Η Μαραθιά φέρνει τα γαστρονομικά μελτέμια του Αιγαίου στη Θεσσαλονίκη

Η Μαραθιά φέρνει τα γαστρονομικά μελτέμια του Αιγαίου στη Θεσσαλονίκη

Οι τυχεροί που θα βρεθούν εκεί θα μάθουν για το πως αναβιώνουν μεσαιωνικές συνταγές τηνιακής τυροκομίας, καθώς και τα μυστικά των άγριων μανιταριών και χόρτων του Αιγαίου που φυτρώνουν δίπλα στη θάλασσα

Taste_Marathia
Ένα διαφορετικό ταξίδι γεύσεων στον χώρο και τον χρόνο θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ο κορυφαίος Έλληνας γευσιγνώστης, Δημήτρης Αντωνόπουλος (φωτ.). Ο διακεκριμένος κριτικός γεύσης πραγματοποιεί, στον πολυχώρο Taste Point, μια σειρά μοναδικών αφιερωμάτων σε εξαίρετους δημιουργούς της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Τα διαδραστικά αυτά σεμινάρια θα γίνονται μαζί με καταξιωμένους σεφ, σε πλήρη αλληλεπίδραση με το κοινό, και θα καταλήγουν σε γευστικές δοκιμές.

Η αρχή γίνεται με το πολυβραβευμένο εστιατόριο Μαραθιά της Τήνου, όπου ένα μελτέμι αιγαιοπελαγίτικης γεύσης θα συναντήσει τον Βαρδάρη.
Οι τυχεροί που θα βρεθούν εκεί θα μάθουν για το πως αναβιώνουν μεσαιωνικές συνταγές τηνιακής τυροκομίας, καθώς και τα μυστικά των άγριων μανιταριών και χόρτων του Αιγαίου που φυτρώνουν δίπλα στη θάλασσα. Μεταξύ πολλών άλλων, θα ανακαλύψουν μια μοναδική ποικιλία φασολιών από το χωριό Φαλατάδο και θα μάθουν πως το καπνιστό φαγκρί συνδυάζεται με σταφύλι τουρσί και ο ροφός με μάραθο τουρσί.

Η δημιουργική ομάδα της Μαραθιάς, ο Μαρίνος Σουράνης, ο εμπνευστής του όλου εγχειρήματος, ο σεφ Στέφανος Μαραγκός και ο Ευριπίδης Αποστολίδης θα παρουσιάσουν αναλυτικά το concept eat local που κάνουν πράξη τα τελευταία χρόνια και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους ως τροφοσυλλέκτες στα βουνά και τις ακροθαλασσιές της Τήνου που καθημερινά εμπνέουν κι ένα διαφορετικό μενού.

Γι’ αυτό εξάλλου και κάθε επίσκεψη στη Μαραθιά είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς στην κουζίνα φτάνουν μόνον εποχικές πρώτες ύλες, αποκλειστικά από το νησί της Τήνου. Τα δίχτυα των ψαράδων είναι αυτά που δίνουν τον τόνο και την αφορμή για νέες δημιουργίες και ευρηματικούς συνδυασμούς.

Το σεμινάριο αυτό πάντως θα είναι βιωματικό, καθώς θα περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Οι συμμετέχοντες δεν θα μείνουν στα λόγια, ούτε μόνον με την όρεξη. Θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την προετοιμασία μοναδικών συνταγών «νεομεσογειακής κουζίνας», να μαγειρέψουν οι ίδιοι και να γευτούν ένα ευρηματικό μενού που φτιάχτηκε ειδικά γι αυτή τη συνάντηση.
Κλείσιμο
Εκτός απ’ όσα προαναφέρθηκαν, το μενού του σεμιναρίου θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- στιφάδο από άγρια ντόπια μανιτάρια με φρέσκο χταπόδι σιγομαγειρεμένο σε κενό αέρος στο μελάνι του (Sous vide).

Τόνο ωριμασμένο για 12 ημέρες σε ειδικές συνθήκες, πασπαλισμένο με ξηρή κάπαρη, μαζί με αλιφώνια (τοπικά πικρά χόρτα που φύονται δίπλα στη θάλασσα).
Κέφαλο ωρίμανσης 6 ημερών, με πουρέ από φασόλια τηνιακά, με καρύδες (γλυκά άγρια χόρτα του βουνού).

Μια ποικιλία τοπικών τυριών, όπως το παραδοσιακό «πέτρωμα», το φρέσκο τυρί  της Τήνου, σε φύλα βελανιδιάς που του δίνουν μια σπάνια γεύση, σε συνδυασμό με μαρμελάδα από μύρτιλα μαζεμένα από τον Μαρίνο και τα χεράκια της μικρής κόρης του, γεγονός που τα κάνει λίγο πιο γλυκά από το συνηθισμένο.

Διάφορα είδη κάπαρης για την οποία το νησί είναι ξακουστό.
Και κατακλείδα το παραδοσιακό γλυκό των τηνιακών πανηγυριών: χειροποίητο παστέλι, με μέλι πάνω σε λεμονόφυλλα.
Την γνήσια τηνιακή εμπειρία ολοκληρώνουν τρείς επιλογές τοπικών βραβευμένων κρασιών.

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος ξεχώρισε πρώτος τη γαστρονομική ιδιαιτερότητα της Μαραθιάς και την παρουσίασε στο ευρύ κοινό, που δεν είχε την τύχη να βρεθεί στην παραλία του Αγίου Φωκά στην Τήνου, από τις σελίδες και τα βραβεία του Αθηνοράματος.

Τώρα, κάνει κοινωνούς αυτής της Αιγαιοπελαγίτικης αντίληψης Eat Local και  Zero Miles Diet τους Θεσσαλονικείς μ’ ένα βιωματικό σεμινάριο γεύσης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης