Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Έκτακτη Ιεραρχία το Σάββατο για το Ουκρανικό

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Έκτακτη Ιεραρχία το Σάββατο για το Ουκρανικό

Μοναδικό θέμα στη συνεδρίαση του Σαββάτου θα είναι το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας

ieronimos
Για έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας το προσεχές Σάββατο, έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλώντας στη σημερινή πρώτη ημέρα της Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μοναδικό θέμα στη συνεδρίαση του Σαββάτου θα είναι το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ευχή «όπως, και κατ’ αυτήν την ετήσια ιερά σύναξή μας, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, μαζί με τον Άναρχο Πατέρα Του και το Πανάγιο και Τελεταρχικό Πνεύμα, να στηρίξουν «ακλινή (και) ακράδαντον, την Εκκλησίαν και να φωτίσουν όλους μας για την καλή έκβαση των εργασιών».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη , σε πρώτη τακτική Συνεδρία, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου.
Κλείσιμο
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών Αυτής. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τυπου από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, προσφώνησε τα Μέλη Αυτής, ευχαριστώντας τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την προσέλευσή τους στην Συνεδρίαση και τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνέρχεται και πάλι εν μέσω ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία συμπνίγουν την ικμάδα ζωής του λαού μας και του δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας, καθιστώντας έτσι, τουλάχιστον μέσα από μια ανθρώπινη θεώρηση των πραγμάτων, το μέλλον του αβέβαιο».
Εμείς, ως μέλη του συνοδικού συστήματος της Εκκλησίας μας, συνέχισε, εργαζόμαστε όλοι για την προκοπή των μελών της Εκκλησίας, την «αύξηση» του αγίου σώματος του Χριστού και την κατάθεση της μαρτυρίας Αυτού μέσα στον κόσμο, στον οποίο προκύπτουν νέα δεδομένα και συντελούνται ραγδαίες αλλαγές. Γι’αυτό και η Δ.Ι.Σ. του παρελθόντος Ιουνίου αποφάσισε, κατά την κατάρτιση της Ημερησίας Διατάξεως της συνάξεώς μας, την ανάπτυξη επικαίρων θεμάτων, όπως το φαινόμενο της υπογεννητικότητος ως μείζον Εθνικό πρόβλημα, τα διάφορα προβλήματα των συγχρόνων Ελλήνων, τις συνέπειες του τεχνικού πνεύματος στον ρόλο και την αποστολή της Εκκλησίας και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Κλείνοντας την προσφώνησή του ο Μακαριώτατος, αφού αναφέρθηκε στην έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας το προσεχές Σάββατο, με μοναδικό θέμα το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, εξέφρασε την ευχή όπως, και κατ’ αυτήν την ετήσια ιερά σύναξή μας, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, μαζί με τον Άναρχο Πατέρα Του και το Πανάγιο και Τελεταρχικό Πνεύμα, να στηρίξουν «ακλινή (και) ακράδαντον, την Εκκλησίαν» και να φωτίσουν όλους μας για την καλή έκβαση των εργασιών.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε ακολούθως εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.
Στη συνέχεια: α) παρουσιάσθηκαν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2018-2019 από τους Σεβασμιωτάτους Προέδρους αυτών και ακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο αξιοποίησής τους,
- β) συγκροτήθηκαν οι Δώδεκα Συνοδικές Επιτροπές διά τα έτη 2020-2023 και
- γ) έγινε η συμπλήρωση του Καταλόγου των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης