Κακοκαιρία: Πολικές θερμοκρασίες το πρωί της Κυριακής - Ως την Τρίτη θα μας επηρεάσει η «Ζηνοβία»

Κακοκαιρία: Πολικές θερμοκρασίες το πρωί της Κυριακής - Ως την Τρίτη θα μας επηρεάσει η «Ζηνοβία»

Στο Ανήλιο Μετσόβου, η θερμοκρασία έπεσε στους -10,1 βαθμούς και στον Άγιο Παύλο Ημαθίας στους -8,6 βαθμούς - Δείτε τον χάρτη του Meteo - H κακοκαιρία Ζηνοβία αναμένεται να μας επηρεάσει έως την Τρίτη - Κανονικά τα φορτηγά στην Αθηνών Λαμίας, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Πεντέλη 

xioni_main2
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής, στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά της χώρας, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι 8 σταθμοί, πλην χιονοδρομικών κέντρων και καταφυγίων, όπου καταγράφηκαν οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ανήλιο Μετσόβου, η θερμοκρασία έπεσε στους -10,1 βαθμούς, ενώ στον Άγιο Παύλο Ημαθίας ο υδράργυρος έπεσε στους -8,6 βαθμούς και στην Κοιλάδα Κοζάνης στους -7,1 βαθμούς. Σε Πληκάτι Ιωαννίνων και Νευροκόπι τα θερμόμετρα έδειξαν -6,9 και -6,8 βαθμούς αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι σε σταθμούς που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα και σε ορεινά καταφύγια, ο υδράργυρος έπεσε αρκετά χαμηλότερα, όπως για παράδειγμα στο Χ/Κ Καϊμακτσαλάν (-13,3 βαθμοί), στο Σέλι (-11,1 βαθμοί) και στο Χ/Κ Παρνασσού στα 1950 μέτρα (-9,4 βαθμοί).



Μέχρι την Τρίτη θα μας επηρεάσει η Ζηνοβία

Σύμφωνα με τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία της Κυριακής 28/12 η κακοκαιρία Ζηνοβία αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας έως την Τρίτη 31/12, ημέρα κατά την οποία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με παράλληλη πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις υπόλοιπες περιοχές.

Κλείσιμο
Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με τη Ζηνοβία και τα φαινόμενα που θα το συνοδεύουν, καθώς και προγνωστικοί χάρτες υετού (βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις) υψηλότερης ανάλυσης.

Meteo.gr: Kακοκαιρία Ζηνοβία: Κυριακή 29/12 - Τρίτη 31/12


Παράλληλα πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους την Κυριακή 29/12 να φτάνουν τα 9 μποφόρ και τη Δευτέρα 30/12 κατά τόπους και τα 10 μποφόρ, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί για τη Δευτέρα 30/12.


Πιο αναλυτικά ως προς τα φαινόμενα, την Κυριακή 29/12, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τα Δωδεκάνησα, όπου θα ενισχυθεί, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στα ανατολικά κυρίως τμήματα των Κυκλάδων και στα νότια κυρίως τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με χιονοπτώσεις στα ορεινά των παραπάνω περιοχών και κατά τόπους στα ημιορεινά της Κρήτης. Παράλληλα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κεντρική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες, όπου θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Τη Δευτέρα 30/12 το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να οπισθοδρομήσει προς τις Κυκλάδες, προκαλώντας σημαντική ενίσχυση των φαινομένων στην Αττική, στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στις Σποράδες, όπου κατά τόπους θα εκδηλωθούν καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Κανονικά τα φορτηγά στην Αθηνών Λαμίας - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Πεντέλη

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας που είχε απαγορευτεί νωρίτερα λόγω χιονόπτωσης στο Σχηματάρι, ενώ γινόταν αναστροφή στα διόδια Αφιδνών. Την ίδια ώρα μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, που είχε διακοπεί το πρωί στη Μάνδρα.

Ωστόσο, διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Χασιάς από το ύψος της Μονής Κλειστών και στα δύο ρεύματα, ενώ παραμένει κλειστή και η λεωφόρος Πάρνηθος.

Πριν από περίπου μία ώρα, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην Πεντέλη, που είχε διακοπεί τη νύχτα, τόσο από Διόνυσο προς Νέα Μάκρη, όσο και από την Ανατολή μέχρι το Στρατιωτικό νοσοκομείο.

Επεμβάσεις για απεγκλωβισμούς

Σημειώνεται ότι σήμερα, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε τρεις περιπτώσεις στην Αττική, για να απομακρύνει άτομα που είχαν παγιδευτεί στα αυτοκίνητα τους επειδή δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πρόκειται για τρία άτομα από την περιοχή αγίας Τριάδας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, πέντε άτομα από αυτοκίνητο στα Βίλια και ένα στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας στη Μάνδρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης