Καλαμάτα: Εξαρθρώθηκαν δυο σπείρες αρχαιοκαπήλων

Καλαμάτα: Εξαρθρώθηκαν δυο σπείρες αρχαιοκαπήλων

Έκαναν λαθρανασκαφές με ανιχνευτές, μηχανήματα διασκόπισης του εδάφους και σκαπτικά σε περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, αναζητώντας αρχαία αντικείμενα

Kalamata-lathranaskafes
Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια «χτύπησε» η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας, βάζοντας τέλος στη δράση δύο συμμοριών που έκαναν λαθρανασκαφές σε περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, αναζητώντας αρχαία αντικείμενα. Μάλιστα, οι επίδοξοι «Ιντιάνα Τζόουνς» είχαν στοχοποιήσει 13 αγροτοδασικές περιοχές για τις οποίες είχαν καταρτίσει χάρτες και κατέγραφαν τις έρευνες σε πλήθος χειρόγραφες σημειώσεις!

Για τη σύλληψη των μελών των δυο συμμοριών εκτελέστηκαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με τη συμμετοχή της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ασφαλείας Τρίπολης, από τις οποίες συνελήφθησαν συνολικά πέντε Έλληνες. Οι τρεις από αυτούς ηλικίας 52, 55 και 59 χρόνων διαπιστώθηκε ότι, μαζί με άγνωστους συνεργούς τους, είχαν ξεκινήσει τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου τις λαθρανασκαφές, ενώ και οι άλλοι δύο ηλικίας 44 και 54 χρόνων δραστηριοποιούνταν από τις αρχές του 2019, και αυτοί με άγνωστους συνεργούς τους.

Στο πλαίσιο των παράνομων ερευνών τους, οι αρχαιοκάπηλοι χρησιμοποιούσαν ανιχνευτές και άλλα μηχανήματα διασκόπισης του εδάφους και σκαπτικά μηχανήματα και, για να αποπροσανατολίζουν τις αστυνομικές υπηρεσίες, επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένες φράσεις, ενώ απενεργοποιούσαν άμεσα τις τηλεφωνικές συσκευές τους. Η πρώτη συμμορία προέκυψε ότι, από τις 20 Δεκεμβρίου ως τις 20 Μαρτίου, πραγματοποίησε συνολικά οκτώ λαθρανασκαφές σε περιοχές της Αρκαδίας και μία σε περιοχή της Μεσσηνίας. Τα μέλη της δεύτερης συμμορίας, έκαναν δύο λαθρανασκαφές σε περιοχές της Μεσσηνίας και, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, ξεπούλησαν ένα αρχαίο αντικείμενο.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών σε σπίτια, αποθήκες, οχήματα, αγροτεμάχια και υπαίθριους χώρους, βρέθηκαν συνολικά 70 νομίσματα νεότερων χρόνων, 12 ανιχνευτές και πέντε μεταλλικές ράβδοι ανίχνευσης μετάλλων, μια εμπροσθογεμής δίκαννη κουμπούρα, ένα περίστροφο, πέντε κυνηγετικά όπλα, τρία πιστόλια κρότου, 61 φυσίγγια, μια διόπτρα πυροβόλου όπλου, άκαπνη πυρίτιδα βάρους 976 γραμμαρίων, λαθραίος καπνός βάρους ενός κιλού και 106 γραμμαρίων, ένας φορητός πομποδέκτης, αμπερόμετρο, συσκευή ανίχνευσης ιόντων, βυθόμετρο, μικροσκόπιο και διάφορα άλλα ηλεκτρονικά εργαλεία, μια ναυτική φωτοβολίδα, πέντε αμπούλες διοξειδίου του άνθρακα, ένας φορητός υπολογιστής, ένα tablet, usb sticks, σκληροί δίσκοι, γεωργικά εργαλεία και 11 κινητά.

Κλείσιμο
Τα νομίσματα και η κουμπούρα εστάλησαν στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων για να εκτιμηθούν, ενώ ο λαθραίος καπνός παραδόθηκε στο αρμόδιο Τελωνείο για να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, που άσκησε διώξεις σε βάρος τους για σύσταση συμμορίας και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων. Επιπλέον, ο 44χρονος και ο 52χρονος κατηγορούνται κατά περίπτωση και για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και εκρηκτικών, περί ειδών πυροτεχνίας, περί προστασίας επικοινωνιών και του Τελωνειακού Κώδικα. Η δικογραφία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους, καθώς και άλλους τρεις Έλληνες ηλικίας 60, 64 και 69 χρόνων, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης