Μεταναστευτικό: Εκατοντάδες αφίξεις και σήμερα στα νησιά - «Θα φύγουμε εμείς για να μείνουν αυτοί!»

Μεταναστευτικό: Εκατοντάδες αφίξεις και σήμερα στα νησιά - «Θα φύγουμε εμείς για να μείνουν αυτοί!»

Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Σύμης, που επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νησί είναι δραματική – Πέντε βάρκες έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λέσβο  - Αυξήθηκαν κατά 200% οι ροές μέσα σε διάστημα 5 μηνών - Στην Τουρκία ο Κουμουτσάκος

metanastes_varka1
Η δραματική κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εκεί που καθημερινά φθάνουν κατά εκατοντάδες μετανάστες από την Τουρκία, αποτυπώνεται στα λόγια του δημάρχου Σύμης, ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr αποκάλυψε πως το μικρό νησί της Σύμης είναι σε απελπιστική κατάσταση με τους μετανάστες αφού κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς είναι σε αριθμό και οι οποίοι μένουν όπου βρουν.

Τα αποκαλυπτικά λόγια του συγκλονίζουν αφού, όπως ο ίδιος παραδέχεται, οι μετανάστες φθάνουν μόνοι τους πλέον με φουσκωτές βάρκες και μπαίνουν μέσα στο λιμάνι.

«Η κατάσταση είναι δραματική θα φύγουμε εμείς για να μείνουν αυτοί. Η αστυνομία και το Λιμενικό δηλώνουν αναρμόδιοι, δεν υπάρχουν υποδομές για τη φιλοξενία ενώ δεν υπάρχει κανείς για να καταγράψει τον ακριβή αριθμό αυτών των ανθρώπων. Μόνο σήμερα έφθασαν 130 άτομα με φουσκωτές βάρκες μπήκαν ανενόχλητα στο λιμάνι και από εκεί στο νησί. Η κατάσταση είναι δραματική. Είμαστε χώρα καφενείο δεν μπορούμε να φυλάξουμε τον δρόμο από τον οποίο έρχονται» δηλώνει απογοητευμένος ο Δήμαρχος κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.

Την περασμένη Κυριακή βρίσκονταν στην Σύμη 400 άτομα. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι 3.000. Πριν από ένα δεκαήμερο, η μεταφορά περίπου 320 ατόμων στον Πειραιά αποσυμφόρησε προσωρινά την κατάσταση.

Πέντε βάρκες έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λέσβο

Νέες αφίξεις μεταναστών και στη Λέσβο. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ Αιγαίου έφτασαν συνολικά 5 βάρκες τις πρώτες πρωινές ώρες. Τρεις βάρκες έφτασαν στη Σκάλα Συκαμιάς με 143 πρόσφυγες και μετανάστες και άλλες δύο στην περιοχή του Αεροδρομίου με 48 άτομα. Χθες συνολικά είχαν φτάσει άλλα 213 άτομα σε ακτές της Λέσβου.

Την Τετάρτη ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν σε ακτές της Λέσβου ήταν 213 ενώ συνολικά από την Τρίτη μέχρι και σήμερα, Πέμπτη, το πρωί περισσότερα από 700 άτομα έχουν βγει στις ακτές της Λέσβου.

Κλείσιμο
Το σχέδιο αποσυμφόρησης της Μόριας συνεχίζεται και την Κυριακή θα αναχωρήσουν από το Κέντρο Ταυτοποίησης άλλοι 570 πρόσφυγες και μετανάστες για το Βαγιοχώρι στο δήμο Βόλβης.

Αυξήθηκαν κατά 200% οι ροές μέσα σε διάστημα 5 μηνών

Οι μεταναστευτικές ροές, όπως επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία, σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση της τάξεως των 200% μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.

Η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος 45.600 πρόσφυγες-μετανάστες από τους 77.400 συνολικά που εισήλθαν στην Ευρώπη από ολόκληρη τη Μεσόγειο. Μόνο τον Σεπτέμβρη εισήλθαν 10.258 άτομα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των ελληνικών νησιών.

Παρά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, το Λιμενικό Σώμα και κυρίως η Frontex περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή. Ακόμα και όταν εντοπίζουν πλοιάρια να πλησιάζουν τις ελληνικές ακτές κατά κανόνα δεν επιχειρούν να τα απωθήσουν. Το λεγόμενο push back αποφεύγεται επειδή ενέχει κινδύνους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι Λιμενικό και Frontex έχουν στην πράξη μετατραπεί σε συλλέκτες και σε κάποιες περιπτώσεις σε ναυαγοσώστες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης