«Καμπανάκι» για τις πλημμύρες του Καϊάφα στη Ζαχάρω

«Καμπανάκι» για τις πλημμύρες του Καϊάφα στη Ζαχάρω

Ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος απέστειλε επιστολή στην ΕΤΑΔ που ουσιαστικά ζητά να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα αυτό και να δώσει λύσεις, είτε παρεμβαίνοντας η ίδια είτε αναθέτοντας στο δήμο, καλύπτοντας το ανάλογο κόστος, να κάνει παρεμβάσεις

zaxaro_plimm_drone
Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται και πάλι οι κάτοικοι των παραλίμνιων εκτάσεων του Καϊάφα μέχρι τις παρυφές της πόλης της Ζαχάρως, του Ξηροχωρίου, που είδαν στην τελευταία ισχυρή κακοκαιρία να πλημμυρίζουν εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη λίμνη όπου η υπερχείλιση των νερών δεν βρίσκει διέξοδο προς τη θάλασσα με αποτέλεσμα σπίτια, κτήματα και καλλιέργειες στα νότια πλευρά της να «πνίγονται» από τα νερά.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος απέστειλε επιστολή στην ΕΤΑΔ που ουσιαστικά ζητά να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα αυτό και να δώσει λύσεις, είτε παρεμβαίνοντας η ίδια, είτε αναθέτοντας στο δήμο, καλύπτωντας το ανάλογο κόστος, να κάνει παρεμβάσεις.

Η επιστολή

Παρά την μόλις προ ολίγων ημερών ανάληψη των καθηκόντων σας οφείλω να θέσω υπόψη σας τα ακόλουθα:

Την 20η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους 2019 την περιοχή του Δήμου Ζαχάρως έπληξε σφοδρή νεροποντή με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει κυρίως το ΒΔ τμήμα της τοπικής κοινότητας Ζαχάρως και Ξηροχωρίου ήτοι, της περιοχής που κείται Νότια και Νοτιοανατολικά της λίμνης Καϊάφα.

Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από τους τεχνικούς του Δήμου διαπιστώθηκε ότι η λιμνολεκάνη του Καϊάφα είχε υπερχειλίσει, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε ο δίαυλος επικοινωνίας της λίμνης προς τη θάλασσα ή δεν επαρκούσε για τη διοχέτευση των νερών προς τη θάλασσα λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής και των προσχώσεων.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι στην περίμετρο της λίμνης Νότια και Νοτιοανατολικά είχαν φραχθεί τα στόμια εκβολής των ρεμάτων προς τη λίμνη. Ως συνέπεια των παραπάνω, τα νερά της βροχής κατέκλισαν τις γειτονικές με τη λίμνη, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά κυρίως προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές σε οικίες και λοιπές εγκαταστάσεις, των κατοίκων. Σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, καλλιέργειες παρασύρθηκαν, οικόσιτα ζώα πνίγηκαν, κλπ.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, προσωπικό και μηχανήματα, ενισχυμένα και με ιδιωτικά μηχανήματα, κατάφεραν, μετά από έγκαιρη, εντατική και συστηματική επέμβαση, αφενός να διατηρήσουν ανοικτή το δίαυλο εκβολής προς τη θάλασσα (Μπούκα) και αφετέρου να αποφράξουν τα στόμια εκβολής των ρεμάτων προς την λίμνη, μετριάζοντας τις συνέπειες που, προκλήθηκαν στους κατοίκους.

Γι' αυτό με την Απόφαση αρ. πρωτ. 8412/29-11-2019 του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής, ο Δήμος Ζαχάρως κηρύχτηκε σε «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας» για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σας επισημαίνουμε ότι η ΕΤΑΔ, ως ιδιοκτήτρια της λίμνης και της περιβάλλουσας χέρσου εκτάσεως (κτήμα Καϊάφα), έχει την αποκλειστική ευθύνη της εύρυθμης και 
αποτελεσματικής λειτουργίας των τεχνικών έργων (του περιφερειακού καναλιού της λίμνης, της Μπούκας κλπ.) ώστε να αποφεύγονται καταστροφές στις γειτονικές εκτάσεις, όπως οι ανωτέρω.

Ενόψει αυτών, παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε άμεσα (δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην αρχή της περιόδου των βροχοπτώσεων) αν προτίθεστε, με τα δικά σας συνεργεία, να εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία των αποχετευτικών έργων της λίμνης. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αναθέσετε άμεσα στον Δήμο τη συντήρηση των έργων αυτών, καταβάλλοντας το ανάλογο κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέχρι τώρα δαπάνες του Δήμου ΜΟΝΟ για την κατ' επανάληψη διάνοιξη της Μπούκας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και τη διάνοιξη της τάφρου προς τη λίμνη ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ τουλάχιστον χωρίς να έχει αποφευχθεί πλημμύρα των παραλίμνιων περιοχών.

Παρακαλώ για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής ιδιοκτησίας σας και την καταβολή των εξόδων του Δήμου για αντιπλημμυρικές εργασίες στην περιοχή ιδιοκτησίας σας.

Πηγή: ilialive
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης