Τεστ για τον κορωνοϊό: Γιατί οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν εφαρμόζουν στρατηγική Νότιας Κορέας

Τεστ για τον κορωνοϊό: Γιατί οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν εφαρμόζουν στρατηγική Νότιας Κορέας

«Ακόμα κι αν ελεγχόταν το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της χώρας δεν επρόκειτο να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης» εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας

test-gia-koronoio
Με βραδύτερο ρυθμό εξελίσσεται η επιδημία της νόσου COVID-19 στη χώρα μας, όπως επεσήμανε χθες Κυριακή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Ωστόσο οι ελληνικές υγειονομικές αρχές δεν εφησυχάζουν και με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργαστηριακοί έλεγχοι για τη διάγνωση όσο το δυνατόν περισσότερων κρουσμάτων και την έγκαιρη και ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση των πασχόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στην χώρα μας δείχνει επί του παρόντος βραδύτερο ρυθμό αύξησης από άλλες χώρες του κόσμου όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Όμως όπως τόνισε «εμείς στην πατρίδα μας πρέπει να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε ενωμένοι. Ακόμη κι εντός των αναμενομένων εκτιμήσεων μας, η επιδημία δεν είναι αριθμοί, είναι αγαπημένοι, είναι ιερά πρόσωπα, όλοι είναι ιεροί, είναι ζωές».

Δηλώσεις Τσιόδρα 29/3


Με γνώμονα, λοιπόν, την προάσπιση της ανθρώπινης ύπαρξης εργάζονται νυχθημερόν όλοι οι επαγγελματίες υγείας που απαρτίζουν τους «κρίκους της αλυσίδας» διάγνωσης και θεραπείας όσων έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Βάσει των τελευταίων στατιστικών στοιχείων που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, από την απαρχή της επιδημίας στη χώρα μας έως και χθες είχαν πραγματοποιηθεί 15.151 εργαστηριακοί έλεγχοι (μοριακά διαγνωστικά τεστ). Αριθμός διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων αντίστοιχος με αυτών που γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Κλείσιμο
Αν και ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος για τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας μας και το εύρος του χρόνου από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο θετικό κρούσμα στις 26 Φεβρουαρίου, δεν λείπουν και οι φωνές εκείνων που ζητούν να ελεγχθεί μαζικά ο πληθυσμός ή η πλειοψηφία των πολιτών, ως τακτική αποτελεσματικότερου ελέγχου της επιδημίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στη χρησιμότητα της διενέργειας εκτεταμένων ελέγχων του πληθυσμού εξήγησε ότι, ακόμα κι αν ελεγχόταν το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της χώρας δεν επρόκειτο να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Κι αυτό διότι, η αξία της διενέργειας του τεστ καθορίζεται από το εύρος της επώασης του ιού στον οργανισμό του κάθε ατόμου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία για τον SARS-CoV-2 ο χρόνος επώασης του ιού στον άνθρωπο κυμαίνεται από 2 έως 14 ημέρες με πιο πιθανή ημερομηνία τις 5 ημέρες. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί συμπτώματα και πέραν των 14 ημερών, αλλά έως σήμερα το διάστημα 2-14 ημερών θεωρείται ως ο χρόνος επώασης του ιού στον άνθρωπο. Οι μεταδόσεις συμβαίνουν, κυρίως, κατά τη συμπτωματική φάση της νόσου, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η υπόθεση ότι η ασυμπτωματική φάση είναι ακίνδυνη.

Συνεπώς, κατά τον κ. Τσιόδρα χρειάζεται «μία στρατηγική, μία ιεράρχηση, μία προτεραιότητα. Ελάχιστες χώρες στον κόσμο εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή στρατηγική Ταϊβάν ή Νότιας Κορέας (σ.σ. έκαναν μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους πολιτών) οι οποίες ήταν έτοιμες για αυτή τη στρατηγική, ήταν πολύ πιο πρώιμα στο χρόνο από εμάς και είχαν και αντίστοιχη εμπειρία από το SARS. Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν εφαρμόζουν τέτοια στρατηγική».

Βέβαια οι περισσότερες χώρες του πλανήτη εξετάζουν το ενδεχόμενο μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, αλλά όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ώστε σταδιακά κατά κάποιο τρόπο οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν στην «πρώτη γραμμή του μετώπου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, ήδη εφαρμόζει εκτεταμένο διαγνωστικό έλεγχο στους επαγγελματίες υγείας και σε όσους άλλους θεωρείται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), το 10% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αφορά σε υγειονομικούς εργαζόμενους. Ενενήντα οκτώ νοσούν και τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, ενώ περίπου 400 εργαζόμενοι σε δομές υγείας είναι σε καραντίνα λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19.

Εκτενείς είναι και οι έλεγχοι σε άλλες δομές, όπως τα ιδρύματα φροντίδας χρονίως πασχόντων ή οι χώροι για αστέγους. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε χαρακτηριστικά την Κυριακή ότι στο Ίδρυμα Αστέγων έγινε έλεγχος με στόχο να προστατευθούν οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από διασπορά στο επίπεδο της καθημερινότητάς τους.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν την τοποθέτησή του επί της αναγκαιότητας περισσότερεων διαγνωστικών τεστ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή παραμένουμε στη στρατηγική μας. Στρατηγική που εφαρμόζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη και εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων. Εξετάζουμε και ενδεχόμενη μαζική στρατηγική, όταν αυτή κριθεί απαραίτητο επιδημιολογικά. Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητη επιδημιολογικά τώρα. Με ενδιαφέρει περισσότερο σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και επιστήμονες και ήδη έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια στην Ελλάδα να δούμε το επίπεδο ανοσία στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, οι οποίες θα είναι μακροπρόθεσμες και θα μας δείξουν τι γίνεται με τα αντισώματα».


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μαζικών τεστ για να μελετήσουμε την ανοσία

Κορωνοϊός: Μία 76χρονη στη Λέσβο το 39ο θύμα της νόσου στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τι είναι η μεφλοκίνη που εξετάζεται για χρήση κατά του Covid-19
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ