Πατούλης: Αναγκαίος ο προληπτικός έλεγχος στις διαδικασίες που αφορούν τις δημόσιες δαπάνες

Πατούλης: Αναγκαίος ο προληπτικός έλεγχος στις διαδικασίες που αφορούν τις δημόσιες δαπάνες

Σύμπνοια απόψεων Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του νέου Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμά στο θέμα του προληπτικού ελέγχου επί των δημόσιων δαπανών

patoulis
Ταύτιση απόψεων στο ζήτημα της επαναφοράς του προληπτικού ελέγχου των δαπανών ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διαπιστώνεται μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του νέου Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά.

Ειδικότερα, ο νέος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Σαρμάς απαντώντας στην συγχαρητήρια επιστολή του κ. Πατούλη, στην οποία μεταξύ άλλων του είχε θέσει και το ζήτημα της αναγκαιότητας διαμόρφωσης νέου θεσμικού σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο στην Αυτοδιοίκηση πλαισίου, επισημαίνει:

«Σας ευχαριστώ θερμώς για τις ευχές σας και την εκτίμησή σας, η οποία, σας διαβεβαιώ, είναι αμοιβαία.
Υφίσταται πράγματι, όπως το επισημαίνετε, αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου για τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων δαπανών. Η εγκατάλειψή του επιβραδύνει τις πληρωμές, αντίθετα από ό,τι επεζητείτο, λόγω της ανασφάλειας που προκαλείται στους υπηρεσιακούς παράγοντες όταν εγείρονται αμφιβολίες περί τη νομιμότητα ανάληψης υποχρεώσεων ή εκτέλεσης δαπανών.
Είναι κοινός τόπος ότι οι έντιμοι και θεληματικοί Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, διοικητές ΝΠΔΔ πρέπει, ελεύθεροι από τον φόβο διώξεων και καταλογισμών, να επιδίδονται απερίσπαστοι στην επίτευξη των στόχων τους. Ένα νέο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, που θα αίρει εγκαίρως τις αμφισβητήσεις νομιμότητας, θα μπορούσε πράγματι να παράσχει καθοριστική συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και του νέου Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμά με κεντρικό θέμα συζήτησης την αναγκαιότητα προώθησης νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά στον προληπτικό έλεγχο.

Κλείσιμο
Ο κ. Πατούλης με αφορμή τη σχετική απάντηση του κ. Σαρμά, αφού εκφράζει την ικανοποίηση του για την σύμπνοια απόψεων, χαρακτηρίζει τον προληπτικό έλεγχο «εργαλείο για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας» και υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαία η εξασφάλιση της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διαδικασίας στην έκδοση των αποφάσεων.
«Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί προτεραιότητα, η τήρηση των αρχών της νομιμότητας και της διαφάνειας, σε συνεργασία με τους θεσμούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η διατήρηση του προληπτικού ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, καθώς θωρακίζει τις αιρετές Διοικήσεις και τους εργαζόμενους, περιορίζει δραστικά την ανασφάλεια δικαίου και διασφαλίζει τη νομιμότητα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης