Εξώδικο- απάντηση του Μένιου Φουρθιώτη

Εξώδικο- απάντηση του Μένιου Φουρθιώτη

Τι λέει ο παρουσιαστής απαντώντας  σε δημοσίευμα του protothema.gr

fourthiotis

Την αντίδραση του Μένιου Φουρθιώτη προκάλεσε δημοσίευμα του protothema.gr  που τον αφορούσε. Ο ίδιος απέστειλε εξώδικη δήλωση προς το site, η οποία και δημοσιεύεται αυτούσια: 


ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Του Μαίνανδρου - Γεωργίου Φουρθιώτη του Γεωργίου Κοσμά και της Αικατερίνης, κατοίκου Μελισσιών Αττικής, οδός.... με ΑΦΜ....

1. Της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία "ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και τον δ.τ. "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", με ΑΦΜ: ....., εδρεύουσα επί των οδών Αγράφων και Πάτμου, αρ. 5, όπως νόμιμα εκπροσωπείται


2. Του συντάκτη του άρθρου της 7ης Μάιου 2019 του δημοσιεύματος στην

ιστοσελίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", Διονυσίου Θανάσουλα


ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣ:

-1. Τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

-2. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

-3. Τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νικόλαο Παππά, οδός Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου, ΤΚ: ιοί 63 Καλλιθέα

-4· Τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ελευθέριο Κρέτσο, οδός

Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πόντου, ΤΚ: 101 63 Καλλιθέα

****************

Στο δημοσίευμα του άρθρου της 7ης Μαΐου 2019 στην ιστοσελίδα www.protothema.gr που είναι ιδιοκτησία της εταιρίας σας έχετε αφιερώσει ένα εκτενέστατο και προσβλητικότατο άρθρο στο οποίο αναλώνεστε σε αναφορές ψευδέστατες και κακοηθέστατες, οι οποίες αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην δυσφήμιση και κατασυκοφάντηση μου με αποκλειστικό σκοπό την αποκόμιση παράνομου οφέλους μέσω της αύξησης της αναγνωσιμότητας της ιστοσελίδας σας, αδιαφορώντας για την σπίλωση της τιμής και της υπόληψης μου και της επαγγελματικής μου αξιοπρέπειας.

Δεν χρειάζεται να τονίσω εννοείται ότι δεν είχατε ούτε την άδεια, ούτε την έγκρισή μου για την δημοσίευση των εξοργιστικά προσβλητικών και απαξιωτικών σχολίων στο εν λόγω αισχρό δημοσίευμά σας που διέπονται από άκρατο κιτρινισμό και ακατάσχετη χυδαιολογία , αλλά ούτε καν την στοιχειώδη ευαισθησία και δεοντολογία να με ενημερώσετε εκ των προτέρων, ούτε καν φυσικά να προβείτε σε διασταύρωση του περιεχομένου του δημοσιεύματος τηρώντας έστω στοιχειωδώς τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας τους οποίους προφανώς αγνοείτε.

Υπό το πρόσχημα της δήθεν ενημέρωσης του κοινού για την ζωή μου και την επαγγελματική μου πορεία την οποία αποπειράστε να καταβαραθρώσετε χρησιμοποιώντας δολίως και παρανόμως ψευδέστατα και κακοηθεέστα σχόλια στο ανωτέρω δημοσίευμα εμπεριέχεται ένα πλήθος ανακριβέστατων και συκοφαντικών αναφορών με διάθεση °κανιβαλισμού", κιτρινισιμού και λασπολογίας, oι οποίες βρίθουν ,αναληθειών: Η κατασυκοφάντηση μου εκκινεί ήδη από τον τίτλο του εν λόγω σαθρού δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα ιδιοκτησίας σας, όπου με μεγάλα γράμματα και με αποκλειστικό σκοπό την προσέλκυση αναγνωστικού κοινού αναγράφεται: Ό Βρυώνης «έστειλε» τον Φουρθιώτη". Κάνετε λόγο για το πρόσωπο μου αποδίδοντάς μου ουσιαστικά την ιδιότητα ενός ποταπού αντικειμένου το οποίο τυγχάνει δεκτικό εμπραγμάτων δικαιωμάτων και αναγράφετε ότι ο κ. Βρυώνης με "έστειλε" σαν να ήμουν αντικείμενο της πλήρους και απολύτου κυριότητάς του.

Έτι περαιτέρω, το εν λόγω κακοηθέστατο δημοσίευμά ξεκινά ευθύς εξαρχής με την παράθεση ενός ψευδέστατου σχολίου "Με μια μεγαλοπρεπή έξοδο φέρεται να «φιλοδώρησε» ο Φίλιππος Βρυώνης τον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη καθιστώντας τον υπεύθυνο για την βαριά καμπάνα του ΕΣΡ στο νέο «Ε»." στο οποίο υπονοείτε ευθέως ότι δωροδοκήθηκα και ότι δήθεν μου αποδόθηκαν ευθύνες για το πρόστιμο που επεβλήθη στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», ενώ ουδόλως εμπλέκομαι σε οτιδήποτε έχει σχέση με την Διοίκηση του εν λόγω σταθμού, ούτε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του και ενώ εσείς οι ίδιοι έχετε αναδημοσιεύσει από την επίσημη ιστοσελίδα ΔΙΑΥΓΕΙΑ ότι το πρόστιμο επεβλήθη "για την απουσία αυτονόμου προγράμματος και την συνολική ανάθεση της παραγωγής και της διαχείρισης του προγράμματος αυτού σε τρίτους φορείς" (οράτε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ιδιοκτησίας σας της 23-04-2019: https://www.protothema.gr/greece/articie/884766/esr-epta-meres-mauro-sto- aepsiIon-kai-300000-euro-prostimo/), όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως από το ΕΣΡ, ενέργειες που ανάγονται αποκλειστικά στην Διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού και ουδόλως σχετίζονται με το πρόσωπο μου.

Το εν λόγω δημοσίευμα αποσκοπεί στο να παρουσιάσει όλως παρελκυστικώς μια ολοσχερή ατομική μου καταστροφή, με την παράθεση υποτιμητικών, δυσφημιστικών σχολίων- τίτλων, εντόνως προσβλητικών, ονειδιστικών και απαξιωτικών της τιμής και της υπόληψης μου, τόσο της προσωπικής, όσο και της επαγγελματικής. Μάλιστα η πρωτοτυπία της δημοσιογραφικής σας φαντασίας και της έντονης προσπάθειάς σας να πλήξετε την προσωπικότητά μου με κάθε δυνατό νοσηρό τρόπο αφικνείται στο σημείο να μου προσδώσετε γελοίους, κωμικοτραγικούς, πλην όμως προσβλητικότατους χαρακτηρισμούς σχολικού επιπέδου, όπως: «του παιδιού με την φουντωτή κόμη», «τον "φωσφορίζοντα" Μένιο», «το παιδί με την προσεγμένη καούκα», «trash εκδοχή μάνατζερ», «το πασπαλισμένο με glitter παιδί».

Επιπροσθέτως, σε μια δυσφημιστική- συκοφαντική έπαρση δεν διστάζετε να αναγράφετε ασύστολα φεύδη, ενώ κατείχατε άριστα πλήρη γνώση της αληθείας, την οποία σε κάθε περίπτωση μπορούσατε να διαπιστώσετε ανά πάσα στιγμή με ένα απλό τηλεφώνημα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα: «Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι το τροχαίο που επικαλέστηκε ο παρουσιαστής δεν συνέβη ποτέ', αλλά ότι ο Φίλιππος Βρυώνης έξαλλος μετά την απόφαση και το πρόστιμο, τον απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες».

Ουδεμία μεγαλύτερη απόδειξη της παντελούς έλλειψης από μέρους σας ακόμα και ελάχιστου ίχνους στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας και έλλειψης παντελώς σεβασμού σε ευαίσθητα θέματα όπως είναι το θέμα της υγείας, από το γεγονός ότι δεν διστάζετε καν να εκμεταλλευθείτε ένα τροχαίο ατύχημα, εμφανίζοντας το ψευδώς ως ουδέποτε γενόμενο, ένεκα του οποίου διακομίσθηκα στο Νοσοκομείο, φέροντας βαρύτατα τραύματα και το οποίο με έχει εξαναγκάσει να βρίσκομαι κλινήρης επί σειρά ημερών, όλα δε τα ανωτέρω πιστοποιούνται από επίσημα ιατρικά έγγραφα τα οποία εσείς όλως άκομψα και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο και με χυδαίο τρόπο διακωμωδείτε.

Εν συνεχεία, η κακοηθέστατη παράθεση αναληθών και δυσφημιστικών γεγονότων δεν σταματά εδώ, αφού το εν λόγω δημοσίευμα συνιστά λέξη προς λέξη αφενός μια απόπειρα ολοσχερούς διασυρμού μου και αφετέρου την τέλεση από μέρους σας βαρύτατων ποινικών και αστικών αδικημάτων. Πιο συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια επαγγελματικής μου καταστρατήγησης και υποτίμησης φέρομαι στο εν λόγω δημοσίευμα ως εμμονικός με την κάμερα («Εμμονή με την κάμερα»), με εκπομπές χωρίς δήθεν τηλεθέαση και με τηλεθεατές που τρέφουν δήθεν αισθήματα απέχθειας προς το πρόσωπο μου, ενώ τελείτε σε πλήρη γνώση ότι ως διευθυντής προγράμματος και εμπορικός διευθυντής της εταιρίας «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε.» από την αρχή της συνεργασίας μου με το Κανάλι (πρώην epsilontv και νυν opentv), συνετέλεσα αποφασιστικά, κατά διακριτή και αποτιμητή συμβολή στην αύξηση της τηλεθέασης από το ο% το έτος 2013 στο 8% μέχρι την 30.6.2017 και συναφώς στην εμπορική επιτυχία και απήχηση του Καναλιού.

Με τις καθημερινές, άοκνες, δικές μου προσπάθειες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, το Κανάλι πέτυχε μεγάλες εμπορικές συμφωνίες και είχε αυτή τη μεγάλη κερδοφορία. Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι όλως ενδεικτικώς στα κατωτέρω "σχόλια" : «Μάλιστα είχε ξεκινήσει και καθημερινή εκπομπή-ήθελε να τον χορτάσουμε καλά-αλλά κόπηκε αφού τα νούμερα φέρεται να ήταν απογοητευτικά για το «Μένιος Live», «Εκεί ξεκίνησε να διαλαλεί τις βερσατσέλες, τους ορούς με χαβιάρι και γενικά ότι μπορούσε να πουλήσει, σε ένα σταθμό του 0.3-1.5 % ποσοστού τηλεθέασης», «Μάλιστα είχε ξεκινήσει και καθημερινή εκπομπή-ήθελε να τον χορτάσουμε καλά-αλλά κόπηκε αφού τα νούμερα φέρεται να ήταν απογοητευτικά για το «Μένιος Live», «Εμμένοντας στο να σερβίρει την thrash αισθητική του και αρνούμενος να παραδεχτεί ότι ο κόσμος απλά δεν θέλει να τον βλέπει στην τηλεόραση», «Μάλλον ξέχασε ότι στην έρευνα για πρόσωπα που είχε διενεργήσει το «Ε» που έγινε «Open» ήταν by far το πρόσωπο που δεν ήθελαν να δουν οι τηλεθεατές στο νέο πρόγραμμα», «Σημασία όμως είχε ότι ήθελε αυτός να σερβίρει το δικό του τηλεοπτικό ανοσιούργημα, εμμένοντας βάσει συμβολαίου να είναι ο μόνος και στην μεταβατική περίοδο του καναλιού που παρουσίαζε ζωντανά τις εκπομπές του».

Τέλος, δεν τυγχάνει καν άξιο σχολιασμού το συκοφαντικό σχόλιο του συντάκτη του κατάπτυστου αυτού δημοσιεύματος στο οποίο παρουσιάζομαι ως μια "trash εκδοχή μάνατζερ" και συνοδοιπόρος με το μοντέλο Τζούλια Αλεξανδράτου, στο οποίο μάλιστα δεν διστάζετε να κάνετε ρητή μνεία σε εκκρεμούσα δικαστική διαμάχη εκθέτοντας στην δημοσιότητα πλειάδα προσωπικών δεδομένων μου τα οποία αναφέρονται σε μία εν εξελίξει ποινική και αστική διαδικασία, πλήττοντας κατά τον τρόπο αυτό κατάφωρα και το τεκμήριο αθωότητας μου.

Περαιτέρω, με το ν. 2472/1997 "Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα", ο οποίος εκδόθηκε για την προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 1981 (που κυρώθηκε με το v. 2068/1992) και 95/46/ΕΚ Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 24.10.1995 Για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών", ορίζονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα : Στο άρθρο ι ότι: "Αντικείμενο του παρόντος νόμου είναι η θέσπιση των προϋποθέσεων για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προς προστασία των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των φυσικών προσώπων και ιδίως της ιδιωτικής ζωής", στο άρθρο 2, ότι: «Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου νοούνται ως: α) "δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα" κάθε πληροφορία που αναφέρεται στο υποκείμενο των δεδομένων..., β) "Ευαίσθητα δεδομένα", τα δεδομένα που αφορούν στη φυλετική ή εθνική προέλευση στα πολιτικά φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, οτη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και οτην ερωτική ζωή, στα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες, καθώς και στη συμμετοχή σε συναφείς με τα ανωτέρω ενώνεις προσώπων. Ειδικά για τα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες, δύναται να επιτραπεί η δημοσιοποίηση μόνον από την εισαγγελική αρχή για τα αδικήματα του αναφέρονται στο εδάφιο β της παραγράφου 2 του άρθρου 3, ήτοι για εγκλήματα που τιμωρούνται ως κακουργήματα ή πλημμελήματα με δόλο και ιδίως εγκλημάτων κατά της ζωής, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κατά της προσωπικής ελευθερίας, κατά της ιδιοκτησίας, κατά των περιουσιακών δικαιωμάτων, παραβάσεων της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, επιβουλής της δημόσιας τάξης ως και τελουμένων σε βάρος ανηλίκων θυμάτων, με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή του Εισαγγελέα Εφετών, εάν η υπόθεση εκκρεμεί στο Εφετείο. Η δημοσιοποίηση αυτή αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων», όπως η παρ. είχε αντικατασταθεί με την παρ. 3 άρθρ. όγδοο ν. 3625/2007 (ΦΕΚ Α 290/24.12.2007) και πριν την εκ νέου αντικατάσταση της, με το άρθρο 79 ν. 4139/2013 ΦΕΚ Α' 74/20.3.2013, δ) "Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα" ("επεξεργασία"), κάθε εργασία ή σειρά εργασιών που πραγματοποιείται, από το Δημόσιο ή από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου ή ένωση προσώπων, ή φυσικό πρόσωπο, με ή χωρίς τη βοήθεια αυτοματοποιημένων μεθόδων και εφαρμόζονται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως η συλλογή, η καταχώριση, η οργάνωση, η διατήρηση ή αποθήκευση, η τροποποίηση, η εξαγωγή, η χρήση, η διαβίβαση, η διάδοση ή κάθε άλλης μορφής διάθεση, η συσχέτιση ή ο συνδυασμός, ή διασύνδεση, η δέσμευση (κλείδωμα), η διαγραφή, η καταστροφή, ε) (όπως αντικ. με άρθρο ι8 παρ. 2 ν. 3741/2006), "Αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα" ("αρχείο") κάθε διαρθρωμένο σύνολο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία είναι προσιτά, με γνώμονα συγκεκριμένα κριτήρια».

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρ. 57 ΑΚ όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον, κατά δε τη διάταξη του άρ. 59 ΑΚ , το Δικαστήριο , ύστερα από αίτηση αυτού που έχει προσβληθεί και αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής, μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον υπαίτιο να ικανοποιήσει την ηθική βλάβη αυτού που έχει προσβληθεί. Με τις ανωτέρω διατάξεις των άρθρων 57 και 59 ΑΚ προστατεύεται το δικαίωμα της προσωπικότητας, και κατ' επέκταση η αξία του ανθρώπου ως ατομικό δικαίωμα κατοχυρωμένο από το άρ. 2 παρ. ι Σ , αποτελεί δε η προσωπικότητα πλέγμα αγαθών που συνθέτουν την υπόσταση του προσώπου και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα μαζί του. Τα αγαθά αυτά δεν αποτελούν μεν αυτοτελή δικαιώματα, αλλά επί μέρους εκδηλώσεις-εκφάνσεις του ενιαίου δικαιώματος της προσωπικότητας, όμως η προσβολή της προσωπικότητας σε σχέση με οποιαδήποτε από τις εκδηλώσεις αυτές συνιστά προσβολή της συνολικής έννοιας της προσωπικότητας. Τέτοια προστατευόμενα αγαθά είναι, μεταξύ άλλων, και η τιμή και η υπόληψη κάθε ανθρώπου, είναι δε τιμή η εκτίμηση που απολαμβάνει το άτομο στην κοινωνία με βάση την ηθική αξία που έχει λόγω της συμμόρφωσης του με τις νομικές και ηθικές του υποχρεώσεις, ενώ υπόληψη είναι η εκτίμηση που απολαμβάνει το άτομο στην κοινωνία με βάση την κοινωνική του αξία συνεπεία των ιδιοτήτων και ικανοτήτων του για την εκπλήρωση των ιδιαίτερων κοινωνικών του έργων ή του επαγγέλματος του .

Επειδή περαιτέρω σύμφωνα με τη διάταξη του αρ. 361 ΠΚ : «1. Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της Δυσφήμησης (άρθρα 367 και 363), προσβάλλει την τιμή άλλου με λόγο ή με έργο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή της Φυλάκισης».

Επειδή, προϋποθέσεις για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων είναι: α) προσβολή του δικαιώματος της προσωπικότητας, β) η προσβολή να είναι παράνομη, όπως είναι η προσβολή που γίνεται χωρίς δικαίωμα ή με την άσκηση δικαιώματος το οποίο όμως είτε είναι, από την άποψη της εννόμου τάξεως, μικρότερης σπουδαιότητας, είτε ασκείται υπό περιστάσεις που καθιστούν την άσκηση του καταχρηστική -σύμφωνα με το άρ. 281 ΑΚ ή το άρ. 25 παρ. 3 Σ- και γ) πταίσμα του προσβολέα όταν πρόκειται ειδικότερα για επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης εξ αιτίας της παράνομης προσβολής της προσωπικότητας.

Εξάλλου, η προξενηθείσα από το δράστη ζημία είναι παράνομη, όταν με την πράξη ή την παράλειψη αυτού προσβάλλεται δικαίωμα του παθόντος προστατευόμενο από ορισμένη διάταξη νόμου, όπως αυτές που προστατεύουν, αυτοτελώς και συνταγματικώς προστατευόμενα έννομα αγαθά, όπως η τιμή και η υπόληψη κάθε ανθρώπου (άρ. 361, 362, 323 ΠΚ).

Επειδή, ναι μεν το άρ. 14 του Συντάγματος κατοχυρώνει την ελευθερία έκφρασης, η οποία περιλαμβάνει και την ελεύθερη έκφραση και γνώμη μέσω του διαδικτύου, και την ελευθερία του τύπου, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο ηλεκτρονικός τύπος, όμως και αυτές οι ελευθερίες υπόκεινται, όπως κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, σε περιορισμούς, οι οποίοι καθορίζονται από τα όρια που θέτει ο νόμος, από τα όρια άλλων, συγκρουόμενων με αυτά, θεμελιωδών δικαιωμάτων- όπως το δικαίωμα στην προστασία της προσωπικότητας (άρ. 5 ποψ· ι Σ)- καθώς και από τα όρια που θέτει η αρχή της αναλογικότητας όπως αυτή κατοχυρώνεται συνταγματικά στο άρ. 25 παρ. 3 Σ.

Επειδή σε κάθε περίπτωση, η ελευθερία της γνώμης στον τύπο, όπως και στις άλλες περιπτώσεις έκφρασής της μέσω του γραπτού ή του προφορικού λόγου, δεν περιλαμβάνει επουδενί την «ελευθερία» συκοφαντικής δυσφήμησης τρίτου προσώπου, καθώς η τιμώρηση των εγκλημάτων κατά της τιμής, ακόμα και όταν διαπράττονται στον τύπο συνιστούν θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας της γνώμης .

Επειδή το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ αναφέρεται στο δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, και προβλέπει στην παράγραφο ι, πως κάθε πρόσωπο δικαιούται στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του, της κατοικίας του και της αλληλογραφίας του. Η προστασία, την οποία εξασφαλίζει η πιο πάνω διάταξη ισχύει και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν πράξεις ιδιωτικών προσώπων. Ως εκ τούτου, τεκμαίρεται ότι το δικαίωμα πληροφόρησης και το δημόσιο ενδιαφέρον δεν μπορεί ποτέ και με κανέναν τρόπο να οδηγήσει στην ανοχή της διαπόμπευσης ή του εξευτελισμού του ατόμου.

Ο Τύπος, ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι απολαμβάνει ιδιαίτερου προνομίου ως προς την παραβίαση της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής. Αποκλίσεις που παρουσιάζονται έχουν να κάνουν είτε με τον αυτοπροσδιορισμό των ορίων προσωπικότητας από το άτομο είτε την ευρύτητα των ορίων παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή στις περιπτώσεις των δημοσίων προσώπων. Μόνο σε περιπτώσεις προάσπισης υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επιτρέπεται κατ' εξαίρεση από τον τύπο η παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή του ατόμου, εντός όμως του πλαισίου που ορίζει ο νόμος και στα όρια που χαράσσει η αρχή της αναλογικότητας.

Τέλος, σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τον Ν. 1178/1981 «ι. Ο

ιδιοκτήτης παντός εντύπου υποχρεούται εις πλήρη αποζημίωσιν δια την παρόνομον περιουσιακήν ζημίαν ως και εις χρηματικήν ικανοποίησιν την ηθικήν βλάβην, αι οποίαι υπαιτίως επροξενήθησαν δια δημοσιεύματος θίγοντος την τιμήν ή την υπόληψιν παντός ατόμου, έστω και αν η κατά το άρθρον 914 του Α.Κ. υπαιτιότης, ή κατά το άρθρον gig του Α.Κ. πρόθεσις και ή κατά το άρθρον 920 του Α.Κ. γνώσις ή υπαίτιος άγνοια συντρέχη εις τον συντάκτην του δημοσιεύματος ή, εάν ούτος είναι άγνωστοι, εις τον εκδότη ν ή τον διευθυντήν συντάξεως του εντύπου... 5· Ο αδικηθείς, πριν ασκήσει αγωγή για την προσβολή που υπέστη, υποχρεούται να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκληση του τον ιδιοκτήτη του εντύπου, ή όταν αυτός είναι άγνωστος τον εκδότη ή το διευθυντή σύνταξης του, να αποκαταστήσει την προσβολή με την καταχώριση σε αυτό κειμένου που του υποδεικνύει. Στο κείμενο αυτό προσδιορίζονται και οι λέξεις ή φράσεις που θεωρήθηκαν προσβλητικές και πρέπει να ανακληθούν και οι λόγοι για τους οποίους η συγκεκριμένη αναφορά υττήρξε προσβλητική. Η αποκατάσταση θεωρείται ότι επήλθε αν ο ιδιοκτήτης του εντύπου, άλλως ο εκδότης ή ο διευθυντής σύνταξης αυτού, εντός διαστήματος δέκα (ίο) ημερών ή, σε κάθε περίπτωση, στο αμέσως επόμενο τεύχος: α) ανακαλέσει ρητά την προσβολή με την παραπάνω δημοσίευση, που γίνεται στην ίδια ή, αν δεν υπάρχει αυτή, σε ανάλογη θέση και φύλλο της αντίστοιχης ημέρας κυκλοφορίας της εφημερίδας, που είχε καταχωριστεί η αρχή του επιλήψιμου δημοσιεύματος, και σε έκταση και μέγεθος ανάλογο με το τελευταίο, και β) κοινοποιήσει στον αδικηθέντα το ως άνω δημοσίευμα αποκατάστασης. Η παρέλευση άπρακτου διαστήματος δέκα (ίο) ημερών ή η μη δημοσίευση στο αμέσως επόμενο τεύχος θεωρείται άρνηση εκ μέρους του ιδιοκτήτη ή εκδότη του εντύπου...» (Η παράγραφος 5,όπως είχε αντικατασταθεί με την παρ. 13 άρθρου 4 Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α'159),αντικαταστάθηκε ως- άνω με το άρθρο 37 nap.2 Ν.4356/2015,ΦΕΚ Α 181/24.12.2015).

Επειδή, σύμφωνα με τα ανωτέρω, η παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά σας, προκάλεσε στο πρόσωπο μου ηθική βλάβη, καθώς με το εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο σημειωτέον αναπαρήχθη περαιτέρω και σε όλες τις «ιστοσελίδες και εκπομπές ειδησεογραφικές και μη, δημιούργησε δυσμενείς εντυπώσεις στην κοινή αντίληψη για την τιμή και την υπόληψή μου, με εξύβρισε με τον πλέον χυδαίο τρόπο, επέδειξε πλήρη καταφρόνηση στο πρόσωπο μου, τελέστηκε δε με αυτή τη συμπεριφορά σας η αξιόποινη πράξη της εξυβρίσεως, της συκοφαντικής δυσφήμισης και σωρείας άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων.

Επειδή το από 07-05-2019 δημοσίευμά σας βλάπτει κατάφωρα την τιμή και την υπόληψή μου.

Επειδή το σύνολο των γεγονότων που αναφέρονται στο δημοσίευμά σας είναι ψευδή και τα ισχυρίζεστε και τα διαδίδετε εν γνώσει της αναληθείας τους με προφανή δολιότητα.

Επειδή σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 36 ΠΚ «Όταν δεν απαιτείται έγκληση ή αίτηση, η ποινική δίωξη κινείται αυτεπάγγελτα, ύστερα από αναφορά, μήνυση ή άλλη είδηση ότι διαπράχθηκε αξιόποινη πράξη».

Επειδή έχετε τελέσει σε βάρος μου βαρύτατα ποινικά αδικήματα, για τα οποία επιφυλάσσομαι να προσφύγω στην ποινική και αστική δικαιοσύνη, ενώ αναμένεται να κινηθεί σε βάρος σας και η αυτόφωρη διαδικασία.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

Και με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου

ΣΑΣ ΚΑΛΩ εντός προθεσμίας δέκα (1ο) ημερών από λήψεως της παρούσας, όπως τάσσεται από τον Ν. 1178/1981 αναφορικά με την αστική ευθύνη του τύπου, να προβείτε σε ολοσχερή αποκατάσταση της επαγγελματικής τιμής και υπόληψής μου, δημοσιεύοντας τα αληθή και πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα ολόκληρο το κείμενο της παρούσας εξώδικης δήλωσης μου.

ΣΑΣ ΚΑΘΙΣΤΩ ΣΑΦΕΣ ότι σας απαγορεύω ρητώς από τούδε και στο εξής την οποιαδήποτε αναφορά σε οποιοδήποτε ζήτημα το οποίο αφορά

Σε διαφορετική περίπτωση σας καθιστώ γνωστό ότι θα προσφύγω άμεσα κατά παντός υπευθύνου στην αστική και ποινική διαδικασία.

Πληρεξούσια διορίζω την δικηγορική εταιρία με την επωνυμία ΝΙΚΟΛΑΟΣ Τ. ΑΓΑΠΗΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, με διεύθυνση Μέρλιν ίο, Κολωνάκι, ΑΜΔΣΑ: 80675 και πληρεξούσιο και αντίκλητο δικηγόρο μου διορίζω τον Νικόλαο Αγαπηνό του Τέλλου, κάτοικο Αθηνών, οδός Μέρλιν, αρ. 1ο, ΑΜΔΣΑ: 12804,

Αθήνα,07-05-2019

Η πληρεξούσια δικηγορική εταιρία



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης