Ποιες ταινίες και σειρές παίρνουν «επιδότηση Παππά»

Ποιες ταινίες και σειρές παίρνουν «επιδότηση Παππά»

Πού πάνε οι επιχορηγήσεις του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής - Με τι πολιτιστικά κριτήρια οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές υπάγονται σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tainies_epidotiseis_art
Μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές που θα προβάλλουν την Ιστορία, τον πολιτισμό και τα τουριστικά αξιοθέατα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο έχει στόχο να φέρει στη χώρα μας η κυβέρνηση, δελεάζοντας τους παραγωγούς με δεκάδες εκατομμύρια, όπως προβλέπει η διάταξη της επιστροφής (cash rebate) των προϋπολογισμένων δαπανών.
tainies_epidotiseis

Μετά το φιάσκο στο πρόσφατο παρελθόν, όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδιωξε σημαντικές προτάσεις, όπως αυτή του BBC για τα γυρίσματα στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, η προσπάθεια φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά με το κέντρο της Αθήνας να μετατρέπεται σε Χόλιγουντ και άβατο για τουρίστες και Ελληνες για ένα Σαββατοκύριακο για τα γυρίσματα της ταινίας «Born to be murdered», με πρωταγωνιστή τον Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον γιο του Ντένζελ Ουάσινγκτον.

Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής επιχορηγεί πλέον με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την παραγωγή της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής μυθοπλασίας στη χώρα μας από Ελληνες και ξένους παραγωγούς. Μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί με το συνολικό ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ, προερχόμενο από κρατικούς πόρους, 26 κινηματογραφικές παραγωγές και τηλεοπτικές σειρές. Μεταξύ αυτών, η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Ανίκητοι ηττημένοι», του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, από τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, το «Born to be murdered», που επιδοτήθηκε με 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και η τηλεοπτική σειρά «Λόγω τιμής 20 χρόνια μετά».

Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη με πρόταση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο του υπουργείου για την ανάπτυξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Κλείσιμο
tainies_epidotiseis_murdered
Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας «Born to be murdered» με πρωταγωνιστή τον γιο του Ντένζελ Ουάσινγκτον, η οποία επιδοτήθηκε με 1,5 εκατ. ευρώ

Στο «Born to be murdered» η μεγαλύτερη επιχορήγηση

Στόχος του προγράμματος είναι να φιλοξενηθούν στην ελληνική επικράτεια μεγάλες αλλά και μικρότερες οπτικοακουστικές παραγωγές της κινηματογραφικής βιομηχανίας που θα πληρούν συγκεκριμένα πολιτιστικά κριτήρια, μέσω των οποίων «θα αναδειχθεί η πολιτιστική, ιστορική, γεωγραφική και τουριστική μοναδικότητα της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έχει υπογράψει μέχρι στιγμής 26 αποφάσεις οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 7.526.963,32 ευρώ, για παραγωγές που υπάγονται σε επιχορήγηση της τάξης του 35% του προϋπολογισμού των επιλέξιμων δαπανών τους, με τις έως τώρα εγκρίσεις επιδοτούμενων παραγωγών να ανέρχονται σε 38.

Η τελευταία υπουργική απόφαση επιχορήγησης αφορά στην ταινία του Κ. Γαβρά «Adults in the rom» με προϋπολογισμό 1.798.747 ευρώ, λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση 629.561,45 ευρώ. Στην παραγωγή για το 6μηνο του παρ'ολίγον Grexit και το καλοκαίρι του 2015 τον Ελληνα πρώην υπουργό Οικονομικών υποδύεται ο Χρήστος Λούλης.
tainies_epidotiseis_adults
Με 629.561 ευρώ επιχορηγείται η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Ανίκητοι ηττημένοι» (ADULTS IN THE ROOM)του Γιάνη Βαρουφάκη από τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά

Τη μεγαλύτερη προς το παρόν επιχορήγηση έχει πάρει το «Born to be murdered» με πρωταγωνιστή τον Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον. Η παραγωγή με επιλέξιμες δαπάνες της τάξης των 4,3 εκατ. ευρώ έλαβε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής 1.512.078,48 ευρώ. Τα γυρίσματα της κινηματογραφικής περιπέτειας μετά το Σύνταγμα πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στο Τσεπέλοβο, με τον Αμερικανό σταρ Ντένζελ Ουάσιγκτον να βρίσκεται στο γραφικό Ζαγοροχώρι στο πλευρό του 35χρονου γιου του μετά τους ρόλους του δίπλα στους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Σπάικ Λι.

Επιχορηγούμενη είναι και η τηλεοπτική επιστροφή 20 χρόνια μετά της δημοφιλούς σειράς «Λόγω τιμής», με πρωταγωνιστές τους Αλκι Κούρκουλο, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Βίκυ Βολιώτη, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Χριστίνα Αλεξανιάν, Δημήτρη Αλεξανδρή και Αγγελική Δημητρακοπούλου. Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων θα γίνει στα Κύθηρα.

Η σειρά που αναμένεται στις τηλεοπτικές οθόνες τον Οκτώβριο επιδοτήθηκε με το ποσό των 454.718,32 ευρώ. Στις επιχορηγούμενες παραγωγές περιλαμβάνονται επίσης η κινηματογραφική ταινία «Echoes of the past», με θέμα το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, που ενισχύεται με 521.295 ευρώ. Στο καστ των ηθοποιών ξεχωρίζουν ο Μαξ φον Σίντοφ και ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν.

Η τέταρτη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς «The Durrels in Corfu» ακολουθεί με 470.686,25 ευρώ, ενώ για τη σειρά με τον τίτλο «Εδέμ» εγκρίθηκαν 353.503,75 ευρώ. Λίγο πιο κάτω συναντάμε το «Monday» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου με τον Σεμπάστιαν Σταν και την Ιρλανδή Ντενίζ Γκαφ με ενίσχυση 312.559,69 ευρώ. Η σειρά «Ετερος εγώ - Χαμένες ψυχές», που έχει να κάνει με μια σειρά δολοφονιών η οποία έχει προκαλέσει αναταραχή στις αστυνομικές αρχές, με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Μάνο Βακούση και Πέτρο Λαγούτη να βρίσκονται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, έλαβε επιχορήγηση 299.652,50 ευρώ, ήτοι 37.456,56 ανά επεισόδιο.

Η νέα κινηματογραφική ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς», με τους Βασίλη Μπισμπίκη, Γιάννη Τσορτέκη και Βίκυ Παπαδοπούλου στους κύριους ρόλους, επιδοτείται με 269.145,31 ευρώ. Η ταινία «ΔΙΑΣ» παρουσιάζει την ιστορία του Θοδωρή, ενός νέου αστυνομικού που υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία και εντάσσεται στη δύναμη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κυνηγώντας συμμορίες στο κέντρο της Αθήνας, ενισχύεται από το υπουργείο με 195.783,62 ευρώ.
tainies_epidotiseis_logw_timis
Η σειρά «Λόγω Τιμής 20 χρόνια μετά» με τους Αλκι Κούρκουλο, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Βίκυ Βολιώτη κ.ά., που αναμένεται στις τηλεοπτικές οθόνες τον Οκτώβριο, πήρε επιδότηση 454.718 ευρώ

Το μεταμοντέρνο γουέστερν «Digger», σε σκηνοθεσία Τζώρτζη Γρηγοράκη, που ακολουθεί την επανασύνδεση ενός πατέρα και γιου μετά από χρόνια αποξένωσης, με πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη Μουρίκη και τον Αργύρη Πανταζάρα επιδοτείται με 15.216,55 ευρώ. Ακολουθεί η ταινία «Λούγκερ» του Κώστα Χαραλάμπους, που αναφέρεται στην άνοδο και την πτώση μιας οικογένειας από την ορεινή Κρήτη κατά τον Εμφύλιο με 166.000 ευρώ.

Η παραγωγή «A pure place», που αφηγείται την ιστορία δυο αδερφών οι οποίοι μεγαλώνουν στο αυστηρό περιβάλλον μια παραθρησκευτικής οργάνωσης σε ένα ελληνικό νησί, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την αγνότητα, λαμβάνει 131.000 ευρώ.

Τα κριτήρια και η βαθμολογία

Στο μεταξύ, και όσον αφορά τα πολιτιστικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται ώστε οι παραγωγές να υπαχθούν σε καθεστώς ενίσχυσης, απαιτείται ελάχιστη βαθμολογία 20 βαθμών στον σχετικό πίνακα του υπουργείου. Για παράδειγμα, με 4 βαθμούς μάξιμουμ βαθμολογείται η υπόθεση σε χώρους που αναδεικνύουν την ποικιλομορφία του φυσικού τοπίου, της αρχιτεκτονικής και του ιστορικού πλούτου της Ελλάδας.

Στο συνολικό σκορ της παραγωγής είναι δυνατό να προστεθούν 4 βαθμοί επιπλέον αν το θέμα του σεναρίου «αφορά την ελληνική ή ευρωπαϊκή Ιστορία, με ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό, καλλιτεχνικό ή πολιτιστικό περιεχόμενο» ,ενώ προστίθενται επιπλέον 4 βαθμοί αν η ιστορία εξελίσσεται στην Ελλάδα χωρίς να έχει σημασία εάν το οπτικοακουστικό έργο γυρίζεται πραγματικά στη χώρα μας.

Και επειδή, όπως φαίνεται, για την κυβέρνηση «λεφτά υπάρχουν», την περασμένη Τετάρτη με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2019 το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τίτλο «Επιχορήγηση στην ΤΑΝΕΟ Α.Ε. για συμμετοχή σε επενδυτικά σχήματα με στόχο την ανάπτυξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα».

Με το συγκεκριμένο έργο, το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας Α.Ε επιχορηγείται με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του σε νεοϊδρυθέντα ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών που θα επενδύουν στη δημιουργία κινηματογραφικών/τηλεοπτικών παραγωγών, κινουμένων σχεδίων αλλά και ψηφιακών παιχνιδιών στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης