Η Αγγλία στους «4»: Βασίλισσα Ελισάβετ, σας έχω μιλήσει για τον Τζόρνταν Πίκφορντ;

Η Αγγλία στους «4»: Βασίλισσα Ελισάβετ, σας έχω μιλήσει για τον Τζόρνταν Πίκφορντ;

Γράφει ο Γιώργος Χελάκης

pickford_main01
Ο τελευταίος ποδοσφαιριστής στον οποίο απονεμήθηκε ο τίτλος του σερ, είναι ο σκωτσέζος Κένι Νταλγκλίς. Συνέβη πριν από λίγους μήνες με την διαφορά ότι του απονεμήθηκε περίπου τριάντα χρόνια από την ημέρα που σταμάτησε την ένδοξη καριέρα του με την φανέλα της Λίβερπουλ. Ο εικοσιτετράχρονος τερματοφύλακας της Εθνικής Αγγλίας που θαυματουργεί στα γήπεδα της Ρωσίας οδηγώντας την ομάδα του στα ημιτελικά της διοργάνωσης βάζει υποψηφιότητα να γίνει σερ πολύ νωρίτερα. Αυτός με τις εντυπωσιακές αποκρούσεις του έσπασε την κατάρα των Αγγλων να αποκλείονται στην διαδικασία των πέναλτι στο κρίσιμο ματς της φάσης των «δεκάξι» με την Κολομβία και μεγαλούργησε το απόγευμα του Σαββάτου στην φάση των «οχτώ» με την Σουηδία. Ο νεαρός τερματοφύλακας της Εβερτον που μικρό τον φώναζαν «piggy» (γουρουνάκι) και ο πολύς Αρσέν Βενγκέρ είχε προφητεύσει -τώρα, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ- ότι θα αποδειχτεί ο αδύναμος κρίκος της Εθνικής Αγγλίας! Ο Πίκφορντ όχι μόνο στέλνει την προφητεία του Βενγκέρ στα σκουπίδια αλλά, όπως γράφει η Mirror, αναδεικνύεται σε ήρωα των Αγγλων.

Χωρίς εξτρέμ…

Μια βαρετή ομάδα με τρεις στόπερ που πηδούν ψηλά και διώχνουν γρήγορα την μπάλα από τα πόδια τους γιατί αν την κρατήσουν πολύ θα εκτεθούν. Χωρίς κάποιον εμπνευσμένο παίκτη στην μεσαία γραμμή όπως μέχρι σχετικά πρόσφατα ο Τζέραρντ και ο Λαμπάρντ. Χωρίς κλασσικούς εξτρέμ που είναι το σήμα κατατεθέν του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο κόουτς Σάουθγκέιτ, που έχει ζήσει ως βασικό στέλεχος της Εθνικής Αγγλίας όλες τις απογοητεύσεις της δεκαετίας του 90, δημιούργησε μια νεανική ομάδα που της λείπουν οι μεγάλοι παίκτες αλλά της περισσεύουν η διάθεση, το πάθος και οι φυσικές δυνάμεις. Ο Σαουθγκέιτ περιμένει ελάχιστα από τις ατομικές ενέργειες των ποδοσφαιριστών και πολύ περισσότερα από την κατά γράμμα υλοποίηση των σχεδιασμών του. Οι Σουηδοί ταλαιπωρήθηκαν πολύ μέχρι να φτάσουν στην μεγάλη περιοχή των «λιονταριών» και όταν έφταναν τους σταματούσε ο απίθανος Πίκφορντ. Το σύστημα με τους τρεις στόπερ δεν συνιστά ποδοσφαιρική πρόοδο αλλά ασφαλίζει τα μετόπισθεν. Οσο για την επίθεση, ο κόουτς δήλωσε πως αν οι οπαδοί της ομάδας θέλουν να δουν θεαματικό ποδόσφαιρο να ανοίξουν τις τηλεοράσεις τους σε δυο χρόνια από τώρα. Ωστόσο, ποιος νοιάζεται τώρα για καλό ποδόσφαιρο.

Η μακριά γαϊδούρα!

Οι Αγγλοι κάνουν όνειρα για την κατάκτηση του Μουντιάλ. Απέναντι στην δυναμική και καλά οργανωμένη ομάδα της Σουηδίας οι παίκτες του Σαουθγκέιτ έβαλαν το πρώτο κρίσιμο γκολ με το σύστημα της… μακριάς γαϊδούρας. Όταν κερδίζουν κόρνερ τέσσερις υψηλόσωμοι παίκτες παρατάσσονται ο ένας πίσω από τον άλλο στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Αν ο αντίπαλος προπονητής έχει επιλέξει ατομικά μαρκαρίσματα στις στημένες φάσεις, το πιο πιθανό είναι οι παίκτες του να χάσουν τον αντίπαλό τους. Οι τέσσερις Άγγλοι που παρατάσσονται ο ένας πίσω από τον άλλο είναι ο Στόουνς, ο Μαγκουάιρ, ο Κέιν και ο Ντέλε Αλι. Όταν ο Ασλεϊ Γιάνγκ ή ο Τρίπιερ εκτελέσουν το κόρνερ, οι συγκεκριμένοι φεύγουν ταυτόχρονα σε διαφορετικές κατευθύνσεις μέσα στην περιοχή. Ενας από αυτούς βρίσκει την μπάλα με το κεφάλι και την στέλνει συνήθως στα δίχτυα. Ετσι συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου με τον Χάρι Μαγκουάιρ, τον επίσης εικοσιτετράχρονο σέντερ μπακ της Λέστερ. Μια άλλη version της ίδιας τακτικής είναι να πηγαίνει η μπάλα στο δεύτερο δοκάρι. Εκεί βρίσκεται τοποθετημένος συνήθως ο Μαγκουάιρ που με κεφαλιά στέλνει την μπάλα παράλληλα με το τέρμα για να πεταχτεί ο αρχηγός Χάρι Κέιν και να την στείλει στα δίχτυα. Δεν το λες και ό,τι πρωτότυπο αλλά μέχρι στιγμής αποδεικνύεται εξόχως αποτελεσματικό. Αυτή η ομάδα με τη φανερή δυσανεξία στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο τρέχει πάρα πολύ, προσπαθεί να έχει την κατοχή της μπάλας έστω κι αν ο κλασσικός της αμυντικός χαφ, ο Χέντερσον, βγαίνει από το γήπεδο σχεδόν ημιθανής από το ασταμάτητο τρέξιμο και είναι νικήτρια στις περισσότερες από τις προσωπικές μονομαχίες. Στην κορυφή της επίθεσης έχει τον ακαταμάχητο Χάρι Κέιν που είναι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης χωρίς να εκβιάζει τις τελικές προσπάθειες και παρτενέρ του τον Ραχίμ Στέρλινγκ που όλος ο κόσμος στην Αγγλία αγαπάει να τον βρίζει κι ο προπονητής του λατρεύει να τον έχει μόνιμο στην εντεκάδα.

Τη θέση του Γκόρντον Μπανκς…

Απέναντι στην κουρασμένη Κροατία στον ημιτελικό, η Αγγλία θα στηριχτεί στις φυσικές δυνάμεις των παικτών της και την υπεροχή της στις εναέριες μονομαχίες. Η Κροατία του ηλεκτρονικού εγκέφαλου Λούκα Μόντριτς είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσει αρκετές φορές τα αντανακλαστικά του τερματοφύλακα Τζόρνταν Πίκφορντ. Αν ο νεαρός θέλει από «piggy» να γίνει σερ και να διαβεί τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβάλλεται να σταματήσει τους ταλαντούχους Κροάτες. Αν τα καταφέρει, τότε θα βάλει πλώρη για να κοιτάξει στα μάτια και να αντικαταστήσει στις καρδιές των Αγγλων τον αξεπέραστο Γκόρντον Μπανκς με τον οποίο κάτω από τα δοκάρια, η Αγγλία πήρε το μοναδικό της Παγκόσμιο Κύπελλο το μακρινό 1966…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε επίσης