Αναστάσιος Βάμβουκας: «Δεν μοιράζουμε υποσχέσεις, έχουμε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων για τα Χανιά»

Αναστάσιος Βάμβουκας: «Δεν μοιράζουμε υποσχέσεις, έχουμε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων για τα Χανιά»

Ο δήμαρχος Χανίων μιλά στο «ΘΕΜΑ» για τα σχέδιά του που αφορούν την ανάπτυξη της πόλης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
vamvoukas02
- Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 26ης Μαΐου για την πόλη σας;
Είναι καθαρά αναπτυξιακό. Είμαστε μια δημοτική αρχή η οποία έχει να επιδείξει σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Είμαστε μια δημοτική αρχή με σχέδιο και όρεξη για δουλειά. Δεν μοιράζουμε υποσχέσεις. Εχουμε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων τόσο από μεγάλα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα όσο και από ιδίους πόρους. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει ήδη 120 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα, μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, για να αλλάξουμε τον δήμο μας.

Ποιος άλλος είναι ικανότερος από εμάς που τα σχεδιάσαμε και τα εξασφαλίσαμε να τα φέρει εις πέρας; Είμαστε βέβαιοι ότι οι συνδημότες μας, οι Χανιώτισσες και οι Χανιώτες, θα επιλέξουν να πάμε μπροστά. Θα επιλέξουν να κερδίσουμε μαζί το στοίχημα της ανάπτυξης για τα Χανιά, για τον δήμο μας, για τα παιδιά μας. Δεν πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας έχουν λόγους να πειραματιστούν και να θέσουν υπό αμφισβήτηση το αναπτυξιακό στοίχημα του δήμου μας. Γι’ αυτό διεκδικούμε τη δεύτερη θητεία. Για να ολοκληρώσουμε τον μακρόπνοο σχεδιασμό μας. Συνεχίζουμε!
vamvoukas01

- Ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα για τη νέα περίοδο;
Να κερδίσουν τα Χανιά το αναπτυξιακό διακύβευμα. Να υπάρξει καλή εξέλιξη στην υλοποίηση των έργων που έχουμε δρομολογήσει και σε αυτά που εκκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα: με 8 νέες υπερσύγχρονες σχολικές μονάδες με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, με την ανάπλαση του ιστορικού κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς, με την αξιοποίηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου που φέραμε στην πόλη μας, με την ολοκλήρωση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης μας, με την ανάπλαση της πλατείας της Σούδας, μία εκ των εισόδων του δήμου μας! Να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε την προσβασιμότητα στον δήμο μας. Στόχος μας είναι να κάνουμε ένα άλμα μπροστά. Να βελτιώσουμε την ποιότητα των υποδομών μας για να στηρίξουμε το ολοένα και μεγαλύτερο κύμα τουρισμού που δεχόμαστε.

- Τουρισμός και πρωτογενής τομέας είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης. Τι σχεδιάζετε;
Σκοπεύουμε να κινηθούμε σε δύο άξονες. Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, θέλουμε να συμβάλλουμε καθοριστικά στην προβολή και προώθηση των εξαιρετικά ποιοτικών τοπικών αγροτικών προϊόντων μας. Μέσα από την ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό πόλο έλξης για τα αγροτικά μας προϊόντα. Αντίστοιχο εκθεσιακό χώρο σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε και αλλού. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούμε και στους λεγόμενους περιαστικούς δήμους. Στα Κεραμιά συγκεκριμένα, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε ένα εγκαταλειμμένο σχολικό κτίριο, στο οποίο θα φιλοξενείται μια μόνιμη έκθεση και πωλητήριο ποιοτικών, τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Στον τουρισμό τώρα, σκοπεύουμε να αναδείξουμε τον τουρισμό ενδοχώρας. Θέλουμε επίσης να καθιερώσουμε τα Χανιά ως έναν κορυφαίο δήμο πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μας θητείας έχουμε να απαριθμήσουμε πληθώρα αντίστοιχων εκδηλώσεων και διοργανώσεων: Chania Film Festival, Dance Days, Μαραθώνιος, «Βενιζέλεια» υπό την αιγίδα του δήμου, Πανευρωπαϊκό Μπάσκετ και πολλά άλλα. Δεν σταματάμε εκεί όμως. Αναπτύσσουμε τις υποδομές του μας και δημιουργούμε σημαντικά γεγονότα, πολιτιστικά και αθλητικά, τα οποία θα ενισχύσουν την ανάπτυξη του τουρισμού όλο τον χρόνο.

- Αλλάζει τον σχεδιασμό σας η απλή αναλογική που ισχύει πλέον στα δημοτικά συμβούλια;
Ο μακρόπνοος σχεδιασμός μας δεν αλλάζει. Είμαστε μια εξαιρετικά δημιουργική δημοτική αρχή. Εχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα να έχουμε θέσει σε τροχιά υλοποίησης τα μεγάλα μας έργα - και αυτό μας δίνει ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Πέραν τούτου, εμείς πάντα επιδιώκαμε τη σύνθεση και τη σύμπνοια, κάτι που είχαμε εφαρμόσει ακόμα και στο ίδιο μας το ψηφοδέλτιο. Δεν είμαστε καρεκλοκένταυροι. Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των συνδημοτών μας. Εκεί εστιάζουμε.

Κλείσιμο

Ψηφιοποίηση αδειών από την υπηρεσία δόμησης



- Ποια είναι η βοήθεια που χρειάζεστε από την κεντρική διοίκηση;
Εχουμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για τον δήμο μας. Θέλουμε επιτάχυνση των διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας και ευελιξία - και έχουμε κάνει ήδη σημαντικά βήματα. Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ στην ψηφιοποίηση της έκδοσης αδειών από την Πολεοδομία του δήμου μας. Την ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής μέσω της οποίας ο συμπολίτης μας, μέσω του κινητού του τηλεφώνου, μπορεί να στείλει ένα αίτημα ή παράπονο και να παρακολουθεί την πορεία του από το κινητό του. Και φυσικά, την έξυπνη εφαρμογή που θέτουμε σε λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα για την εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ στις ειδικές θέσεις στάθμευσης σε όλον τον δήμο.

Κλείνοντας, να αναφέρω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να σταματήσει η υποστελέχωση του δήμου μας και αρκετών άλλων δήμων και να ενισχυθεί με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό: μηχανικούς, οικονομολόγους, διοικητικούς, για να μπορέσουμε να παρακολουθούμε και να υλοποιούμε τα έργα μας.

- Ανησυχείτε για τις επιπτώσεις της πόλωσης στην κεντρική πολιτική σκηνή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Οχι ιδιαίτερα, δεν θα το έλεγα. Για εμάς Τοπική Αυτοδιοίκηση, και κατ’ επέκταση δήμος, σημαίνει να ακούμε, να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Αυτός είναι ο γνώμονάς μας και το πρωταρχικό μας μέλημα. Σε επίπεδο υπηρεσιών και ειδικά κοινωνικής πολιτικής, έχουμε αναδιαρθρώσει και ενοποιήσει τις υπηρεσίες μας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων. Ο πυρήνας του σχεδιασμού μας, όμως, παραμένει βαθύτατα ανθρωποκεντρικός και αναπτυξιακός.

Για εμάς αυτό είναι το στοίχημα. Ο άνθρωπος, ο συμπολίτης μας. Να κερδίσουμε το στοίχημα με την πραγματική μάστιγα, την ανεργία. Δημιουργώντας υποδομές και βελτιώνοντας τις υπάρχουσες, εξασφαλίζουμε ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Μέσα από αυτό ακριβώς το μοντέλο θα αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης