ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Μεταναστευτικό: Ασταμάτητες οι προσφυγικές ροές - Μετανάστες αρνήθηκαν να μείνουν στη Μονή Πορετσού

Μεταναστευτικό: Ασταμάτητες οι προσφυγικές ροές - Μετανάστες αρνήθηκαν να μείνουν στη Μονή Πορετσού

Πάνω απο 2.000 αφίξεις από την αρχή του Νοεμβρίου - Επεισόδιο με προειδοποιητικούς πυροβολισμούς μεταξύ σκάφους του Λιμενικού και σκάφους διακινητών - Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αποσυμφόρηση των νησιών

4953442
Μάρτυρες δεκάδων προσφύγων και μεταναστών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου να μεταβούν σε ευρωπαϊκό έδαφος γίνονται σε καθημερινή βάση τα μέλη της ελληνικής ακτοφυλακής και των δυνάμεων της Frontex που περιπολούν στο Αιγαίο. Οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από την Τουρκία, καθώς οι διακινητές φαίνεται να δρουν ανεξέλεγκτα και δίχως να αισθάνονται την πίεση των τουρκικών αρχών, γεγονός που ακυρώνει στην πράξη την περίφημη συμφωνία της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι ο μεγάλος χαμένος στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η Ελλάδα και τα θύματα είναι οι κάτοικοι των νησιών του βόρειο και ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι, παρ' ότι βοηθούν με όλες τις δυνάμεις τους αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αδιέξοδο, το οποίο απαιτεί ευρωπαϊκή λύση εδώ και τώρα.

Χθες εντοπίστηκαν άλλα 70 άτομα, σε δύο διαφορετικά περιστατικά, στη Λέσβο. Ο αριθμός φαντάζει μικρός για μία ημέρα, όταν την προηγουμένη είχαν εντοπιστεί στο Αιγαίο 380 συνολικά πόσφυγες και μετανάστες, ενώ από την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δηλαδή για τις περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί, έχουν έρθει στην Ελλάδα 2.152 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.425 αποβιβάστηκαν σε ακτές της Λέσβου, οι 241 στη Χίο και οι 486 στη Σάμο.

Με αμειωτη ένταση η μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών συνεχίζεται επίσης με αμείωτη ένταση, ωστόσο τα άτομα που μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά, αναπληρώνονται σχεδόν αμέσως από τις καθημερινές προσφυγικές ροές και τη δράση των διακινητών. Την Τετάρτη το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας 259 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 88 από τη Χίο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας. Λίγη ώρα αργότερα, στον Πειραιά έφτασε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue Star Patmos», μεταφέροντας 20 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 18 από τη Λέρο.

Μετανάστες αρνήθηκαν να μείνουν στη Μονή Πορετσού

Απρόσμενη εξέλιξη είχε η προσφορά φιλοξενίας της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ιερά Μονή Πορετσού συνδράμοντας με την παραχώρηση εγκαταστάσεων της στη στέγαση ατόμων, που μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η άφιξη χθες το μεσημέρι των 55 προσφύγων και μεταναστών στο μοναστήρι, που βρίσκεται στην ορεινή Αχαΐα αλλά υπάγεται διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, σημαδεύτηκε από την άρνηση τους να διαμείνουν στον χώρο και την σχεδόν άμεση αποχώρηση τους με εμφανή στο πρόσωπό τους την απογοήτευση.

Μιλώντας σπαστά αγγλικά γυναίκες και παιδιά από το Σουδάν, τη Σομαλία, το Κονγκό και τη Σύρια αντικρίζοντας το εσωτερικό του μοναστηριού, που σημειωτέον έχει ανακαινιστεί και τα τελευταία 20 χρόνια δεν φιλοξενεί μοναχούς, άρχισαν να φωνάζουν, «no good», «better Moria», κουνώντας τα χέρια τους. Η αντίδραση τους ήταν τέτοια που αποχώρησαν αμέσως επιβιβαζόμενοι στα λεωφορεία, που τους είχαν μεταφέρει, ζητώντας να μείνουν κάπου αλλού.

Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε όπως ήταν φυσικό τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι αναζητούσαν λύση στην εμπλοκή που δημιουργήθηκε. Τελικά οι δυσαρεστημένοι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας του LM Village στη Μυρσίνη Ηλείας ώστε να διαμείνουν προσωρινά έως ότου δοθεί αποφασιστεί ποιος θα είναι ο χώρος που θα φιλοξενηθούν.


Κλείσιμο
kalavrita1
kalavrita2

Απογοητευτική όμως ήταν και η πρώτη εντύπωση των 105 προσφύγων και μεταναστών από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, που έφτασαν στο χωριό Δίβρη Ηλείας, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά. Οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μονής κάτω Δίβρης δεν έδειξαν να τους ικανοποιούν, όμως παρέμειναν όμως στον χώρο. Σε κάθε περίπτωση και στις δύο περιοχές οι κάτοικοι τους παρακολουθούν με προβληματισμό την παραχώρηση των μοναστηριών για εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών.

Όπως ενημέρωσε σχετικά ο μητροπολίτης Ηλείας κ.Γερμανός, ύστερα από συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς αποφάσισε μόλις την περασμένη Παρασκευή να διαθέσει την Ιερά Μονή Πορετσού, τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μονής Κάτω Δίβρης και τον τρίτο όροφο του φοιτητικού οικοτροφείου «Αγία Φιλοθέη» στον Πύργο για το σκοπό αυτό. Μάλιστα, στην «Αγία Φιλοθέη» φιλοξενούνται ήδη 80 μητέρες με τα παιδιά τους.

Σε κάθε περίπτωση, η άρνηση των προσφύγων και μεταναστών να μείνουν στην Ιερά Μονή Πορετσού δημιουργεί εκ των πραγμάτων ερωτήματα. Καταρχήν για τη στάση αυτή καθαυτή αλλά και τις διαδικασίες επιλογής καταλυμάτων, πόσο μάλλον όταν αυτοί οι χώροι αποτελούν εκκλησιαστικά μνημεία. Παρά τη συγκεκριμένη αφιλοκερδή προσφορά της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε ο κ. Γερμανός σημειώνοντας ότι δεν έθεσε κανέναν όρο στους αρμόδιους για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων, παρά μόνο αν ήταν δυνατόν οι φιλοξενούμενοι να είναι από τη Συρία, δημιουργείται ένα προηγούμενο.

Είναι στη διακριτική ευχέρεια προσφύγων και μεταναστών να επιλέγουν πού θα μείνουν στην ελληνική επικράτεια την ώρα που η αποσυμφόρηση των νησιών είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού; Από την άλλη πλευρά όμως, τη στιγμή που οι χώροι αυτοί επιλέχθηκαν από τους αρμόδιους να λειτουργήσουν ως δομή φιλοξενίας δε θα έπρεπε να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, που δε θα κάνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να φωνάζουν , «χειρότερα από τη Μόρια»;


Δείτε βίντεο: Μονή Πορετσού: Πήγαν, είδαν και έφυγαν οι πρόσφυγες - «Καλύτερα στη Μόρια»
Μονή Πορετσού: Πήγαν, είδαν και έφυγαν οι πρόσφυγες - «Καλύτερα στη Μόρια»


Προειδοποιητικοί πυροβολισμοί του Λιμενικού σε ύποπτο σκάφος ανοιχτά της Χίου

Ύποπτο σκάφος, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές εντόπισε τις βραδινές ώρες της Τρίτης, ανατολικά της Χίου, πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, το πλωτό περιπολικό εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται ύποπτα με βορειοδυτική πορεία. Μόλις διαπίστωσε την ύπαρξη του περιπολικού, «το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους».

Το σκάφος, αναφέρει η ακτοφυλακή, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, που αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή της Χίου. Ωστόσο, δεν έχει καταστεί δυνατή η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος.

Οι αξιωματικοί του Λιμενικού που επέβαιναν στο περιπολικό έκαναν ελιγμούς για να ακινητοποιήσουν το σκάφος και να το αποφύγουν, χρησιμοποιώντας προβολέα και μεγάφωνα, ενώ έριξαν «προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του». Παρά τις προσπάθειες, το σκάφος δεν ακινητοποιήθηκε και εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ακολουθώντας πορεία προς τις τουρκικές ακτές.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά του Τσεσμέ της Σμύρνης, ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Χίο, από το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. διευκρινίζονται τα εξής:

1.Βραδινές ώρες της 12/11/2019 πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο πλαίσιο περιπολίας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Βροντάδου ν.Χίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική. Στη θέα του περιπολικού σκάφους, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους.

2.Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του.

3.Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν από το πλωτό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του.

4.Προς συνδρομή στην υπόψη επιχείρηση, έσπευσαν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, το ΠΑΘ 050 και το Ν/Γ 518 του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία ομοίως προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με αρνητικά αποτελέσματα.

5.Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές.

Τι καταγγέλλουν τουρκικά Μέσα ενημέρωσης

Τη δική τους εκδοχή δίνουν τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης, που, όπως μεταδίδουν, 27 μετανάστες κατήγγειλαν ότι η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον τους, καθώς προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τη Χίο από τα ανοιχτά του Τσεσμέ στη Σμύρνη.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, πολλές τρύπες από σφαίρες είναι ορατές στο πλοίο, το οποίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι από την τουρκική ακτοφυλακή. Οι παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν στο πλοίο από Τούρκους στρατιώτες που περιπολούν την περιοχή. Ανάμεσά τους ήταν 17 Σύροι και 10 Σομαλοί μετανάστες ενώ οι αρχές συνάλαβαν και έναν διακινητή που τους βοηθούσε.

Ο Μπαζ Μουχάμεντ, Σύρος μετανάστης, 21 ετών, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι έφυγαν από την Ελλάδα την Τετάρτη το βράδυ και προσέγγισαν τη Χίο 30 λεπτά αργότερα. Όπως είπε, σταμάτησαν τη βάρκα τους περίπου 20 μέτρα μακριά από το νησί, όταν εντοπίστηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή.

«Δεν είχαν φως στο σκάφος τους και μετά γύρισαν τα φώτα περίπου 200 μέτρα από το πλοίο μας. Ξεκίνησαν να πυροβολούν στον αέρα, αλλά συνεχίσαμε να κινούμαστε. Μας πυροβόλησαν όταν προσεγγίσαμε το νησί. Διήρκησε περίπου 200 λεπτά και μέτρησα περίπου 100 σφαίρες», πρόσθεσε.

Ο Μουχάμεντ είπε ότι οι σφαίρες χτύπησαν το σκάφος και «σχεδόν κατέρρευσε». Στη συνέχεια, οι επιβαίνοντες κατάφεραν να επιστρέφουν σε τουρκικά νερά.

Η καταγγελία έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία κατηγορεί, όπως αναφέρει το Spiegel, την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης