Βορίδης: Οι παραγωγοί θα ενισχυθούν δίκαια και όπως πρέπει - Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Βορίδης: Οι παραγωγοί θα ενισχυθούν δίκαια και όπως πρέπει - Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το ποσό που θα λάβουν οι αιγοπροβατοτρόφοι - «Δεν πετάμε κορώνες όπως ορισμένοι οι οποίοι δήθεν κόπτονται για το τι συμβαίνει στους παραγωγούς» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ

makis_voridis_vouli
Εγγυήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων αλλά και για την νομιμότητα των κονδυλίων που θα λάβουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείες ως αποζημιώσεις για την πανδημία παρείχε ο κ. Μάκης Βορίδης στην Ολομέλεια της Βουλής προαναγγέλλοντας παράλληλα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον φάκελο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παροχή περίπου 10 εκατ. ευρώ στους ανθοπαραγωγούς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λάρισας με την ΝΔ Χρήστου Κέλλα, τόνισε ότι όσοι αποδεδειγμένα πλήττονται απο την πανδημία «θα ενισχυθούν δίκαια και όπως πρέπει» και εξήγησε πως «έχει προχωρήσει η συζήτηση, είναι ώριμη και μέσα στις επόμενες μέρες θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω το ακριβές ποσό και τη μεθοδολογία με την οποία πρόκειται να ενισχυθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι».

Συμπλήρωσε δε ότι «έχει γίνει η προπαρασκευαστική δουλειά με τρόπο οργανωμένο και μεθοδικό ώστε να μην χαθεί το δικαίωμα της ενίσχυσης που έχουν» προσθέτοντας ότι «το ίδιο θα γίνει και με τους χοιροτρόφους».

Με αφορμή την έγκριση του φακέλου ενίσχυσης των ανθοπαραγωγών σημείωσε πως «Θα ακολουθήσει η αποζημίωση μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) των αλιέων και με σαφή τεκμηρίωση θα υποβληθεί και το αίτημα για τους αιγοπροβατοτρόφους με βάση τον προσωρινό κανονισμό από την Κομισιόν ο οποίος ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας».

Ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οριζόντιες επιδοματικές πολιτικές αλλά θα συνεχίσει να παρεμβαίνει εκεί που πραγματικά απαιτείται ενίσχυση και υφίστανται και οι προϋποθέσεις. «Το ίδιο θα συμβεί και σε κάθε κλάδο του πρωτογενούς τομέα ο οποίος έχει πληγεί. Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την τομάτα και τη φράουλα. Συζητάμε όλα τα αιτήματα τα οποία στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία που αφορούν διαταραχή της τιμής ή διαταραχή της ποσότητας και οφείλονται στον κορωνοϊό» συμπλήρωσε.

Πέραν αυτών, ο υπουργός έστρεψε τα πυρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: “Ακολουθούμε ευλαβικά μια συγκεκριμένη μεθοδολογία προκειμένου να στηρίξουμε τους τομείς που επλήγησαν ουσιαστικά, πραγματικά, συστηματικά, αποτελεσματικά. Δεν πετάμε κορώνες όπως ορισμένοι οι οποίοι δήθεν κόπτονται για το τι συμβαίνει στους παραγωγούς, αλλά που στην πραγματικότητα το μόνο για το οποίο κόπτονται είναι να παριστάνουν τους Ηρακλειδείς ανεύθυνα, για να εκμεταλλευτούν την αγωνία των ανθρώπων».

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου οι οποίοι επλήγησαν από καταρροϊκό πυρετό το 2014, ο κ. Βορίδης τόνισε επιτέλους επιλύεται ένα ζήτημα που σοβούσε επί έξι ολόκληρα χρόνια. «Το θέμα δεν ελύθη επί τόσα χρόνια διότι δεν έγιναν οι έλεγχοι που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ζημία και αυτό χωρίς υπαιτιότητα των κτηνοτρόφων» είπε ο Υπουργός για να προσθέσει: «Εμείς λύσαμε τη νομική περιπλοκή που δημιουργήθηκε με διάταξη η οποία έχει συμπεριληφθεί στο περαιωθείσης διαβουλεύσεως νομοσχέδιο το οποίο μόλις λάβει την υπογραφή και του Υπουργού Οικονομικών θα εισαχθεί για συζήτηση στο Σώμα.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του υπεύθυνου επί αγροτικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτη ότι φέρνει προς ψήφιση την τροπολογία που εκείνος είχε καταθέσει, ο κ. Βορίδης επεσήμανε: «Η διάταξη αυτή έχει συνταχθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Αφού ήταν τόσο απλό το ζήτημα, γιατί δεν το τελείωσε ο κ. Αραχωβίτης; Δεν φτάνει που έχουν ολιγωρήσει, είναι αμελείς, δεν επέλυσαν βασικά ζητήματα, δεν δέσμευσαν ποσά, τώρα παριστάνουν και τους κήνσορες και τους τιμητές. Η υποκρισία περισσεύει».

Ειδήσεις σήμερα:

Επεισόδια στην Αγία Παρασκευή μεταξύ 300 νεαρών και αστυνομίας για... μία μπύρα

Μακάβριες εικόνες στο Μπρούκλιν: Κονβόι φορτηγών-ψυγείων με νεκρούς από τον κορωνοϊό

MasterChef 4: Η Κατερίνα Λένη αποχώρησε από τον διαγωνισμό

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης