Μώραλης: Παράλογη και εξωφρενική η αποχή των εργαζομένων στην καθαριότητα

Μώραλης: Παράλογη και εξωφρενική η αποχή των εργαζομένων στην καθαριότητα

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, δεν έχουν το δικαίωμα να πνίξουν τον Πειραιά στα σκουπίδια ανέφερε ο δήμαρχος του Πειραιά

4828553
«Υποχρέωση της δημοτικής αρχής είναι να γίνει ο Πειραιάς μία ακόμα καθαρότερη πόλη, και θα γίνει, είτε θέλουν κάποιοι, είτε όχι. Αυτή την εντολή πήραμε από τον Πειραϊκό λαό και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τα επόμενα τέσσερα χρονιά», τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, με αφορμή την αποχή των εργαζόμενων στον τομέα της καθαριότητας από την εργασία τους, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ο δήμαρχος Πειραιά χαρακτήρισε παράλογη και εξωφρενική την αποχή των εργαζομένων από την εργασία τους κατά την αργία του τριημέρου, καθώς όπως τόνισε, γίνεται χωρίς κανένα λόγο και χωρίς να υπάρχει το οποιοδήποτε ανικανοποίητο αίτημα. Ανέφερε παράλληλα, πως η μη καταβολή υπερωριών προέκυψε από λάθος υπηρεσιακών παραγόντων, για το οποίο έχουν ήδη κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, επισημαίνοντας πως η δημοτική αρχή δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη γι' αυτό. Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Από την αρχή της θητείας μας η συνεργασία μας με τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ήταν άριστη. Σταθήκαμε δίπλα τους, στηρίξαμε τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση. Και επειδή με γνωρίζετε, θέλω να σας πω, πως αν θεωρούσα ότι έχουμε κάνει έστω κι ένα λάθος ή αν πίστευα πως έχουμε λάβει έστω και μια λάθος απόφαση, δεν θα μιλούσα σήμερα, δεν θα έδινα συνέντευξη Τύπου, δεν θα είχα τόσο θράσος!».

Αναφερόμενος στις υπερωρίες, ο κ. Μώραλης υπογράμμισε πως κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τα χρήματά του, πως τα χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν στον προϋπολογισμό και πως αν είχε τηρηθεί η διαδικασία από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι είναι και μέλη των σωματείων που αποφάσισαν την αποχή, δεν θα είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως η αποχή ανακοινώθηκε χωρίς καν να έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί του οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τονίζοντας πως όταν εκ των υστέρων πραγματοποιήθηκε συνάντηση, ανέφεραν μπροστά σε πολλούς παράγοντες που ήταν παρόντες, πως ουδέποτε είχαν το παραμικρό πρόβλημα με τη δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος Πειραιά στη συνέχεια τόνισε: «Είναι παράλογο να μείνει η πόλη επί 3 ημέρες βρώμικη για ένα τέτοιο λάθος, για το οποίο υπάρχει λύση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν σκοπεύει για αυτές τις ημέρες να απευθυνθεί εκτάκτως σε ιδιώτες, απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά. Για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νευραλγικού αυτού τομέα, λέγοντας ωστόσο πως αν δεν μπορεί η δημοτική αρχή να προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη για τις οποίες πληρώνουν οι δημότες, θα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των Πειραιωτών, ακόμα και μέσω τοπικού δημοψηφίσματος.

Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης ανέφερε πως δεν θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στους εργαζόμενους του δήμου, όπως ακριβώς ζητούν και στην ανακοίνωση τους τα σωματεία, ότι όλοι είναι ίσοι και με αυτή τη λογική θα προχωρήσει η δημοτική Αρχή.

Κλείσιμο
«Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Έχουμε άλλη μια 4ετία και όλο τον χρόνο μπροστά μας για να εκπληρώσουμε την απαίτηση των Πειραιωτών για μια ακόμη πιο καθαρή πόλη. Και αυτό θα πράξουμε» επεσήμανε ο δήμαρχος Πειραιά.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, έκανε έκκληση στους εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά τους, καθώς δεν έχουν το δικαίωμα, όπως είπε, να «πνίξουν» την πόλη στα σκουπίδια εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ανέφερε ότι η διεύθυνση Οικονομικών είχε προνοήσει ήδη, κατόπιν αιτήματος, να υπάρχουν χρήματα στον κωδικό του προϋπολογισμό που αφορά τις υπερωρίες (ποσό 280.000 ευρώ) και ότι η απόφαση αυτή είχε ψηφιστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Εξήγησε ότι για κάθε υπερωριακή απασχόληση θα πρέπει να εκδίδεται και να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η λεγόμενη Απόφαση Καθιέρωσης, η οποία πρέπει να προηγείται πάντα της υπερωριακής εργασίας. «Δυστυχώς, η Απόφαση της Καθιέρωσης δημοσιεύθηκε, κατόπιν ολιγωρίας υπηρεσιακών υπαλλήλων στο ΦΕΚ της 5ης Ιουνίου 2019 και εδώ μιλάμε για υπερωριακή απασχόληση μηνός Απριλίου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης