Αίγυπτος: Πρώτο κουδούνι για τα ελληνικά σχολεία σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

Αίγυπτος: Πρώτο κουδούνι για τα ελληνικά σχολεία σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

Αυξήθηκαν οι μαθητές στην Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου τη φετινή χρονιά – Μειώθηκαν οι μαθητές στα υπόλοιπα τρία ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου

axilopouleios
Την έναρξη της σχολικής χρονιάς υποδέχθηκαν και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων της Αιγύπτου. Ωστόσο, τα στοιχεία, αν εξαιρέσουμε την Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου, αποτυπώνουν τη συρρίκνωση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, που όμως δίνει μάχη να διατηρηθεί.

Με βάση τα στοιχεία, η Αχιλλοπούλειος Σχολή Καΐρου υποδέχθηκε 54 παιδιά στις τάξεις του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, έναντι 50 πέρυσι.

Στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, το πρώτο κουδούνι χτύπησε για 53 μαθητές, έναντι 59 πέρυσυ.

Στην Αλεξάνδρεια, η Τοσιτσαία Σχολή έχει 17 μαθητές, έναντι 18 πέρυσι, ενώ το Αβερώφειο έκανε αγιασμό για 29 μαθητές, έναντι 32 πέρυσι.

Συνολικά στην Αίγυπτο και στα Ελληνικά Σχολεία της Χώρας του Νείλου, είναι πλέον εγγεγραμμένα για τη νέα σχολική χρονιά 153 μαθητές, ενώ πέρυσι ήταν εγγεγραμμένοι 159 μαθητές, με τη μείωση να αντιστοιχεί στο ποσοστό του 3,8%.

Ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος τέλεσε τον αγιασμό στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια και ζήτησε από τους μαθητές να θεωρούν «τους εαυτούς σας πολύ τυχερούς που φοιτάτε στην Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, δύο τόσο μεγάλα και ιστορικά σχολεία που βγάλανε από τα σπλάγχνα τους τόσο μεγάλες προσωπικότητες». «Στα σχολεία αυτά, μεταδίδουμε Ελλάδα και Ελληνισμό», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργος Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «χρέος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά τις αξίες πάνω στις οποίες ανοικοδομήθηκε το ελληνικό έθνος», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτά τα δύο σχολεία, συντελείται ένα θαύμα σε αυτόν τον χώρο» και «η Αίγυπτος και η Ελλάδα, βρίσκονται ενωμένες και εδώ, και αυτή είναι η τρανή απόδειξη του πώς μπορούν να μεγαλουργήσουν και σε αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης οι δύο χώρες».

axilopouleios1
axilopouleios2




Στην Αλεξάνδρεια ο Πατριάρχης Θεόδωρος

Ευχές για καλή χρονιά απηύθυνε στους μαθητές της Τοσιτσαίας Σχολής και στους φοιτητές του Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος.

Όπως μεταδίδει το ekalexandria.org, η διευθύντρια του Αβερωφείου, Δήμητρα Παπανώτα αναφέρθηκε και στην ιστορία του ελληνικού σχολείου, που ιδρύθηκε πριν από 150 και πλέον χρόνια και αποτελεί τον φάρο της ελληνικής παιδείας και γλώσσας, γαλουχώντας γενεές μαθητών.

«Η σκυτάλη τώρα έχει παραδοθεί σε εσάς τους μαθητές και σε μας τους δασκάλους σας για να συνεχίσουμε αυτή τη δύσκολη και γοητευτική αποστολή. Για να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε, να σεβόμαστε τα ιδανικά και τις αξίες και να τα εναρμονίζουμε με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου που μας φιλοξενεί», ανέφερε.


alexandreia_agiasmos1



alexandreia_agiasmos

Πηγή φωτογραφιών: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, ekalexandria.org
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης