Ιθάκη: Από το «live» σόου-παρωδία για τις φωτιές στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα ο Τσίπρας - Όλο το παρασκήνιο

Ιθάκη: Από το «live» σόου-παρωδία για τις φωτιές στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα ο Τσίπρας - Όλο το παρασκήνιο

Επικολυρικό μελό, με στόχο να δοθεί ένας συμβολικός χαρακτήρας στο... προεκλογικό διάγγελμα του πρωθυπουργού - Πέπλο μυστηρίου για την τοποθεσία ακόμα και λίγες ώρες πριν τη μετάβαση στην Ιθάκη - Ο διάλογος με τον δήμαρχο του νησιού και οι καμπάνες που ηχούσαν πένθιμα

diaggelma_main_tsipras_paraskinio
Την εμμονή της παρούσας κυβέρνησης με την επικοινωνία ανέδειξε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιθάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και οι λοιποί του Μεγάρου Μαξίμου ενέδωσαν εν τέλει στον πειρασμό να στήσουν πανηγυρικό σκηνικό, παρά τις νωπές μνήμες της τραγωδίας στο Μάτι.

Το παρασκήνιο της απόφασης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες δεν επιβεβαίωναν, μέχρι αργά το βράδυ, τις διαρροές για την επιλογή της Ιθάκης. Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως τη μετάβαση δεν την γνώριζε ούτε καν ο δήμαρχος του νησιού, ενώ στον... ύπνο πιάστηκε και η βουλευτής Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, που  συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην Ιθάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή της μαγνητοσκόπησης -και όχι της απευθείας μετάδοσης του διαγγέλματος- έκρυβε το φόβο του Αλέξη Τσίπρα για... σαρδάμ, ενώ φέρεται πως για το τελικό αποτέλεσμα χρειάστηκαν πάνω από μία λήψεις.

Πάντως, η τακτική μυστηρίου που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν είναι καινούργια. Με οδηγό τον αιφνιδιασμό και την ελλιπή ενημέρωση -ή και παραπλάνηση, κάποιες φορές- για απλές κινήσεις του πρωθυπουργού πορεύεται το Μέγαρο Μαξίμου από το 2015. Πρόσφατο παράδειγμα, ο “εορτασμός” για τη συμφωνία με τα Σκόπια, όπου κρατούσαν κρυφή την τοποθεσία και την ημέρα της υπογραφής στις Πρέσπες. Ως πολυμήχανος Οδυσσέας της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός επέλεξε μέχρι τελευταία στιγμή να μείνει κρυφό.

Ωστόσο, διέρευσε ανεπίσημα την είδηση για την Ιθάκη, ούτως ώστε να εκτιναχθεί στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση, με βασικό στόχο τον αποπροσανατολισμό της κριτικής από την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από τις συνθήκες εποπτείας της επόμενης ημέρας. Η τελική ανακοίνωση για την «επίσκεψη» του Αλέξη Τσίπρα έγινε το πρωί της Τρίτης με μια λακωνική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στην Ιθάκη όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη».

Στις συσκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου στην Ηρώδου Αττικού προκρίθηκε, λοιπόν, η πρόταση να μεταβεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Ιθάκη, ως εναλλακτική της σχεδιαζόμενης φιέστας, που ματαιώθηκε λόγω της φωτιάς στο Μάτι. Οι εισηγήσεις ήταν να γίνει εκτός Μεγάρου Μαξίμου, διότι θεωρήθηκε ως μία ευκαιρία να γράψει ιστορία με φόντο τη θάλασσα, ως την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος τη περιπέτειας, που είναι το Καστελόριζο. Να μην συνδυαστεί με τον Γιώργο Παπανδρέου και την είσοδο στα Μνημόνια, αλλά με έναν Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συμβολίζει τον σύγχρονο ήρωα.

Κλείσιμο
Βασικός άξονας της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, λοιπόν, η επικοινωνία, εξ ου και το επικολυρικό μελό, με στόχο να δοθεί ένας συμβολικός χαρακτήρας στο προεκλογικό διάγγελμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η χρήση των λέξεων από την Οδυσσεία του Ομήρου είχε στόχο την εμφάνιση του ίδιου ως σωτήρα που οδήγησε την χώρα στην Ιθάκη της και να στείλει το διακύβευμα των εκλογών, γεγονός που αντιληφθηκαν οι αγορές, καθότι το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε πτώση. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία ομιλία που θύμιζε αρχηγό κόμματος, δίνοντας σαφές στίγμα για το πώς θα κυλήσει η προεκλογική περίοδος. Χαρακτηριστικά τα εν λόγω αποσπάσματα:

-«H βία και η καταστολή έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας. Τραπεζίτες έγιναν υπουργοί και υπουργοί τραπεζίτες. Φασιστικές οργανώσεις πήραν εξουσία μετά από 60 χρόνια».

- «Δεν ξεχνάμε την φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει, τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ, η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοί της» -επιτέθηκε, δηλαδή, στον Λουκά Παπαδήμο και τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Διαβεβαίωσε πως η αφετηρία της νέας εποχής δεν θα οδηγήσει στην επανάληψη των λαθών που έφεραν την χώρα στα μνημονιακά προγράμματα και έκανε λόγο για "υποψήφιους μνηστήρες" που επιθυμούν να πέσει η Ελλάδα στα βράχια.

Το χρονικό

Στο Βαθύ της Ιθάκης βρέθηκε από τις 11.20 ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μία ώρα νωρίτερα είχε προσγειωθεί με ελικόπτερο στο ελικοδρόμιο της Ανωγής. Ο πρωθυπουργός αρχικά βρέθηκε στο δημαρχείο του νησιού, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Διονύση Στανίτσα, ενώ κατά την είσοδό του στο κτήριο άλλοι πολίτες τον χειροκρότησαν και άλλοι τον αποδοκίμασαν.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία διαφόρων έργων στο νησί, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιθάκη. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας αστειεύτηκε, ρωτώντας τον: «Ολα αυτά τα έργα έγιναν στο τρίτο μνημόνιο;».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Ιθάκη είναι ένας ιστορικός τόπος και ένας παράδεισος. Εχω πολλά χρόνια να έρθω. Ηρθα φοιτητής με μηχανάκι και μία σκηνή. Είμαι ευτυχής που η σημερινή εικόνα θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Θα σημάνει το τέλος μίας σύγχρονης Οδύσσειας, για να θυμόμαστε ότι η άφιξη στην Ιθάκη δεν είναι και το τέλος της περιπέτειας. Πιστεύω ότι το νησί σας θα γίνει viral σε όλο τον κόσμο».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον κ. Στανίτσα πώς πήγε η τουριστική σεζόν και ο δήμαρχος του απάντησε ότι υπήρχε αύξηση της τάξης του 15% το φετινό καλοκαίρι.

Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα είχε μαγνητοσκοπηθεί νωρίτερα σε αλώνι στη θέση Κάστρο και το αποτέλεσμα άρεσε στον πρωθυπουργό, καθώς, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς πήγε, απάντησε: «Βγήκε καλό!». Τον πρωθυπουργό συνοδεύει η σύντροφός του Περιστέρα Μπαζιάνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ η υποδοχή στο Βαθύ έγινε από τη βουλευτή Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Μετά τη συνάντηση στο δημαρχείο, ο Αλέξης Τσίπρας περπάτησε για περίπου δέκα λεπτά μέχρι το ξενοδοχείο Μέντωρ όπου και συναντήθηκε με φορείς και πολίτες του νησιού. Στη βόλτα του στο νησί έγινε δεκτός με αγάπη από τον κόσμο, έβγαλε selfie με ένα μικρό αγοράκι, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν. Νωρίτερα, πάντως, και κατά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο δημαρχείο, από κάποιες εκκλησίες στο Βαθύ ακούστηκε να χτυπά πένθιμα η καμπάνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης