ΕΙΝΑΠ: Ελλείψεις γιατρών και αρχαίος εξοπλισμός στα Κέντρα Υγείας της Aνατολικής Αττικής

ΕΙΝΑΠ: Ελλείψεις γιατρών και αρχαίος εξοπλισμός στα Κέντρα Υγείας της Aνατολικής Αττικής

H Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά τονίζει, επίσης, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη συνεργασία με το ΕΚΑΒ στα Κέντρα Υγείας Σπάτων, Μαρκοπούλου, Λαυρίου

spata12
«Ακτινογραφία» σε τρία Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής (Κέντρο Υγείας Σπάτων, Μαρκοπούλου, Λαυρίου) διενήργησε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες προσφέρονται υπηρεσίες υγείας στον πληθυσμό. Η διάγνωση δεν εξέπληξε το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ: «υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση» αποφάνθηκαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών με βάση τα στοιχεία των Κέντρων Υγείας.

«Και στα τρία Κέντρα οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Ο εξοπλισμός που υπάρχει στα Κέντρα Υγείας είναι πεπαλαιωμένος. Υπάρχει πρόβλημα στη συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Αυτό παρότι τα τρία Κέντρα Υγείας καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του αστικού ιστού της Αττικής.

Συγκεκριμένα, το ΚΥ Σπάτων καλύπτει εκτός από τα Σπάτα, την Αρτέμιδα, την Παλλήνη, τον Γέρακα και την Ανθούσα. Το ΚΥ Μαρκοπούλου καλύπτει και το Πόρτο Ράφτη. Tο ΚΥ Λαυρίου καλύπτει την Κερατέα, τα Λεγραινά και άλλους μικρούς οικισμούς» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και παραθέτει τις ελλείψεις.

Ένας στους 2 γιατρούς είναι συμβασιούχος

Ειδικότερα, στο ΚΥ Σπάτων υπηρετούν 30 γιατροί εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς (17) είναι επικουρικοί. Υπάρχει άμεση ανάγκη για 2 γενικούς γιατρούς, 1 καρδιολόγο, 1 ακτινοδιαγνώστη, 1 βιοπαθολόγο, 1 οδοντίατρο καθώς και 4 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς.

Στο ΚΥ Μαρκοπούλου από τους 25 γιατρούς, οι 12 είναι επικουρικοί. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, άμεσα πρέπει να προσληφθούν 2 καρδιολόγοι, 1 παιδίατρος, 1 ενδοκρινολόγος, 1 ψυχίατρος και 1 πνευμονολόγος διότι τους θερινούς μήνες έχουν τετραπλάσιο αριθμό επισκεπτών.

Στο ΚΥ Λαυρίου λόγω των ελλείψεων των γιατρών δεν μπορεί να καταρτιστεί πρόγραμμα εφημέρευσης Μαρτίου. Χρειάζονται επειγόντως 2 γενικοί ιατροί και 2 ειδικευόμενοι για την ασφαλή εφημεριακή κάλυψη του. Πέραν αυτών, αναγκαίοι είναι 1 ουρολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 πνευμονολόγος και 1 δερματολόγος. Και στα τρία κέντρα το ποσοστό των επικουρικών με διετείς συμβάσεις είναι μεγάλο και οι ειδικευόμενοι ελάχιστοι.

Παλαιός εξοπλισμός

Κλείσιμο
Ο εξοπλισμός που υπάρχει στα Κέντρα Υγείας είναι πεπαλαιωμένος, διαπιστώνει η ΕΙΝΑΠ.

Ενδεικτικά αναφέρουν πως στο Κέντρο Υγείας Σπάτων το μικροβιολογικό διενεργεί μόνο τις βασικές εξετάσεις και εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για νέα ακτινολογική μονάδα.

Σε εκείνο του Μαρκοπούλου δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης ενώ η οδοντιατρική έδρα είναι σπασμένη. Ο καρδιογράφος είναι απαρχαιωμένος.

Στο Λαύριο υπάρχει το ιατρικό κέντρο Κερατέας το οποίο έχει πλήρη εξοπλισμό αλλά λόγω υποστελέχωσης δεν χρησιμοποιείται. Οι ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό έχουν αποτέλεσμα να μην εφημερεύουν κάθε μέρα τα εργαστήρια, παρά μόνο κάποια απογεύματα.

Οι γιατροί και των τριών ΚΥ μετέφεραν την αντίδρασή τους στην ΕΙΝΑΠ για τη συμπεριφορά των αρμοδίων του ΕΚΑΒ. Όπως περίγραψαν, όταν εφημερεύων γιατρός του ΚΥ ζητά διακομιδή επείγοντος περιστατικού σε εφημερεύον νοσοκομείο, τα στελέχη του ΕΚΑΒ δεν ανταποκρίνονται στην κλήση αλλά εξαναγκάζουν τον εφημερεύοντα γιατρό του ΚΥ να αναλώνεται κάθε φορά σε «μαραθώνιο τηλεφωνημάτων προκειμένου να βρει γιατρό εφημερεύοντος νοσοκομείου που θα κάνει αποδεκτό το επείγον περιστατικό». Ωστόσο, επισημαίνουν πως η άμεση μεταφορά επείγοντος περιστατικού από μονάδα ΠΦΥ (εν προκειμένω ΚΥ) σε εφημερεύον νοσοκομείο εφόσον ζητείται, αυτονόητα θα πρέπει να γίνεται άμεσα και χωρίς κανενός είδους συνεννοήσεις.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ διαπιστώνει ότι «οι τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε συνδυασμό με την αυξημένη προσέλευση ασθενών και την παλαιότητα του εργαστηριακού εξοπλισμού αναγκάζει τους γιατρούς να ασχολούνται ελάχιστο χρόνο με τον κάθε ασθενή, κάτι που μειώνει την παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών υγείας. Η υποχρηματοδότηση της ΠΦΥ, η υποστελέχωση όλων των δομών υγείας και η χρήση μη μόνιμου προσωπικού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του ΕΣΥ». Για τον λόγο αυτό η ΕΙΝΑΠ ζητεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, επιστημονική σύνδεση των Κέντρων Υγείας με νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, ανανέωση του εξοπλισμού και ανακαίνιση των κτιρίων των Κέντρων Υγείας, πλήρη και επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης