H αλά Casa de Papel... ληστεία στην Καβάλα: Αύριο στον ανακριτή οι εμπλεκόμενοι – Τι ψάχνουν οι αρχές

H αλά Casa de Papel... ληστεία στην Καβάλα: Αύριο στον ανακριτή οι εμπλεκόμενοι – Τι ψάχνουν οι αρχές

Οι «τρύπες» στο σενάριο της «ληστείας» με λεία 4,2 εκατ. ευρώ οδήγησαν στους δράστες

kavala-listeia0
Το κατώφλι του ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν καθώς σε βάρος τους ο εισαγγελέας έχει ασκήσει, κατά περίπτωση, κακουργηματικές διώξεις για υπεξαίρεση και συνέργεια σε υπεξαίρεση θα περάσουν αύριο Δευτέρα οι τρεις συλληφθέντες 41, 44 και 64 ετών για την... ληστεία 4,2 εκατομμυρίων ευρώ στην Καβάλα.

Από τα νεώτερα και επίσημα, πλέον, στοιχεία ξεχωρίζει το γεγονός ότι από τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ οι αστυνομικοί «αναζητούν» 800.000 ευρώ, μέρος του οποίου ξόδεψαν οι δράστες, ενώ το υπόλοιπο -σύμφωνα με πληροφορίες- βρίσκεται κρυμμένο, με τους αστυνομικούς να βρίσκονται στα «ίχνη» του.

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια των τριών κατηγορουμένων και των πιθανών συνεργών τους -θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας- να φτιάξουν με κάθε λεπτομέρεια το «σενάριο» της ληστείας υπό την απειλή απαγωγής ενός πεντάχρονου παιδιού, τον περασμένο Ιανουάριο, στην Καβάλα.

Οι δράστες επεδίωξαν να εντοπίσουν τα λάθη που είχαν κάνει στο παρελθόν ληστές και απαγωγείς, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, καταφέρνοντας να γλεντήσουν τα λεφτά που υπεξαίρεσαν τον περασμένο Ιανουάριο από εταιρεία σεκιούριτι, στην οποία διευθυντής ήταν ο ένας από τους τρεις τους, ο οποίος υποδύθηκε το θύμα της ληστείας που υπό το βάρος της απειλής ότι η πεντάχρονη κόρη του είχε απαχθεί και κινδύνευε στα χέρια των άλλων δύο που έπαιξαν τους ρόλους των ληστών-απαγωγέων, αναγκάσθηκε να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο της εταιρείας και να τους παραδώσει το ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα είχαν παραληφθεί από την εταιρεία και προορίζονταν για τον ανεφοδιασμό ΑΤΜ στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.
2-6
3-2

Κλείσιμο
Το σχέδιο πήγε καλά στο πρώτο του στάδιο: Αυτό της καταγγελίας της ληστείας. Το υποτιθέμενο θύμα περιέγραψε πως οι άγνωστοι που φορούσαν μάλιστα μάσκες του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή, του είχαν στήσει ενέδρα στο σπίτι του και από εκεί, υπό την απειλή όπλου και πείθοντάς τον ότι είχαν απαγάγει την πεντάχρονη κόρη του, τον πήγαν στην εταιρεία και τον υποχρέωσαν να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο και να τους παραδώσει το ιλιγγιώδες ποσό που βρισκόταν μέσα. Μέχρι εκείνο το σημείο όλα πήγαν (σχεδόν) καλά. Η καταγγελία καταγράφηκε και η έρευνα της αστυνομίας ξεκίνησε για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των απαγωγέων ληστών. Ωστόσο, η όλη υπόθεση «βρωμούσε» από την αρχή. Το παιδί, που ζούσε με τη μητέρα του μετά το διαζύγιο των γονέων του, δεν είχε ποτέ απαχθεί, ενώ το μεγάλο ερώτημα που αναδείχθηκε ήταν πώς ο διευθυντής της εταιρείας που αποτελεί παράρτημα στην Καβάλα, μεγάλης εταιρείας κατάφερε να παραβιάσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας και να ανοίξει ένας μόνο άνθρωπος το χρηματοκιβώτιο.

Οι δράστες -έχοντας διδαχθεί από περιπτώσεις μεγάλων ληστειών ή απαγωγών με λεία ή λύτρα μεγάλα ποσά- δεν βιάστηκαν να ξοδέψουν χρήματα, αφού ήξεραν καλά ότι, αν άλλαζε οτιδήποτε στη συμπεριφορά τους ή στην εμφανιζόμενη οικονομική τους κατάσταση, αυτό θα χτυπούσε συναγερμό στις αρχές. Επιπλέον, τα χρήματα που είχαν θάψει και κρύψει με τρομερή επιμέλεια ήταν «επικίνδυνα», αφού οι αριθμοί τους ήταν καταγεγραμμένοι και οι συναλλαγές με χαρτονομίσματα από τα 4,2 εκατ. ευρώ θα οδηγούσαν απευθείας σε κείνους. Ετσι έθαψαν τα χρήματα και περίμεναν. Παράλληλα, στις επικοινωνίες τους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίησαν τα λεγόμενα «πακιστανικά» καρτοκινητά-τηλέφωνα δηλαδή δηλωμένα στα ονόματα αλλοδαπών χωρίς μόνιμη κατοικία και δυνατότητα εντοπισμού.
6

Η αστυνομική έρευνα ωστόσο, δεν σταμάτησε επί δώδεκα μήνες, ώσπου το πρωί της Πέμπτης αποφασίσθηκε να γίνει επιχείρηση στο συνεργείο-μάντρα αυτοκινήτων των δύο εκ των συλληφθέντων που είναι πατέρας και γιος (ο πατέρας είναι κουμπάρος του πρώην διευθυντή της εταιρείας σεκιούριτι), στην περιοχή των Αμισιανών Καβάλας. Πρώτα εντοπίστηκαν σε μία καταπακτή περίπου 600.000 ευρώ. Αργότερα, η αστυνομία επιστράτευσε μπουλντόζα για να εντοπίσει τελικά και τα υπόλοιπα 3,6 εκατομμύρια.

Ο λόγος που η έφοδος επισπεύστηκε ήταν διπλός: Αφενός το τελευταίο διάστημα οι δράστες άρχισαν να ξοδεύουν χρήματα κάνοντας αγορές μεσαίας αξίας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αντικειμένων, αφετέρου διαπίστωσαν ότι ένας από τους υπόπτους και νυν κατηγορουμένους είχε βγάλει εισιτήριο για μακρινό ταξίδι. Ο κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό ήταν άμεσος.

Σε όλο το προηγούμενο διάστημα των έντεκα μηνών η αστυνομία τους παρακολουθούσε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιχείρηση πήγαιναν αστυνομικοί για επισκευές τα υπηρεσιακά ή ιδιωτικά τους οχήματα. Κάπως έτσι έγινε μια πρώτη, στενή παρακολούθηση, χωρίς να κινηθούν υποψίες. Το στέλεχος της εταιρίας σεκιούριτι επισκεπτόταν την επιχείρηση αυτή πολύ τακτικά, σχεδόν καθημερινά, πράγμα που επίσης δεν διέλαθε της προσοχής των αστυνομικών. Οι ύποπτοι, αλλά και συγγενείς τους προσήχθησαν και ανακρίθηκαν. Στη διάρκεια της ανάκρισης οι τρεις ύποπτοι και νυν κατηγορούμενοι ομολόγησαν την πράξη τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης