Δήμαρχος Διστόμου για τις αποζημιώσεις: «Υπογράψτε κ. Τσίπρα!»

Δήμαρχος Διστόμου για τις αποζημιώσεις: «Υπογράψτε κ. Τσίπρα!»

Άρχισαν οι εκδηλώσεις Μνημης για την 75η επέτειο της Σφαγής της μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας, την 10η Ιουνίου 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

pa_10
Με τον 35ο δρόμο Θυσίας Διστόμου  άρχισαν οι εκδηλώσεις Μνημης για την 75η επέτειο της Σφαγής της Μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας, την 10η Ιουνίου 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Πρώτος στη γενική κατάταξη και στην κατηγορία των Ανδρών τερμάτισε ο σπουδαστής της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας Εμμανουήλ Πουρίκας.

Στην κατηγορία Γυναικών πρώτευσε - για 3η συνεχή χρονιά- η Σπυριδούλα Παλατζά από τον Σύλλογο Aliartistas Running Team του Αλιάρτου. Στον ΔΡΌΜΟ ΘΥΣΊΑΣ για τα ΠΑΙΔΙΆ (από το Μαυσωλείο, μήκος 1.200 μέτρα), πρώτευσε ο Κωνσταντίνος Περγαντίνας.

Την άψογη διοργάνωση του αγώνα της περασμένης Κυριακής και που ηταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας , είχε η Γραμματεία του ΑΣΑΕΔ του ΓΕΕΘΑ με πολυμελές κλιμάκιο και ο αθλητικός σύλλογος ΜΕΔΕΩΝ. Άσπρων Σπιτιών Παραλίας Διστόμου. Όσον αφορά , η συμμετοχή ηταν πολύ ικανοποιητική , παρόλο που αυτή την φορά μια απόφαση που φημολογείται ότι βγήκε και μετά αναιρέθηκε, δεν επέτρεψε την συμμετοχή σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών - πλην της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που έστειλε 5 αθλητές.

Να σημειωθεί ότι πριν τις απονομές τιμήθηκε με κύπελλο από τον Δήμαρχο Διστόμου, Αράχωβας Αντίκυρας κ Ι.Γεωργακό, ο - αξιωματικός - Γιάννης Κούρος, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως Αθλητής υπεραποστάσεων και κάτοχος άνω των 130 παγκοσμίων ρεκόρ από 100 έως 1.000 μίλια , ως μέλος της αντιπροσωπείας του ΑΣΑΕΔ των Ενόπλων Δυνάμεων.''Είναι μεγάλη τιμή για,το Διστομο που υποδέχεται στον τερματισμό τους συμμετέχοντες στο Δρόμο ΘΥΣΙΑΣ των 228 συμπατριωτών μας - θυμάτων των ναζ'ι ο Γιάννης Κουρος'' ειπε ο Δημαρχος για την συνολική του προσφορά,στον αθλητισμό.

«Υπογράψτε κύριε Τσίπρα»

Όσον αφορά το μείζον θέμα των αποζημιώσεων από την Γερμανία , ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γεωργακός κάλεσε τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσιπρα να δώσει εντολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μ. Καλογήρου να υπογράψει επιτέλους την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης για την ικανοποίηση των συγγενών των θυμάτων της Σφαγής των 228 Διστομιτών από τα γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα που προσέφυγαν στα Δικαστήρια το 1995 και δικαιώθηκαν με αποφαση το 2000.
Κλείσιμο
Η πρόσκληση στον Πρωθυπουργό έγινε στην σύντομη ομιλία του Δημάρχου κατά τον τερματισμό του 35ου ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ και χειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους στην Πάνω Πλατεία του Διστόμου, που χρόνια περιμένουν Δικαιοσύνη και Αποζημίωση.

koyros


Να σημειωθεί ότι το 2015 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κ. Ν.Παρασκευόπουλος είχε δηλώσει έτοιμος να υπογράψει την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης για την ικανοποίηση των θυμάτων του Διστόμου εφόσον ληφθεί σχετική κυβερνητική απόφαση. Την πρόθεσή του επανέλαβε και σε συνάντηση που είχε τότε με τον δήμαρχο της Μαρτυρικής Πόλης κ. Γιάννη Γεωργακό, τον τότε κυβερνητικό βουλευτή Βοιωτίας Γιάννη Σταθά και την νομικό Χριστίνα Σταμούλη - κόρη του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη - που έχει χειριστεί την πολύκροτη υπόθεση απο διάφορα πόστα.

Υπενθυμίζεται ότι (μόνο) στην Ελλάδα ισχύει νόμος ο οποιος προβλέπει ότι για να εκτελεστεί μια δικαστική απόφαση υπέρ ιδιωτών κατά ξένου κράτους απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης. Αυτή η υπογραφή δεν έχει μπει ΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ούτε φυσικά,απο τον σημερινό Υπουργό- πάντα οι κυβερνήσεις επικαλούνται ότι δεν ειναι η κατάλληλη στιγμή. Το ίδιο και η τωρινή...

pa_4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης