Ζενέτος: Δεν πρόκειται ποτέ να πω "πάρε για να δώσεις" στον δήμο Ιλίου

Ζενέτος: Δεν πρόκειται ποτέ να πω "πάρε για να δώσεις" στον δήμο Ιλίου

«Για ό,τι κάνουμε, δίνουμε λόγο στους πολίτες. Δεν παρεκκλίνουμε ποτέ από το τρίπτυχο Διαφάνεια-Λογοδοσία-Σεβασμός στο δημόσιο χρήμα» ξεκαθαρίζει ο επί τρεις τετραετίες και ξανά υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος

zenetos-ilion1
Συμπληρώνοντας δώδεκα χρόνια στη δημαρχία του Ιλίου, ο Νίκος Ζενέτος παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στην επίτευξη των οραμάτων για την πόλη του. Διεκδικεί την εκλογή του για τέταρτη φορά με βασικά του ατού τη βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών του Ιλίου, αλλά και το δεσμό εμπιστοσύνης που έχει εγκαταστήσει με τους δημότες.

Υστερα από τρεις συνεχόμενες θητείες στο αξίωμα του Δημάρχου και μια εκ νέου υποψηφιότητα, ποιο θα λέγατε ότι είναι το «κλειδί» στη σχέση σας με τους πολίτες του Ιλίου;

Ολα τα χρόνια που ασκούμε διοίκηση ακολουθούμε μια βασική αρχή: για ό,τι κάνουμε, δίνουμε λόγο στους πολίτες. Δεν παρεκκλίνουμε ποτέ από το τρίπτυχο Διαφάνεια-Λογοδοσία-Σεβασμός στο δημόσιο χρήμα. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο προχωράμε σε δημόσιο απολογισμό έργου σε κάθε τομέα. Τι στόχο είχαμε, τι κάναμε, γιατί το κάναμε. Γι' αυτό και είμαστε από τις λίγες διοικήσεις Δήμων που τόλμησαν να εκδώσουν φυλλάδιο σχετικά με τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει το 2014 και ποιες υλοποιήσαμε. Και όπως είδαν όλοι, υλοποιήσαμε το σύνολο των δεσμεύσεών μας.

Μπορείτε να αναφέρετε εν τάχει τα σημαντικότερα έργα που έγιναν στο Δήμο Ιλίου επί των ημερών σας;

Την πενταετία που πέρασε ολοκληρώθηκε η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, έργο κομβικής σημασίας για το Ιλιον. Δρομολογήθηκε η κατασκευή ενός βρεφονηπιακού σταθμού, βρίσκεται υπό δημοπράτηση η ανακατασκευή ενός ακόμα και ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του κλειστού Κολυμβητηρίου. Επίσης, παραδόθηκε στους πολίτες το κτίριο του παλαιού εργοστασίου της ΒΙΟΦΙΑΛ, το οποίο ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε σε ένα Πολυδύναμο Κέντρο Πολιτιστικών, Αθλητικών και Κοινωνικών δραστηριοτήτων σε μια έκταση 4.100 τ.μ. Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται και το ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, συνολικού εμβαδού 5,500 τ.μ., όπου πρόκειται να στεγαστούν το Γηροκομείο και κοινωνικές δομές της πόλης. Επίσης, ολοκληρώθηκε η διάνοιξη του νέου τμήματος της λεωφόρου Θηβών, οι ανακατασκευές αρκετών πλατειών και έχει δρομολογηθεί η ανακατασκευή όλων των πλατειών. Παράλληλα, δημοπρατήθηκε χώρος πρασίνου και νέα παιδική χαρά με υποδομή και για παιδιά με αναπηρία, ενώ πρόκειται να ανακατασκευαστούν άλλες 2 παιδικές χαρές, με νέα όργανα και δάπεδο. Επιπλέον, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε σύμβαση για την αντικατάσταση του ενεργοβόρου οδοφωτισμού της πόλης με φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED και σύντομα θα προχωρήσουμε σε πρόγραμμα αλλαγής του στόλου των μικρών οχημάτων με αυτοκίνητα εξοικονόμησης ενέργειας.

zenetos-ilion6
zenetos-ilion4
zenetos-ilion7
zenetos-ilion5


Τα οικονομικά του δήμου σας σε τι κατάσταση είναι σήμερα;

Με σχέδιο, προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, καταφέραμε, σε μια περίοδο που Δήμοι βρέθηκαν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, όχι μόνο να παραμείνουμε όρθιοι αλλά να κινούμαστε με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, θα λέγαμε υποδειγματικούς. Σήμερα, ο Δήμος μας διαθέτει ένα ισχυρό ταμειακό απόθεμα, εξοφλεί άμεσα τις υποχρεώσεις του, δεν έχει δημιουργήσει ποτέ ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχει αυξήσει τις παροχές του και μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και άμεσα κάθε απρόοπτη κατάσταση. Παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, δημιουργήσαμε ένα Δήμο οικονομικά εύρωστο και άρτια οργανωμένο σε δομές και υπηρεσίες. Παρά την τεράστια μείωση των εσόδων μας από τη μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων, καταφέραμε να αυξήσουμε τις παροχές μας, να είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμά μας και να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας προς τους πολίτες. Διαθέσαμε ένα σημαντικό μέρος του αποθεματικού μας για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία. Λειτουργήσαμε, από την πρώτη στιγμή, όπως θα έκανε κάθε σωστός οικογενειάρχης στο σπίτι του: Με ορθή οικονομική διαχείριση και συνετή διοίκηση. Υπολογίζαμε πού θα πήγαινε το κάθε ευρώ που έβγαινε από το ταμείο του Δήμου.

Πιστεύετε ότι το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής θα προκαλέσει δυσαρμονίες στη διοίκηση του Δήμου σας;

Κλείσιμο
Η απλή αναλογική λειτουργεί σε κοινωνίες όπου η συναίνεση και η συνεργασία έχουν σφυρηλατηθεί σε βάθος χρόνου και αποτελούν χαρακτηριστικά της πολιτικής κουλτούρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα δίκαιο σύστημα, το οποίο όμως για να εφαρμοστεί, χρειάζονται ασφαλιστικές δικλείδες και αυτές δεν υπάρχουν. Επειτα, κάθε δήμαρχος κρίνεται από το έργο που παράγει και η αντιπολίτευση επενδύει στο να μην προχωρήσει αυτό το έργο. Δεν είναι θέμα προγραμματικής σύγκλισης, διότι δεν υπάρχει πολυτέλεια επιλογής πολιτικών. Εμείς είμαστε πολυσυλλεκτική παράταξη και ανοιχτή σε συνεργασίες. Ωστόσο είναι άλλο αυτό και άλλο να είσαι αδύναμος και υποχρεωμένος να αναδιαπραγματεύεσαι κάθε φορά την υπερψήφιση των επιλογών σου. Το θέμα της συνεργασίας δεν μπορεί να είναι προϊόν συναλλαγής και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι. Η προσωπική και η πολιτική μου θεωρία δεν μου επιτρέπουν ούτε να σκεφτώ κάτι τέτοιο. Δεν πρόκειται ποτέ να πω «πάρε για να δώσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης