Ανδρέας Δρυμιώτης στο ΘΕΜΑ: Στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 6%

Ανδρέας Δρυμιώτης στο ΘΕΜΑ: Στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 6%

Μη αναστρέψιμη θεωρεί την κατηφόρα του Τσίπρα ο Κύπριος επιστήμονας που το όνομά του είναι συνώνυμο των εκλογικών αποτελεσμάτων - Προβλέπει αυτοδυναμία Μητσοτάκη με ποσοστό γύρω στο 38% και το ΚΙΝ.ΑΛ. να πέφτει κι άλλο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
interview_ar
Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, o εγκέφαλος που επεξεργάζεται τους αριθμούς με αστρονομικές ταχύτητες και γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, από το μακρινό 1981 έως το 2009, επικεφαλής αρχικά της ΔΕΛΤΑ Πληροφορική και στη συνέχεια της Singular, αφηγείται προεκλογικές ιστορίες και έχει κάθε δικαίωμα να δηλώνει υπερήφανα: «Ποτέ δεν έπεσα έξω. Ποτέ».

Ανθρωπος όλων των εποχών. Γκουρού όλων των εποχών. Προφήτης όλων των εποχών. Το απόλυτο, ζωντανό ρεκόρ όλων των εποχών. Στη θέση κάθε πρωθυπουργού, φερ’ ειπείν του Αλέξη Τσίπρα, θα τον είχα τοποθετήσει σε διπλανό γραφείο. Και από καιρού εις καιρόν θα τον ρωτούσα εναγωνίως «Κύριε Δρυμιώτη, μπορείτε να μου πείτε πού έχουν κατρακυλήσει τα ποσοστά του κόμματός μου;».

Πού τέτοιο πράγμα. «Οι περισσότεροι πολιτικοί, να μην πω όλοι, ίπτανται στο δικό τους παράλληλο σύμπαν. Με “πιλότους” διάφορους παρατρεχάμενους και αυλοκόλακες. Που εμείς στην Κύπρο τους λέμε “Σούζο Καούκο”».

- Δηλαδή;

«Από το “σούζα”, όπως τα εκπαιδευμένα τετράποδα, και από το “καούκο” που σημαίνει γελωτοποιός. Οι ζωντανές βούρτσες. Και όσο βουρτσίζουν και κολακεύουν τόσο τα αφεντικά τους κατεδαφίζονται στον γκρεμό».

- Μερικοί εξ αυτών; Προσφάτως εννοώ.

«Να, όπως ο σημερινός υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αλλά και ο Νίκος Παππάς. Ο πρώτος υποτίθεται ότι είναι πραγματικός επιστήμονας των δημοσκοπήσεων. Ηταν μάλιστα ιδρυτής της δημοσκοπικής εταιρείας VPRC, ο οποίος είχε προβλέψει ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι το ΚΙ.ΝΑΛ. δεν θα εκπροσωπείται στη Βουλή. Φυσικά δεν έχουμε ακόμα βουλευτικές εκλογές. Αλλά αν κρίνουμε από το πρόκριμα των ευρωεκλογών, ο κ. Βερναρδάκης μάλλον ζει σε άλλον κόσμο και όχι στην Ελλάδα. Φαίνεται όμως ότι τον πίστεψε ο πρωθυπουργός μας και έτσι κοιμήθηκε τον ύπνο του δικαίου».

- Και ο Νίκος Παππάς;

«Χειρότερος αυτός. Ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Τεχνητής Ευφυΐας, και κατά τη γνώμη μου “ανθρώπινης βλακείας”. Που είχε δηλώσει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές διότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι πάνω στο ψηφοδέλτιο θα μπαίνει η προοπτική για το 8ωρο που θέλουν να διαλύσουν οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη, μπαίνει η προοπτική της Δεξιάς και Ακροδεξιάς να φέρει ένα ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ”. Και σε μεταγενέστερη δήλωσή του για να το εμπεδώσουμε, είπε ότι “η χρονιά που διανύουμε έχει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Οι εθνικές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Ο Τσίπρας θα είναι ξανά πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τις ευρωεκλογές”».

- Καλά, αυτοί τα έλεγαν, ο Αλέξης τι ακριβώς έκανε; Απολάμβανε κοιτώντας το υπερπέραν;

Κλείσιμο
«Αυτά άκουγε, αυτά του έλεγαν, αυτά πίστεψε. Ωστε σε συνέντευξή του στις 12 Μαΐου του 2019 στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA να πει “τα δείγματα που έχω δείχνουν ότι έχει διαμορφωθεί μια δυναμική που δεν την είχαμε ούτε το 2015. Θα κάνω ό,τι μπορώ να υπάρχει ο κ. Μητσοτάκης απέναντί μου γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικός αντίπαλος που θα μου κάνει τέτοια δώρα πριν από τις εκλογές”».


danikas



Θεοδώρα, η σαββατογεννημένη

Τα «δώρα» έγιναν μεγαλοπρεπείς σφαλιάρες. Το ντέρμπι κατέληξε περίπατος για τον Κυριάκο. Και η «δυναμική» κατέληξε πανωλεθρία για τον Τσίπρα.

«Ασε την κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Εκεί να δεις τι είχε πει η κυρία: “Δεν θα χάσει ο Αλέξης τις εκλογές γιατί είμαι σαββατογεννημένη και έχω προαισθήματα”. Τέτοια μακακία είπε. Δηλαδή 1.700.000 Ελληνες που έχουν γεννηθεί το Σάββατο διαθέτουν την ικανότητα να μαντεύουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Μετά απορείτε εσείς που ο Βελόπουλος μπήκε στην Ευρωβουλή με 4,18% πουλώντας ιδιόχειρες επιστολές του Ιησού γραμμένες στα ελληνικά. Και είναι αξιοσημείωτο και αποκαλυπτικό ότι δύο μέρες μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές η σαββατογεννημένη κυρία Θεοδώρα φρόντισε να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Τσίπρα. Τι μου θυμίζει αυτό; Οτι πρώτα τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται».

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης λοιπόν. Το καμάρι της ΔΕΛΤΑ και της Singular. Ο εγκέφαλος που επεξεργάζεται τους αριθμούς με αστρονομικές ταχύτητες και γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Ολων των εκλογικών αναμετρήσεων. Από το 1981 μέχρι το 2009. Οπως λέει ο ίδιος, με διακριτική και «σεμνή» υπερηφάνεια «ποτέ δεν έπεσα έξω. Ποτέ».

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, από Λευκωσία, πολιτικός μηχανικός και στη συνέχεια ο απόλυτος γκουρού των εκλογών. «Ξέρεις», μου λέει, «είμαι 79». Και σας βεβαιώ ζήτημα είναι αν μοιάζει με 65. Και ούτε. Το βλέμμα να σπινθηρίζει. Τα λόγια με ευκρίνεια της καλύτερης φωτογραφικής μηχανής. Λάτρης του common sense. Της κοινής λογικής. Και απόλυτος πραγματιστής. Τα γεγονότα. Μόνο τα γεγονότα. Οπως έλεγε και ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, «σύντροφοι, η ζωή θα δείξει».

«Αυτοδύναμος ο Κυριάκος, στο 20% και κάτι ο Τσίπρας»

- Και τώρα; Τι θα γίνει στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιου­λίου; Θέλω πρόβλεψη. Και θα το γράψω και θα δημοσιευτεί στις 2 Ιουνίου. Ακούω.

«Ο Κυριάκος θα πιάσει ποσοστό αυτοδυναμίας».

- Πόσο;

«Δεν ξέρω ακριβώς. Πάντως περίπου 38%, πράγμα που θα του εξασφαλίσει αυτοδυναμία με βουλευτική δύναμη μεταξύ 151 και 154 εδρών».

- Από πού προκύπτει αυτό;

«Από το γεγονός του 21% του εκλογικού σώματος που ψήφισαν κόμματα εκτός Ευρωβουλής. Που δεν κατάφεραν να αναδείξουν έναν βουλευτή. Ολοι αυτοί οι ψηφοφόροι καταλήγουν στον εξωφρενικό αριθμό του 1.187. 000 πολιτών. Οι περισσότεροι θα πάνε με τον νικητή. Από το Ποτάμι και το κόμμα του Λεβέντη. Προβλέπω επίσης ότι το ποσοστό του κόμματος της Φώφης Γεννηματά θα περιοριστεί. Και δεν καταλαβαίνω τους πανηγυρισμούς της. Το κόμμα της έπεσε συγκριτικά με τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2014. Από το 8 και κάτι στο 7 και κάτι».

- Και ο Τσίπρας;

«Να είναι ικανοποιημένος αν στο τελικό αποτέλεσμα ο πρώτος αριθμός θα είναι το δύο. Κάτι μεταξύ 20 και 23%».

- Μα γιατί το λέτε αυτό;

«Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε ως κυβερνητικό κόμμα εξαιτίας συγκυριών. Δεν έχει ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Αλλωστε ο μέσος Ελληνας, σε αντίθεση με ό,τι λέγεται, δεν είναι αριστερός. Αν ήταν αριστερός τότε τα ποσοστά του ΚΚΕ, του Λαφαζάνη, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και πολλών άλλων αριστερών και μαρξιστικών κομμάτων θα είχαν εκτοξευτεί. Ομως ακόμα και το ΚΚΕ έπεσε. Ο μέσος Ελληνας είναι καλοπερασάκιας».

«Και με το δημοψήφισμα οι δημοσκοπήσεις είχαν πέσει μέσα»

Το βασικό χαρακτηριστικό του Ανδρέα Δρυμιώτη είναι η ακρίβεια. Η προσήλωσή του στους αριθμούς και τα γεγονότα. Φανταστείτε ότι μία ημέρα μετά τη συνάντησή μας με πήρε τηλέφωνο για να μου πει τον ακριβή αριθμό των ψηφοφόρων των «υπόλοιπων» κομμάτων, δηλαδή 1.187.000. Απίστευτος. Ο πραγματισμός του, η προσκόλλησή του στο αληθινό, στα γεγονότα με εκφράζει απόλυτα. Τον άκουγα και έβλεπα τον εαυτό μου.

- Μα πώς είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι πολιτικοί να ξεφεύγουν, να ίπτανται, να εκτροχιάζονται από τη σφαίρα του πραγματικού;

«Σας είπα. Επειδή τους αρέσει να τους ξεσκονίζουν. Να τους βουρτσίζουν. Να τους κολακεύουν. Να τους γλείφουν. Αυτοί οι αυλοκόλακες είναι στην πραγματικότητα ο χειρότερος και πιο ύπουλος εχθρός τους».

- Είχατε προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα της τελευταίας αναμέτρησης για την Ευρωβουλή;

«Φυσικά το είχα προβλέψει. Από τις 7 Απριλίου. Είχα γράψει ότι η διαφορά θα είναι περίπου 10 μονάδες. Και είχα πει ότι αυτή η διαφορά δεν αλλάζει με τίποτα. Τελικά έπεσα έξω μισή μονάδα. Τέτοια διαφορά δεν έχει σημειωθεί ποτέ άλλοτε σε καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση. Εδώ και έναν χρόνο είχε παγιωθεί. Ποτέ πριν τέτοιο πράγμα δεν είχε συμβεί. Εναν χρόνο πριν από τις εκλογές η διαφορά να παραμένει ακλόνητη στις 10 μονάδες».

- Τελικά οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν μαγειρεμένες, ούτε ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας ύποπτων δυνάμεων;

«Πάντα οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές».

- Μα πώς είναι σωστές; Το πιο εκκωφαντικό παράδειγμα ήταν με το δημοψήφισμα του 2015, που προέβλεπαν ισόπαλο αποτέλεσμα μεταξύ του «Ναι» και του «Οχι».

«Λάθος. Είχαν πέσει μέσα. Ξέρετε γιατί; Επειδή πάντα υπάρχει, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όλων των εταιρειών και όλων των χωρών, το στατιστικό λάθος του συν - πλην 2,5%. Επομένως το συν φέρνει 5% και το πλην επίσης 5%. Επομένως το σύνολο είναι 10%. Απλώς δεν διαβάζουμε και δεν προσέχουμε τα μικρά γράμματα που αναφέρουν το συν-πλην 2,5%».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πίστευε ότι τα αποτελέσματα ήταν μαγειρεμένα

Η δουλειά του Ανδρέα Δρυμιώτη με το επιτελείο του είναι η επεξεργασία και η εκτίμηση με τις ροές των πρώτων και λίγων αποτελεσμάτων. Και στη συνέχεια να ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

- Πάντα μέσα;

«Πάντα. Ποτέ δεν έπεσα έξω».

- Για παράδειγμα;

«Οταν κάναμε τις πρώτες εκλογές του ’81 και προέκυψε ο θρίαμβος του Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε υπουργός Εσωτερικών ήταν ο σοφός Χριστόφορος Στράτος».

- Της γνωστής οικογένειας της Πειραϊκής Πατραϊκής;

«Ναι. Τότε λοιπόν μου είπε πει επί λέξει: “Ανδρέα, σε παρακαλώ μη μου βγάλεις τα αποτελέσματα. Γιατί οι μισοί θα κατηγορούν και οι άλλοι μισοί θα πανηγυρίζουν κι έτσι θα σκοτωθούν μεταξύ τους”. Στις 20.40 ακριβώς βγήκαν τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Και στις 21.30 ο τότε αποχωρών πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης έσπευσε και συνεχάρη τον Ανδρέα. Η επιτομή πολιτικού πολιτισμού».

- Πού τέτοιο πράγμα σήμερα. Θυμάστε άλλο περιστατικό;

«Αν θυμάμαι λέει. Πολλά. Οπως στις εκλογές του 2000 που τις κέρδισε στο photo finish ο Κώστας Σημίτης. Τότε, λοιπόν, εκείνο το βράδυ καταφτάνει κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι οποίοι επέμειναν να ανακοινώσουμε τα συγκεντρωτικά, τα οποία ήταν ευνοϊκά για τον Κώστα Καραμανλή και το κόμμα του. Ηταν γύρω στις 20.45. Εγώ ήμουν μέσα στο γραφείο με τον υπηρεσιακό υπουργό Γεώργιο Κουμάντο. Εκείνοι είχαν πεισμώσει και πιεστικά έλεγαν να ανακοινώσουμε τα συγκεντρωτικά. Επειδή τα exit polls τους έφερναν πρώτους. Φυσικά αγνοούσαν τον παράγοντα του συν - πλην 2,5%. Ηταν πεπεισμένοι πως η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει. Και ότι εμείς μαγειρεύαμε τα τελικά αποτελέσματα. Ο Κουμάντος τους είπε ότι “ο κ. Δρυμιώτης είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος και στο τέλος το αποτέλεσμα θα αντιστραφεί υπέρ του Σημίτη”. Τίποτα. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Ετσι ο Κουμάντος παίρνει τηλέφωνο τον Σημίτη κι εκείνος τους λέει να ανακοινώσουν τα πρώτα συγκεντρωτικά».

- Με απλά λόγια, ο Μεϊμαράκης στην προσπάθειά του να υποστηρίξει το κόμμα του τελικά κατάφερε να το δια­σύρει.

«Η δουλειά μου είναι να ενημερώνω την ηγεσία για το τελικό αποτέλεσμα».

- Χωρίς συν - πλην 2,5%;

«Χωρίς. Τελικά βγαίνει ο Κουμάντος και ανακοινώνει στην τηλεόραση πως "κατόπιν πιέσεων της Ν.Δ. θα σας δώσουμε τα τελικά, αλλά προτού αρχίσετε να πανηγυρίζετε θέλει να σας μιλήσει ο κ. Δρυμιώτης ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ". Τότε λέω εγώ “προηγείται η Ν.Δ., αλλά εκτιμώ πως το τελικό συγκεντρωτικό θα αντιστραφεί και τις εκλογές τις κερδίζει το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

- Και το 1981;

«Από το 1981 και μετά ο Αντώνης Λιβάνης προτού μιλήσει με τον Ανδρέα πάντα ερχόταν σε μένα. Πρώτα τον ενημέρωνα εγώ και μετά εκείνος ενημέρωνε τον Ανδρέα. Ο Λιβάνης είναι αρκετά σοβαρός άνθρωπος. Το βράδυ κυκλοφορούσαν οι αυλοκόλακες και διέδιδαν απίστευτες ιστορίες. Οταν βλέπω τους αριθμούς είναι σαν να μου μιλάνε και να μου αποκαλύπτουν το τελικό αποτέλεσμα. Το 1981, λοιπόν, μετά το τελικό αποτέλεσμα οι μεν άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας είχαν εγκαταλείψει το υπουργείο Εσωτερικών και από την άλλη οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ το είχαν ρίξει στα γλέντια και τα γραφεία του υπουργού ήταν άδεια. Ετσι, εγώ καθόμουν στο γραφείο του υπουργού, περικυκλωμένος από το επιτελείο μου. Κάποια στιγμή εμφανίζεται ένας πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας που ήθελε να μάθει τους σταυρούς που είχε πάρει. Πληκτρολογώ στο κομπιούτερ και αμέσως καταλαβαίνω πως δεν πρόκειται να εκλεγεί, αν και η καταμέτρηση δεν είχε ολοκληρωθεί. Και τότε κάνω το λάθος, επειδή είμαι τεχνοκράτης, να του πω “κύριε, δεν εκλέγεστε”. Τι το ’θελα; Χτυπάει το χέρι του πάνω στο γραφείο και με απειλητικό ύφος μου λέει: “Ακου, νεαρέ μου, όταν θα μπει το τελευταίο εκλογικό τμήμα και θα έχω βγει, εσύ θα βγεις βόλτα”. Τότε κατάλαβα ότι οι περισσότεροι πολιτικοί δεν έχουν καμία σχέση με την
πραγματικότητα. Αδυνατούν να απορροφήσουν τα γεγονότα και απορρίπτουν την πραγματικότητα».

- Ποιος ήταν αυτός ο πολιτικός;

«Α, δεν πρόκειται να σας πω. Δεν θα μιλήσω. Τα αποτελέσματα δεν είναι Αλγεβρα ούτε ανώτερα Μαθηματικά. Είναι απλοί αριθμοί».

«Ενας Κύπριος κάνει νοθεία για να βγει το ΠΑΣΟΚ»


- Αλλο περιστατικό;

«Θυμάμαι στις ευρωεκλογές του 1984. Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, που θεώρησε τις ευρωεκλογές του 1984 ευκαιρία να ξαναμπεί μπροστά κερδίζοντας την πρωτιά. Χωρίς καμία ουσιαστική ένδειξη, ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ν.Δ. θα ήταν η νικήτρια των ευρωεκλογών. Την Κυριακή των εκλογών, στις 17 Ιουνίου 1984, πρωί-πρωί κάποιος ή κάποιοι πληροφόρησαν τον Αβέρωφ ότι ετοιμάζεται νοθεία ώστε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις ευρωεκλογές! Από εδώ λοιπόν αρχίζει μια απίθανη ιστορία γεμάτη γέλιο, κλάμα και συμπτώσεις. Περίπου στις 11 το πρωί ήρθε στο γραφείο μου ο μακαρίτης Νίκος Τσιτούρης, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών και σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. σε θέματα εκλογών. Χωρίς πολλές περιστροφές μου είπε ότι ο Αβέρωφ έχει εμπιστευτικές πληροφορίες ότι πρόκειται να γίνει νοθεία στα αποτελέσματα ώστε να χάσει η Ν.Δ. τη σίγουρη νίκη. Είναι ευνόητο ότι τον διαβεβαίωσα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Στο μεταξύ ο ίδιος ο Αβέρωφ τηλεφώνησε στον πρόεδρο της εταιρείας μας Απόστολο Κ.
Δοξιάδη λέγοντάς του ότι “ένας Κύπριος θα κάνει νοθεία στα αποτελέσματα ώστε να βγει το ΠΑΣΟΚ”!».

- Τρέλα!

«Και δεν είναι η μόνη. Σας είπα. Οι πολιτικοί κυκλοφορούν σε ένα παράλληλο σύμπαν, μακράν του κόσμου τούτου».

«Δεν είναι αναστρέψιμη η κατηφόρα του Τσίπρα»

- Ποια τα κριτήρια που έστειλαν τον Τσίπρα στο καναβάτσο;

«Ο κόσμος είχε ξεπεράσει τον Τσίπρα αλλά εκείνος δεν το κατάλαβε ποτέ. Οι αυλοκόλακες τον βούρτσιζαν, φροντίζοντας να του ανεβάζουν το εγώ. Γι’ αυτό το βράδυ των αποτελεσμάτων άργησε να μιλήσει και να τοποθετηθεί. Γι’ αυτό βγήκε τα μεσάνυχτα. Οταν έχεις δίπλα σου τον Βερναρδάκη να σε ξεσκονίζει και να σου λέει ότι μπορεί να κερδίσεις, τότε δεν έχεις καταλάβει πού πατάς και πού πηγαίνεις. Γι’ αυτό βρέθηκαν προ εκπλήξεων. Γι’ αυτό η αμηχανία. Γι’ αυτό ζαλίστηκαν. Γι’ αυτό χρειάστηκαν τόσες ώρες για να καταπιούν το αποτέλεσμα. Ολα αυτά αποδεικνύουν και τεκμηριώνουν το γεγονός πως ο μηχανισμός του Τσίπρα είχε πιστέψει στα δικά του ψέματα. Ολοι αυτοί δεν θέλουν να επικοινωνούν με την πραγματικότητα».

- Και ο Κυριάκος;

«Νομίζω πως είναι προσγειωμένος. Και μάλιστα αρκετά προσγειωμένος. Αλλωστε αργά αλλά σταθερά το αουτσάιντερ εκτόπισε το φαβορί. Ο "Κούλης", όπως χλευαστικά τον λένε, έγινε Κυριάκος με κάτι κοχόνες μέχρι εκεί κάτω».

- Το ποσοστό δεν είναι αναστρέψιμο;

«Οχι, δεν είναι. Αναλαμβάνω την ευθύνη των λόγων μου. Μεγαλύτερη η απόσταση, μεγαλύτερη η διαφορά».

- Η τσέπη τελικά ήταν το βασικό κριτήριο για την πανωλεθρία του Τσίπρα;

«Οχι! Παρά το γεγονός ότι έδωσε κάμποσα πράγματα. Οταν σε πάρει η κάτω βόλτα δεν σε σώζει τίποτα. Παράδειγμα το ’89 με το “Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα». Τελικά τίποτα. Παράδειγμα με τον Εβερτ ως υπουργό Οικονομικών του 1981, που απλόχερα έδωσε σε όλους σχεδόν επιστροφή φόρου. Πάλι τίποτα. Παράδειγμα με τον μακαρίτη Θανάση Κανελλόπουλο, που την ίδια χρονιά με ελικόπτερο μοίραζε επιταγές στους αγρότες. Πάλι τίποτα. Παράδειγμα με τον Προκόπη Παυλόπουλο επί Κώστα Καραμανλή που διόρισε 300.000 συμβασιούχους Πάλι τίποτα. Οταν ο κόσμος έχει σχηματίσει μια άποψη δεν αλλάζει με τίποτα».

- Γιατί ο κόσμος τον εγκατέλειψε; Επειδή άδειασαν τα πορτοφόλια; Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το Μάτι;

«Τίποτα απ’ όλα αυτά και όλα αυτά. Η πρώτη, τεράστια ζημιά, έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά και τα Ζάππεια 1, 2, 3. Δηλαδή ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Μετά επανήλθε ο Τσίπρας με το ίδιο μοτίβο λέγοντας ότι “εμείς θα βαράμε νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν”. Οταν ο Τσίπρας άρχισε να το γυρίζει, ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο μνημόνιο. Κατάλαβε πως όλα αυτά ήταν ένα παραμύθι χωρίς δράκο. Τότε μέσα στον κόσμο άρχισε να πέφτει ο Τσίπρας. Η εκτίμησή μου είναι ότι τελικά η Αριστερά του Τσίπρα θα βουλιάξει. Οταν λένε ότι η συσπείρωση είναι χαμηλή, τι ακριβώς εννοούν; Απλά η συσπείρωση δεν έγινε ποτέ γιατί ο κόσμος άρχισε να εγκαταλείπει το σκάφος του ΣΥΡΙΖΑ».

- Τελικά, θα επιστρέψει κάποτε στο 6%;

«Το πιστεύω. Εχει αρχίσει το ξήλωμα. Τα νούμερα και τα αποτελέσματα δεν επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Σε αυτές τις εκλογές μόνο ο Κυριάκος κέρδισε. Η Φώφη έπεσε, το ίδιο και το ΚΚΕ, ο Καμμένος, ο Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαερώθηκαν. Και η Χρυσή Αυγή. Δεν υπάρχει προηγούμενο μόνο ένα κόμμα να βγαίνει κερδισμένο».

Φεύγοντας γύρισα και του είπα: «Σημείωσα τα προγνωστικά σας για να δούμε αν οι προβλέψεις σας θα επαληθευθούν από την κάλπη».
"Βάζουμε στοίχημα;", μου απάντησε.

Του είπα πως τέτοιο πράγμα δεν το κάνω. Χαζός είμαι; Σας μοιάζω για Χριστόφορος Βερναρδάκης; Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης