωγεία, ΚΔΑΠ, Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια στα χωριά Αρναία, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Στάγειρα, Στρατονίκη, Στανός, Βαρβάρα, Μεγάλη Παναγία της Χαλκιδικής. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη αυτό οφείλεται στη χιονόπτωση και τα προβλήματα που προκάλεσε και στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Στη Λήμνο αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί.

Στη Φλώρινα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 09.00 το πρωί, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον Αλμυρό Βόλου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του Δημάρχου Δ.Εσερίδη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι δήμοι Ρήγα Φεραίου και Ν. Πηλίου θα εκτιμήσουν την κατάσταση στα σχολικά συγκροτήματα και θα εκδώσουν σχετική ανακοίνωση.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στην Αμφίκλεια, λόγω μεγάλης χιονόπτωσης.

Τα σχολεία στη Σαμοθράκη θα παραμείνουν κλειστά, αφού η κυκλοφορία στο νησί είναι αδύνατη και επικίνδυνη.

Στο Διδυμότειχο η κατάσταση παραμένει ρευστή. Τα σχολεία εντός της πόλης αναμένεται να λειτουργήσουν, όμως σε ό,τι αφορά τα χωριά το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Ο δήμαρχος βρίσκεται σε επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ώρες.

Στον δήμο Σουφλίου τα σχολεία θα μείνουν κατά πάσα πιθανότητα κλειστά. Σε ό,τι αφορά τις Φέρες όπου στους δρόμους υπάρχει παγετός, επίσης δύσκολα θα γίνει μάθημα. Ενδέχεται να κλείσουν για τις πρώτες ώρες και να λειτουργήσουν κανονικά για το υπόλοιπο της ημέρας, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ανοιχτά.

Στην Φθιώτιδα κλειστά θα μείνουν το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Υπάτης. Κλειστά θα είναι επίσης όλα τα σχολεία στο Δήμο Μακρακώμης, στο Δήμο Δομοκού, ενώ στο Δήμο Αμφίκλειας κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία μόνο στην Αμφίκλεια.

Στη Βοιωτία, θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στο Κυριάκι της Λιβαδειάς. Στο Δήμο Θηβαίων θα είναι κλειστά στα Λεύκτρα και στις Πλαταιές. Στο Δήμο Τανάγρας θα είναι κλειστά τα σχολεία στις κοινότητες Πύλης και Σκούρτων. Στο Δήμο Αλιάρτου θα είναι κλειστά στο Μαυρομάτι και στις Θεσπιές. Κλειστά θα είναι επίσης τα σχολεία στο Δίστομο και στο Στείρι Βοιωτίας.

Στην Φωκίδα, κλειστά θα είναι τα σχολεία στη Γραβιά, στο Πολύδροσο και στον Επτάλοφο.

Στην Ευρυτανία και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Καρπενησίου όλα τα σχολεία θα είναι αύριο κλειστά.

Στην Εύβοια δεν θα κάνουν μάθημα στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού όπου τα σχολεία θα μείνουν κλειστά. Κλειστά θα είναι επίσης τα σχολεία στο Μαντούδι, στην Αγία Άννα και στη Λίμνη.

Κλειστά θα μείνουν αύριο Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, όλα τα σχολεία Α΄/βαθμιας και Β΄/βαθμιας εκπαίδευσης, μετά από απόφαση που έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας.

Ποιοι μαθητές δεν θα κάνουν μάθημα στην Αθήνα

Ο Δήμος Αθηναίων ενημερώνει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ότι δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου οι σχολικές μονάδες που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα Γκράβας, λόγω προβλήματος στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Με δεδομένο ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και αύριο, κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνουν τα έντεκα σχολεία που ανήκουν στον δήμο Αθηναίων κλειστά, έως ότου επισκευασθεί η βλάβη, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός της αυριανής ημέρας.

Τα σχολεία του δήμου Αθηναίων που θα παραμείνουν κλειστά:

21ο ΓΕΛ
40ο ΓΕΛ
21ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
40ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
132ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
112ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
65ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
4ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
81ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
113ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
38ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Μύκονος: Προσάραξη φορτηγού πλοίου στο παλιό λιμάνι
Σε αμμώδη αβαθή εντός του παλιού λιμανιού της Μυκόνου προσάραξε απόψε φορτηγό πλοίο.
Πρόκειται για το «Ειρήνη», στο οποίο επιβαίνουν επτά ναυτικοί, έξι Έλληνες κι ένας Ρουμάνος, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με το λιμενικό, το πλοίο ήταν δεμένο στο λιμάνι, με σκοπό να ξεφορτώσει αμμοχάλικο. Ωστόσο, λόγω των θυελλωδών ανέμων, οι κάβοι του έσπασαν και μετακινήθηκε.

Στο σημείο θα μεταβεί ρυμουλκό, για να συνδράμει όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης