Αρχαιοκάπηλοι έκαναν λαθρανασκαφές σε Ηλεία και Αρκαδία

Αρχαιοκάπηλοι έκαναν λαθρανασκαφές σε Ηλεία και Αρκαδία

Μεταξύ άλλων οι δράστες είχαν σκάψει ένα αρχαίο ταφικό μνημείο του 3ου ή 2ου αιώνα π.Χ. στο Λέπρεο Ζαχάρως

Hleia-arxaiokapiloi
Η επ’ αυτοφώρω σύλληψη τριών «επαγγελματιών» αρχαιοκαπήλων την ώρα που έκαναν λαθρανασκαφή σε μια περιοχή της Αρκαδίας μέσα στη νύχτα, οδήγησε στην εξιχνίαση της λεηλασίας ενός ταφικού μνημείου που είχε γίνει πριν από έξι μήνες σε αρχαιολογικό χώρο της Ηλείας.

«Εγκέφαλοι» και των δυο υποθέσεων ήταν ένας 55χρονος και ένας 64χρονος, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφαλείας Πύργου μαζί με έναν 37χρονο συνεργό τους την ώρα που έσκαβαν με σκαπτικά εργαλεία σε ερημική τοποθεσία του Άστρους. Στο αυτοκίνητό τους που κατασχέθηκε, βρεθήκαν δυο ανιχνευτές μετάλλων ενώ στα σπίτια τους οι αστυνομικοί κατέσχεσαν άλλον ένα, επτά κινητά και 3,3 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

Στην προανάκριση αποκαλύφθηκε ότι οι δυο πρώτοι μαζί με άλλους τρεις συνεργούς τους ηλικίας 38, 43 και 40 χρόνων, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, ήταν οι δράστες της λαθρανασκαφής που είχε γίνει αντιληπτή τυχαία από έναν περαστικό στις 24 Οκτωβρίου του 2018, σε ένα αρχαίο ταφικό μνημείο του 3ου ή 2ου αιώνα π.Χ. στο Λέπρεο Ζαχάρως! Τότε, είχε σκάψει ένα λάκκο βάθους περίπου 2,50 μέτρων στο μνημείο και είχαν αρπάξει άγνωστο αριθμό αντικειμένων των Ελληνιστικών χρόνων.

Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, στον οποίο διαβιβάστηκε και δεύτερη δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων για την υπόθεση του Λέπρεου, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί τι απέγιναν τα αντικείμενα που άρπαξαν από τις λαθρανασκαφές και αν εμπλέκονται και σε άλλες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης