Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Στα λευκά η χώρα - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σήμερα

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Στα λευκά η χώρα - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σήμερα

Τι καιρό θα κάνει αύριο, Πρωτοχρονιά - Αναλυτικοί πίνακες με τις θερμοκρασίες ανά περιοχή - Έναν 94χρονο νεκρό στις Πλαταιές και πολλά προβλήματα στους οδικούς άξονες αφήνει πίσω του ο χιονιάς

kakokairia_ar
Πολλά προβλήματα, κυρίως στις οδικές αρτηρίες, αλλά και έναν 94χρονο νεκρό στις Πλαταιές Θηβών αφήνει πίσω της η «Ζηνοβία». Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και σήμερα Τρίτη σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ από το απόγευμα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένιση και θα περιοριστούν στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα, χιονοπτώσεις στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα καθώς και βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας αναμένονται την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση.

Πιο αναλυτικά, βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το Κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες όμως σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε ορεινές, ημιορεινές αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς που έως το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στα δυτικά ηπειρωτικά θα υπάρχουν νεφώσεις έως το μεσημέρι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές αλλά και πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -8 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από -4 έως 10, στη Θεσσαλία από -2 έως 8, στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά από -1 έως 11, στη Δυτική Πελοπόννησο από 4 έως 11, στην Ανατολική Πελοπόννησο και Στερεά από 0 έως 8, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 8, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 12, στα Δωδεκάνησα από 9 έως 15, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 8 έως 11 και στην Κρήτη από 9 έως 13.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ και σταδιακά θα γίνουν βορειοδυτικοί δυτικοί ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους στα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου στα βορειοδυτικά του νομού. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ. Στον Νότιο Ευβοϊκό οι άνεμοι θα είναι ισχυρότεροι κατά 2 μποφόρ ενώ στον Σαρωνικό κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς, ενώ στα βόρεια και δυτικά του νομού θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κλείσιμο
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και στα δυτικά 3 έως 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς.

temp_pin
Πρωτοχρονιά με χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους

Την Τετάρτη, ανήμερα της Πρωττοχρονιάς, αναμένουμε στην Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, τις πρωινές και βραδινές ώρες.

tet_pin
Ήλιος στα βόρεια και δυτικά, βροχές στην υπόλοιπη χώρα την Πέμπτη

Την Πέμπτη αναμένουμε στα δυτικά και τα βόρεια παροδικές νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν νοτιότερα και θα εξασθενήσουν. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και πιθανώς τις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, τις πρωινές και βραδινές ώρες.

pem_pin


Τραγωδία στις Πλαταιές: Νεκρός 94χρονος στο σπίτι του

Δύο άνδρες βρέθηκαν αναίσθητοι σε σπίτι στις Πλαταιές της Βοιωτίας, όπως μετέδωσε το απόγευμα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Alpha». Σύμφωνα με μαρτυρία, οι δύο άνδρες -πατέρας και παππούς- εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους εντός της κατοικίας, όπου διαμένουν.

Ο γιος της οικογένειας έσπευσε να ειδοποιήσει τις πυροσβεστικές αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν επιχείρηση, για να προσεγγίσουν το σημείο.

Όταν έφτασαν, ο γηραιότερος άνδρας ήταν δυστυχώς νεκρός, ενώ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σώθηκε ο νεώτερος άνδρας.

Κατά πληροφορίες, στην περιοχή υπήρξε διακοπή ρεύματος, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιόνι) και οι δύο άνδρες άνοιξαν τη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα από τις αναθυμιάσεις ο ένας να καταλήξει και ο άλλος να μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Συμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ΕΚΑΒ έλαβε την κλήση για τις Πλαταιές στις 18:00 και έφτασε στο σημείο στις 20:20. Παρέλαβε ένα άτομο εν ζωή, το οποίο μετέφερε στο νοσοκομείο της Θήβας. Το δεύτερο άτομο ήταν ήδη νεκρό.

Όπως περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακος, "το ΕΚΑΒ Θήβας δέχτηκε κλήση στις 18:20 για δυο άνδρες, πιθανον ο ενας χωρις αισθήσεις στις Πλαταιές. Το ασθενοφόρο ξεκίνησε αμέσως αλλά λογω των πολυ άσχημων καιρικών συνθηκών κινήθηκε με πολυ αργη ταχύτητα για το σημείο. Αφου τοποθέτησαν αλυσίδες προσέγγισαν Μέχρι καποιο σημείο κ στην συνέχεια ζητήθηκε η συμβολή της Πολιτικής Προστασίας κ της Πυροσβεστικής γιατί το ύψος του χιονιού έκανε αδύνατη την συνέχιση της πορείας. Με την συνοδεία γκρειντερ το οποίο άνοιγε δρόμο κατάφεραν οι διασώστες τιυ ΕΚΑΒ γυρω στις 20:20 να φτάσουν στο σημείο κ να παραλάβουν ενα άτομο εν ζωή το οποίο μεταφέρθηκε Στο νοσοκομείο της Θήβας. Το δεύτερο άτομο ηταν νεκρός κ παρέμεινε στο σημείο για να επιληφθεί η Αστυνομία. Για μια ακόμη φορά φάνηκε η αδυναμία του κρατικου μηχανισμού να ανταπεξέλθει στην πρώτη κακοκαιρία. Οι δρόμοι για τις Πλαταιές έπρεπε να ειχαν μείνει ανοιχτοί".

Μπλακ άουτ σε περιοχές της Αττικής

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών της Αττικής προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας «Ζηνοβίας». Σύμφωνα με αναφορές ακροατών στον ΘΕΜΑ 104,6, αργά το βράδυ της Δευτέρας παρατηρήθηκαν προβλήματα και διακοπές ρεύματος στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη, στα Μελίσσια, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα στο Θησείο.

Για την περιοχή του Πόρτο Ράφτη, πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε τεθεί μία μονάδα εκτός λειτουργίας, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Συνεργεία της ΔΕΗ έσπευσαν για την αποκατάσταση της βλάβης.

Νωρίτερα, σημειώθηκε μπλακ-άουτ στην περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας, από τη ΓΑΔΑ έως τα Εξάρχεια, αλλά και στο προάστιο της Μαγούλας.

Χωρίς ρεύμα χωριά της Θήβας

Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα έμειναν πέντε χωριά στην περιοχή της Θήβας. Πρόκειται για τα χωριά Πλαταιές, Μελισσοχώρι, Λουτουφή, Λεύκτρα και Καπαρέλι της δημοτικής ενότητας Πλαταιών του δήμου Θήβας, όπου συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούσαν για την αποκατάσταση τουπροβλήματος.

Προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση στα Χανιά

Δυσκολίες παρουσιάστηκαν και στις οδικές συγκοινωνίες της Κρήτης, κυρίως στα ορεινά των Χανίων. Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, όπου μηχανήματα κατέβαλαν προσπάθεια να απομακρύνουν τα χιόνια και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκε όχημα στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο που είχε κολλήσει στο χιόνι, ενώ εκδρομείς παρέμειναν σε καταλύματα της περιοχής.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων. Χωρίς ρεύμα έμειναν σημεία στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιστίνης και Θερμοπυλών, ενώ βλάβες αναφέρθηκαν στα Κεραμειά, στις Μουρνιές και στον Κουμπέ. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Χανίων καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς για το επόμενο διάστημα προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Κατολισθήσεις σε Πλατανιά και Κίσσαμο

Επιπλέον, κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και πετρών έχουν αναφερθεί σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Πλατανιά στις περιοχές Βουκολιές, Φωτακάδο, Ρούματα, Κακόπετρο, Μεσαύλια, καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου στον επαρχιακό δρόμο προς Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι και Λιβάδεια. Συνεργεία των δήμων εργάζονται από το πρωί για να απομακρύνουν τους βράχους και τις πέτρες, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν μικρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο των Καλυβών και στην περιοχή της Αλμυρίδας του δήμου Αποκορώνου.

Δυσκολίες στο ορεινό οδικό δίκτυο σε περιοχές της Πελοποννήσου

Προβλήματα υπήρξαν και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας από τις χιονοπτώσεις και τον παγετός, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των αυτοκινήτων.

Χαλκίδα: Εκκένωση οικισμών λόγω κινδύνου υπερχείλισης του Λήλαντα

Σε επιφυλακή, εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, έθεσε τους κατοίκους στην Έυβοια η δημοτική αρχή Χαλκιδέων και η Πολιτική Προστασία για τον Λήλαντα ποταμό. Δύο οικισμοί, ο Μανίκας και ο Όασης βρίσκονται σε διαδικασία εκκένωσης, καθώς η στάθμη του νερού στον Λήλαντα (στο Βασιλικό Χαλκίδας) έχει ανέβει αισθητά και υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έχει αποφασιστεί η διακοπή της κυκλοφορίας σε όλες τις διαβάσεις. 

Όπως μετέδωσε το star Κεντρικής Ελλάδος, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείου του Βασιλικού, μεταξύ του Δήμου Χαλκίδας, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και της Αστυνομίας, αποφασίστηκε να δοθεί εντολή εκκένωσης για τα σπίτια στην περιοχή του Λήλαντα.

Ταυτόχρονα, πολλές περιοχές στη Χαλκίδα έμειναν χωρίς νερό, με τους αρμόδιους να προσπαθούν για την επιδιόρθωση των ζημιών από την κακοκαιρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης