Ένας τόνος ναρκωτικά στον Αστακό: Δύο αστυνομικοί έζησαν στο ιστιοπλοϊκό της κόκας

Ένας τόνος ναρκωτικά στον Αστακό: Δύο αστυνομικοί έζησαν στο ιστιοπλοϊκό της κόκας

Πώς κατάφεραν να διεισδύσουν στο κύκλωμα - Οι αναφορές του «Στράτου Τριάντη» και του «Κυριάκου Στρατιά» και  καταθέσεις από τη δικογραφία που αποκαλύπτει το protothema.gr

koka01-mesa
Ένα κινηματογραφικό σκηνικό που διαδραματίζεται σε τρεις ηπείρους και η εντυπωσιακή πλοκή του ξεπερνά ακόμη και το σενάριο του Miami Vice, αποκαλύπτεται μέσα απο τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr. Δύο undercover αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, ζούσαν για δυο ολόκληρα χρόνια στο ιστιοπλοικό της κόκας που ήταν δεμένο στη μαρίνα του Αλίμου, ταξίδεψαν μέχρι την εξωτική Καραϊβική για να φέρουν τα 1200 κιλά της «λευκής κυρίας» αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα με σκοπο να «χιονίσουν» όλη την Ευρωπη. Αρχηγός του κυκλώματος ο «Ντόκτορ» ένας σκληρός Αλβανός, επιχειρησιακοί βραχίονες ποινικοί συμπατριώτες του που ζούσαν χρόνια στην Ελλάδα και σύνδεσμος με την Αφρική, ένας Μαροκινός που ζει μόνιμα στην Ισπανία.

«Με βάση τα δεδομένα της έρευνας, χθες Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήσαμε οργανωμένες – παράλληλες - αστυνομικές επιχειρήσεις στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και στην Αττική, σε Καλλιθέα, Ίλιον, Παγκράτι και Νέα Σμύρνη, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ., της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίσαμε και κατασχέσαμε εντός οικίας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης και συγκεκριμένα ένα τόνο και 181 κιλά, τα οποία η εγκληματική οργάνωση είχε εισάγει στη χώρα μας με ιστιοφόρο και τα προόριζε για περαιτέρω διάθεση στην παράνομη αγορά.Επίσης, καταφέραμε να συλλάβουμε οχτώ αλλοδαπούς, που δραστηριοποιούντο στη χώρα μας ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και να κατασχέσουμε στην κατοχή τους περίστροφο, τρία πιστόλια, πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov και μεγάλο αριθμό φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.Σημειώνεται ότι στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα εννέα άτομα, για τα οποία πραγματοποιούνται έρευνες και επιχειρήσεις εντοπισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και σε χώρες του εξωτερικού με συνεργαζόμενες Υπηρεσίες» τόνισε ο Διοικητής Ασφαλείας Αττικής υποστράτηγος Πετρος Τζεφέρης».

ko01
ko02


Οι δυο insiders

Δυο αστυνομικοί με τα πλαστά στοιχεία «Στράτος Τριάντης» και « Κυριάκος Στρατιάς», κατάφεραν τον Σεπτέμβριο του 2018 να διεισδύσουν στη μαφιόζικη οργάνωση. Μέσα απο το πληροφοριακό υλικό - δελτίο που έστελναν στους αξιωματικούς της Ασφάλειας και περιλαμβάνεται στη δικογραφία, ξεδιπλώνεται λεπτό προς λεπτό η κινηματογραφική ιστορία με το ιστιοπλοικο σκάφος «Βaracuda 7» ελληνικης σημαιας που απέπλευσε απο τον Άλιμο. «Το ιστιοπλοικό σκάφος απέπλευσε απο την Ελλάδα στις 9 Νοεμβρίου του 2018. Επιβαίνοντες στο σκάφος ήταν ο « Σταύρος Τριάντης» (insider) και ένας Αλβανός ο Αρμπέν κάτοικος Ισπανίας εκ μέρους της οργάνωσης ο οποίος είχε συνεχή επικοινωνία με τα λοιπά μέλη της οργάνωσης, μέσω συσκευής κρυπτογραφημενης επικοινωνίας λαμβάνοντας σχετικές οδηγίες» αναφέρει η έκθεση καταγραφής πληροφοριών.

Κλείσιμο
Ουσιαστικά το καρτέλ της κόκας έστειλε πριν 15 μήνες το σκάφος για να φέρει τα ναρκωτικά το 2020 στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας. «Στις 4 Δεκεμβριου του 2018 το ιστιοπλοϊκό σκάφος κατέφθασε στο λιμάνι της Τενερίφης με τους προαναφερόμενους οι οποίοι και κατέλυσαν κατά την παραμονή τους εντός του σκάφους». Στο επόμενο δελτίο πληροφοριών αναφέρεται: «Πρωινές ωρες της 13/12/2018 δύο Αλβανοί μετέβησαν στο ιστιοπλοϊκό για να συναντήσουν το πλήρωμα ενώ ήταν και άλλα άτομα στη συνάντηση. Στη συνέχεια και ενώ αντελήφθησαν την παρουσία των Ισπανών αστυνομικών που τους επιτηρούσαν, συμφωνήθηκε να μην παρθεί καμιά απ'οφαση περί της πραγματοποίησης ή μη του ταξιδιού. Την επόμενη μέρα ο ένας από τους δύο αρχηγούς έφυγε αεροπορικώς απο Τενερίφη για Βαρκελώνη. Προηγουμένως το σκάφος είχε επιθεωρηθεί ενδελεχώς για τυχον ύπαρξη συσκευών εντοπισμού. Ο απόπλους του χρηματοδοτήθηκε από το εγκληματικο δίκτυο ωστόσο η τελικη αποφαση για την πραγματοποίηση ή όχι της μεταφοράς των ναρκωτικών συμφωνήθηκε να παρθεί μόνο εφόσον τα μέλη της εγκληματικής οργανώσεως βεβαιωθούν μετα την αφιξη του σκάφους στην Καραϊβική οτι δεν επιτηρούνται απο τις διωκτικές αρχες και δεν ειναι σε γνώση η δράση τους. Για το λογο αυτό το σκαφος κατ’ απαιτηση των μελων της οργάνωσης κατα την παραμονη του στην Καραϊβική θα άλλαζε συνεχως σημειο ώστε να εξακριβωθει αν παρατηρειται απο τις αρχες».

Στην καταθεση που έδωσε ο αξιωματικος που συντόνιζε τις ερευνες βασιζομενος στο πληροφοριακό υλικό που έδιναν οι insiders αναφέρει «Περι τα μεσα Ιανουαρίου του 2019, το σκάφος έφθασε στη Μαρτινίκα Καραιβικης με το πλήρωμα να αναμένει περαιτερω οδηγίες. Έκτοτε υπήρχε μια στασιμότητα απο πλευράς εγκληματικής οργανωσης λόγω και της συνεχούς αλλαγής των πλάνων για τον τρόπο και το σημείο φόρτωσης με κοκαϊνη».

ko03
ko04


Ακολουθεί ολη η κατάθεση του αστυνομικού:

egg01
egg02
egg03
egg04

dikig


Τι λέει ο Σάκης Κεχαγιόγλου

Αποτελεί αδιαμφισβήτη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ και της δίωξης Ναρκωτικών η κατάσχεση τόσο σημαντικής ποσότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η κύρια ανάκριση που θα διεξαχθεί θα επιμερίσει ρόλους και ευθύνες στους συλληφθέντες. Η μόνη επισήμανση στην οποία προβαίνω είναι ότι το νεαρό της ηλικίας μερικών εκ των κατηγορουμένων παραπέμπει σε περιφερειακούς ρόλους και σε αναλώσιμα άτομα», δήλωσε ο συνήγορος των συλληφθέντων κ. Σάκης Κεχαγιόγλου.

ko06
ko05




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης