Απορρίφθηκε η αίτηση συνταξιούχων κατά της άρνησης της κυβέρνησης να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ

Απορρίφθηκε η αίτηση συνταξιούχων κατά της άρνησης της κυβέρνησης να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ

Για τις περικοπές των συντάξεων κατ' επιταγή μνημονιακών νόμων

ste_main_again
Απορρίφθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η αίτηση Σωματείου συνταξιούχων, με την οποία στρεφόταν κατά της άρνησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του έτους 2015, με τις οποίες κρίθηκε ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των συντάξεων κυρίων και επικουρικών του ιδιωτικού τομέα, που έγιναν το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές των συντάξεων έγιναν κατ' επιταγή μνημονιακών νόμων (3845/2010, 3863/2010, 4024/2011, 4038/2012, κ.λπ.) για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 (νόμος 3985/2011).

Ειδικότερα, το Τριμελές Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ, με την 15/2019 απόφασή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Γράβαρης και εισηγήτρια η Σοφία Βιτάλη), απέρριψε την αίτηση σωματείου συνταξιούχων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, ακολουθώντας την πάγια νομολογία του Τριμελούς Συμβουλίου, αποφάνθηκαν ότι το εν λόγω Σωματείο δεν ήταν διάδικος στις δίκες επί των οποίων εκδόθηκαν οι επίμαχες αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ (υπ' αριθμ. 2287 και 2288/2015 Ολομ.) για τις περικοπές των συντάξεων.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Συμβουλίου, τη διαδικασία συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις αποφάσεις του ΣτΕ έχουν δικαίωμα να κινήσουν μόνο τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπήρξαν διάδικοι στις δίκες αυτές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης