Ερρίκος Πετιλόν: Από τη λάμψη στα σκοτάδια

Ερρίκος Πετιλόν: Από τη λάμψη στα σκοτάδια

Οι «πειραματισμοί»  με τη χρήση ουσιών - Η λαμπερή ζωή ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι - Το ψυχικό νόσημα και ο δρόμος προς την εξάρτηση

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
petillon_main01
Ο Ερρίκος άρχισε να κάνει χρήση ουσιών σε νεαρή ηλικία για να πειραματιστεί. Στην αρχή φάνταζε ακίνδυνη. Ομως η μανιοκατάθλιψη με την οποία διαγνώστηκε αργότερα περιέπλεξε πολύ το φαινομενικά αθώο φλερτ του με τις ουσίες. Ο ίδιος σήμερα θεωρεί ότι το ψυχικό νόσημα ήταν εκείνο που τον οδήγησε στην εξάρτηση. 

pettilon1
Πάντα περιτριγυρισμένος από καλλονές, είτε στα τηλεοπτικά σόου είτε στις βραδινές εξόδους του


Να κυνηγάς τους προσωπικούς σου δαίμονες, να πιστεύεις ότι τα κατάφερες, να διαψεύδεσαι, να πέφτεις, να σηκώνεσαι, να νοσηλεύεσαι, να παίρνεις φάρμακα και να παλεύεις για να δεις ξανά τη ζωή με άλλο μάτι, χωρίς τη διπολική διαταραχή να σου χτυπάει συνέχεια την πόρτα του μυαλού σου. Ο Ερρίκος Πετιλόν είναι αναμφισβήτητα ένα πρόσωπο που έχει συζητηθεί όσο λίγα εδώ και πολλά χρόνια. Αν αποφάσιζε να γράψει την αυτοβιογραφία του, πολλοί επώνυμοι στην Ελλάδα ίσως να ανησυχούσαν.

Τα μάτια του Ερρίκου Πετιλόν έχουν δει πάρα πολλά, ο ίδιος έχει ζήσει οριακές καταστάσεις, όμως αυτός ο γοητευτικός άνδρας αποφεύγει να μιλάει πολύ. Ο συνδυασμός των έντονων συναισθημάτων με τις ναρκωτικές ουσίες, οι πανέμορφες γυναίκες που τον ερωτεύτηκαν και μια καριέρα μπροστά και πίσω από τις κάμερες θα ήταν ιδανικά υλικά αν αποφάσιζε να γράψει τη συγκεκριμένη βιογραφία. Αν βγει κάποτε, μπορεί να μάθουμε πολύ περισσότερα για το πάλαι ποτέ παιδί που μεγάλωσε με πολλή αγάπη μέσα σε μια εύπορη οικογένεια. Μόνο που αυτός ήταν τελικά πολύ διαφορετικός...




Με τον Ντελόν και τους γιους του Μιτεράν

Ο πατέρας του Φρειδερίκος Πετιλόν ασχολούνταν με το εμπόριο καλλυντικών, η οικογένεια είχε σπίτι στην Κηφισιά αλλά και στο Παρίσι, ενώ τα καλοκαίρια του τα περνούσε στη Μύκονο παρέα με την ετεροθαλή αδελφή του. Ο Ερρίκος φοιτά σε ένα από τα καλύτερα σχολεία του κόσμου, στην Ελβετία, όπου έχει συμμαθητές τους μεγαλύτερους γόνους του διεθνούς jet set. Ανάμεσά τους ο Ντελόν, οι κόρες του πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό και οι γιοι του Μιτεράν. Τα αυστηρά όρια όμως που θέτει το οικοτροφείο δεν αφήνουν περιθώρια εγκλιματισμού στον γοητευτικό Ερρίκο.

Κλείσιμο
Μετά από τη συνεχή πίεση του πατέρα του επιστρέφει στην Ελλάδα για να εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση, η οποία όμως δεν ταιριάζει στη mentalite του γοητευτικότατου πλέον νεαρού. Αυτού που γνωρίζει στην Αθήνα την Ούρσουλα Αντρες, μία από τις πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου που υποκύπτει στη γοητεία του. Ζουν μια έντονη σχέση πάθους που κράτησε δύο χρόνια.

«Γνωριστήκαμε όταν είχε έρθει στην Αθήνα για μια φιλανθρωπική εκδήλωση. Για μένα ήταν ένα πρόσωπο-μύθος. Συναντηθήκαμε λοιπόν, είχαμε πολύ καλή χημεία και προέκυψε ένας έρωτας που κράτησε δύο χρόνια. Τώρα που κοιτάω πίσω ήταν μία εμπειρία πολύ ξεχωριστή. Εχω να μιλήσω μαζί της χρόνια. Χωρίσαμε γιατί η μόνη φορά που είχα διαφορά ηλικίας σε σχέση ήταν με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Δεν θέλω η γυναίκα να είναι μεγαλύτερη, θεωρώ ότι μια τέτοια σχέση δεν έχει μέλλον», είχε πει παλαιότερα ο ίδιος.




pettilon2
H σχέση του με την πριγκίπισσα Στεφανί του Μονακό απασχόλησε το διεθνές lifestyle αλλά και τα gossip περιοδικά




Ο Ερρίκος συμμετείχε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, όπως «Οι μεν και οι δεν», «Μαρία η άσχημη», αλλά και σε εκπομπές όπως το «Μεταξύ μας» το 1996 στο MEGA και το «Super Star» το 2002 στον STAR. Το 2007 παρουσίασε τον διαγωνισμό ομορφιάς Playmate, ενώ τον Μάρτιο του 2008 έγινε θέμα όταν η Αστυνομία τον συνέλαβε με ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή του. «Είμαι άρρωστος, ρε παιδιά. Είμαι χρήστης. Τα είχα κόψει επτά με οκτώ χρόνια, αλλά τον τελευταίο καιρό τα ξανάρχισα», ήταν οι πρώτες κουβέντες του στους αστυνομικούς που τον είχαν συλλάβει στην περιοχή της Ομόνοιας.

Ομως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ζούσε μια ανάλογη κατάσταση: είχε συλληφθεί επίσης το 1998 στη Γλυφάδα, πάλι για κατοχή ναρκωτικών. Η ερωτική του ζωή συχνά γίνεται αντικείμενο σχολιασμού, με αποκορύφωμα τη σύντομη σχέση του με την πριγκίπισσα Στεφανί του Μονακό, η οποία πήρε διεθνείς διαστάσεις. Ολα αυτά, όμως, δεν διαρκούν πολύ. Η οικογένειά του χρεοκοπεί και ο Ερρίκος πνίγεται ακόμη περισσότερο στα ναρκωτικά και το ποτό, που ήταν εδώ και καιρό οι... καλύτεροί του φίλοι. Παράλληλα, για πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπος με μια πραγματικότητα που μέχρι τότε δεν τον αφορούσε.


Λίγο προτού κλείσει τα τριάντα του χρόνια, ο Ερρίκος βρίσκεται από τον παράδεισο στην κόλαση. Ο πατέρας του καταστρέφεται και μπαίνει φυλακή σε ηλικία 85 ετών λόγω χρεών προς το Δημόσιο, παρόλο που ο ίδιος έκανε μια ύστατη προσπάθεια σωτηρίας της οικογενειακής επιχείρησης. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, πάλεψε μόνος του για μια καλύτερη ζωή και για να ξορκίσει τους δαίμονες που τον κυνηγούσαν.

«Είναι εύκολο να βλέπεις τον πατέρα σου να χάνει ολόκληρη την περιουσία του και να μπαίνει στις Φυλακές του Κορυδαλλού στα 85 του για χρέη στο Δημόσιο; Είναι εύκολο να θάβεις τη μητέρα σου με τα χέρια σου και να σκάβεις τον τάφο της μόνος σου; Πάλευα μέσα μου. Την πήρα από το νοσοκομείο για να "φύγει" στο σπίτι. Οταν πέθανε, την πήγα στο νεκροταφείο σκεπασμένη με ένα σεντόνι και έτσι την έθαψα μόνος μου», είχε πει.

Πνιγμένος απ' όλα…

Τα επόμενα χρόνια τον βρήκαν να πνίγεται στα οικογενειακά χρέη και να προσπαθεί να βρει μια λύση. Κάποια στιγμή γνωρίζει τη Νίκη, μια όμορφη Γερμανίδα, που ούτε εκείνη κατάφερε να τον απομακρύνει από τον εφιάλτη των ναρκωτικών. Δεν παντρεύονται ποτέ, του χαρίζει όμως ένα πολύτιμο δώρο, τον γιο του.

Η θλίψη, οι τύψεις και η αγάπη για τον γιο του τον οδηγούν σε κέντρο απεξάρτησης, όπου δίνει μεγάλη μάχη για να βγει νικητής. Περνάει περιόδους που δεν είναι εξαρτημένος, δεν είναι όμως εύκολο να ξεφύγει, με αποτέλεσμα ο εθισμός του να τον οδηγήσει στον εισαγγελέα, όταν συνελήφθη επειδή βρέθηκαν ναρκωτικά στην κατοχή του. Μιλά ανοιχτά για τις πιο σκοτεινές πτυχές της ζωής του, χωρίς να κρύβεται. Μιλάει για τις στιγμές που τον έφεραν μέχρι το χείλος της καταστροφής, εξομολογείται την πολυετή και δύσκολη μάχη με τις ουσίες και τη διάγνωσή του με διπολική διαταραχή.

Ο Ερρίκος άρχισε να κάνει χρήση ουσιών σε νεαρή ηλικία για να πειραματιστεί. Στην αρχή φάνταζε αθώα και ακίνδυνη. Ομως η μανιοκατάθλιψη με την οποία διαγνώστηκε αργότερα περιέπλεξε πολύ το φαινομενικά αθώο φλερτ του με τις ουσίες. Ο ίδιος σήμερα θεωρεί ότι το ψυχικό νόσημα ήταν εκείνο που τον οδήγησε στην εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες. Είχε κάνει πολλές προσπάθειες απεξάρτησης παρακολουθώντας ειδικά προγράμματα και όπως έχει πει, έμενε καθαρός για ένα διάστημα, μετά όμως ξανακυλούσε. Οπως λένε οι κοντινοί του άνθρωποι, στις περιόδους της μεγάλης υποτροπής της μανιοκατάθλιψης ο Ερρίκος Πετιλόν εξαφανιζόταν. Εχανε τις δουλειές του, έμενε κλεισμένος στο σπίτι του για μέρες και έκανε τους γύρω του να φοβούνται ότι μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό του. Αρχισε να αντιλαμβάνεται ότι έχει πρόβλημα εθισμού όταν πλέον ένιωσε ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει στην καθημερινότητά του. Επρεπε να κάνει χρήση ουσιών ακόμα και για να μπορέσει να σηκωθεί από το κρεβάτι, όπως ο ίδιος έχει πει.

«Ταλαιπωρούμαι αρκετά χρόνια από διπολική διαταραχή. Είναι κληρονομικό - μάλιστα οι γιατροί μου είπαν ότι είχα χαρακτηριστικά αυτής της ψυχικής νόσου από μικρό παιδί και άργησα να το ανακαλύψω. Απέφευγα να συναντιέμαι με αγαπημένους ανθρώπους και έκανα πράγματα αυτοκαταστροφικά. Οταν τελείωσα με τις ουσίες, έκανα πισωγυρίσματα ψάχνοντας μια ισορροπία στη ζωή μου. Μετά όμως, όταν πάθαινα κρίσεις διπολικής διαταραχής, το μυαλό μου πήγαινε αμέσως στις ουσίες. Ακολουθώ φαρμακευτική αγωγή παράλληλα με συνεδρίες. Μου αρέσει να βοηθάω κόσμο που πάσχει από αυτή την ψυχική νόσο και γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισα να ακολουθήσω τη θεραπευτική συμβουλευτική».

Το 2014 αποκάλυψε δημόσια ότι πάσχει από διπολική διαταραχή και μανιοκατάθλιψη, και για κάποια χρόνια απομονώθηκε στους Αγίους Θεοδώρους όπου διατηρεί εξοχικό. Μάλιστα, όπως έχει τονίσει ο ίδιος, ο χωρισμός με τη γυναίκα της ζωής του και μητέρα του γιου του είχε να κάνει με τις υποτροπές του, τη διπολική διαταραχή και τις ουσίες.

Στο Δαφνί για εξετάσεις και όχι για ψυχιατρική περίθαλψη

Την περασμένη εβδομάδα, όταν έγινε γνωστό ότι ο Ερρίκος Πετιλόν νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική, όπως ήταν αναμενόμενο τα σενάρια για την κατάσταση της υγείας του φούντωσαν. Ο ίδιος αποκάλυψε τι ακριβώς συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας του και ανέφερε τους λόγους που μπήκε στο Δαφνί.

«Νοσηλεύτηκα για πέντε ημέρες στην Παθολογική Κλινική στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Η εισαγωγή μου όμως δεν είχε να κάνει με ψυχιατρικής φύσεως προβλήματα, αλλά με παθολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκα. Πήγα να κάνω εκεί τις εξετάσεις επειδή έχει εξαιρετικό ιατρικό προσωπικό και με γνωρίζουν. Το ότι νοσηλεύτηκα μόνο για πέντε ημέρες αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Μάλιστα οι γιατροί που έλεγξαν τις εξετάσεις μου μού είπαν πως όλες είναι σαν μικρού παιδιού. Αν είχα κάνει εισαγωγή για ουσίες και εξαρτήσεις, θα έκανα μήνες μέσα έγκλειστος και δεν θα ήταν θέμα ημερών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερρίκος Πετιλόν μίλησε για τα ναρκωτικά και προσπάθησε να εξηγήσει ότι όλες αυτές οι καταχρήσεις ανήκουν στο παρελθόν: «Εχω ξεπεράσει όλα τα θέματα με τα ναρκωτικά. Εγώ ο ίδιος υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα υποτροπιάσω ποτέ. Το έχω ορκιστεί στους νεκρούς γονείς μου και στον εαυτό μου. Και σε αυτό με βοήθησε η σύντροφός μου η Θεοδώρα. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος η Θεοδώρα και μακάρι να είμαστε για πάντα μαζί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης