Υπόθεση Novartis: Ένα ντοκιμαντέρ που δεν πρόσφερε κάτι νέο

Υπόθεση Novartis: Ένα ντοκιμαντέρ που δεν πρόσφερε κάτι νέο

Δείτε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η στρατηγική» που πρόβαλε η ιταλόφωνη κρατική τηλεόραση της Ελβετίας (RSI) για την υπόθεση της Novartis - Πρωταγωνιστεί ο δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων που εμφανίστηκαν ως Βενετσιάνοι καλόγεροι

martiras-novartis
Δεν είναι τόσο πειστικό το ντοκιμαντέρ που πρόβαλε με τον τίτλο «Η στρατηγική» η ιταλόφωνη κρατική τηλεόραση της Ελβετίας (RSI) για την υπόθεση της Novartis, αλλά ούτε παρουσιάζει κάποια νέα στοιχεία.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, με την κωδική ονομασία Α,Β και C. Οι μάρτυρες εμφανίζονται ως καλόγεροι με βενετσιάνικου τύπου μάσκες στα πρόσωπά τους.

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα καθώς, όπως αναφέρεται, χρημάτισε η φαρμακοβιομηχανία χιλιάδες γιατρούς, όπως επίσης ιδιαίτερο πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και προβολή έχει ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ που έχουν γίνει στην Αθήνα και την Νέα Υόρκη.

Να σημειωθεί ότι οι μάρτυρες, που έφτασαν στο FBI και κατέθεσαν, με τον δικηγόρο τους Παύλο Σαράκη, μπορούν, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, να κερδίσουν εκατομμύρια δολάρια για τη συνεργασία τους αυτή με τις αμερικανικές αρχές, ενώ ο δικηγόρος έχει το ανάλογο μερίδιο. Ενδεικτικό είναι ότι αιτιολογούν, όχι με πειστικό χαρακτήρα, γιατί έγιναν προστατευόμενοι μάρτυρες.

Πάντως, δεν είναι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ και μάλλον έχει το διαφημιστικό χαρακτήρα για έναν από τους Έλληνες πρωταγωνιστές του.

Στη Νέα Υόρκη οι μάρτυρες προετοιμάζονται σε δωμάτιο ξενοδοχείου πριν καταθέσουν και γενικά υποστήριξαν ότι δόθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ για τρία φάρμακα σε γιατρούς και αξιωματούχους. Και αυτό επιτεύχθηκε με υπερσυνταγογραφήσεις και υπερκοστολογήσεις φαρμάκων, ώστε τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας να αυξηθούν.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους μάρτυρες σχεδόν 30.000 γιατροί έπαιρναν «δωράκια» για να προτιμούν τα φάρμακα της Novartis. Μιλούν για γενναιόδωρα προγράμματα της Novartis για «λαδώματα» γιατρών που θα υπερσυνταγογραφούσαν πανάκριβα φάρμακα για την πίεση και τα μάτια, ακόμα και σε ασθενείς που δεν τα χρειάζονταν.

Κάθε εβδομάδα ενημέρωνε η εταιρεία τους γιατρούς για ποιος είναι ο στόχος των συνταγογραφήσεων και τι απομένει να γράψουν.

Μάλιστα ο μάρτυρας Β ανέφερε ότι οι υπερκοστολογήσεις φαρμάκων αποτελούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαφθοράς και κάθε χρόνο υπήρχαν 50 τέτοια προγράμματα διαφθοράς.

Έπρεπε να δίνει η εταιρεία 2,5 εκατ. ευρώ μίζες το χρόνο για να έχει έσοδα 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Οι πληροφορίες προέρχονται μέσα από την φαρμακοβιομηχανία, ενώ ο ένας μάρτυρας υποστηρίζει ότι ήταν διευθυντής πωλήσεων και είχε υπό τον έλεγχό του μεγάλο κύκλο προσώπων.

Ο τρίτος μάρτυρας κατέθεσε ηχητικά ντοκουμέντα, δηλαδή μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και βίντεο, ενώ έκανε λόγο σε έλεγχο διαφθοράς που γινόταν από την φαρμακοβιομηχανία προς τα στελέχη της.

Ζητώντας την γνώμη της μητρικής εταιρείας στη Βασιλεία, η Novartis απάντησε ότι δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί σε μια υπόθεση υπερ-πολιτικοποιημένη στη Ελλάδα, πιστεύοντας στην ακεραιότητα των συνεργατών της.

Στο ντοκιμαντέρ φιλοξενούνται δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, του Παύλου Πολάκη, του αρχικά προστατευόμενου μάρτυρα και εν συνεχεία κατηγορούμενου καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη και αποσπάσματα από ομιλία του Κωνσταντίνου Φρουζή μέσα στην φαρμακοβιομηχανία.

O Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι από όσα είπε στην ελβετική τηλεόραση «κάποιοι αποφάσισαν να απομονώσουν μια φράση για να δημιουργήσουν εντυπώσεις».



Δείτε το ντοκιμαντέρ όπως αναρτήθηκε στο dikastiko.gr

NOVARTIS - ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης