Το δράμα του Τσίπρα: Εκλογές με πέντε «πληγές» και ο κίνδυνος κατάρρευσης

Το δράμα του Τσίπρα: Εκλογές με πέντε «πληγές» και ο κίνδυνος κατάρρευσης

Η βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, ο «μύθος του άχαστου» που κατερρίφθη, η πίεση από ΚΙΝΑΛ και Μέρα25, το τέλος των παροχών και η συντριβή του επικοινωνιακού επιτελείου του ίδιου του πρωθυπουργού κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την πορεία προς την κάλπη

tsip-omilia_main01
Η βαριά ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και την αναμέτρηση για τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας διαμορφώνει τις πιο δυσμενείς συνθήκες για τον Αλέξης Τσίπρα ενόψει των εθνικών εκλογών, στις οποίες αναγκάστηκε να προσφύγει. Κι από μόνη της η ήττα στις χθεσινές εκλογές θεωρείται βαριά, αλλά το χειρότερο είναι πως μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες αρνητικές επιπτώσεις για το κυβερνών κόμμα στην πορεία.

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία περαιτέρω συρρίκνωση των δυνάμεών του, μετά τη χθεσινή απώλεια δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, την στιγμή που η ΝΔ κέρδισε πέντε μονάδες από εκείνη την εκλογική της επίδοση.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να οδηγήσει το κόμμα του στις εκλογές, με πέντε ντεζαβαντάζ, που δυσκολεύουν αφόρητα το όποιο εγχείρημα για περιορισμό της διαφοράς, που διαμορφώθηκε χθες ή και ανατροπή της, στην περίπτωση που κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

Πρώτο αρνητικό στοιχείο είναι ότι ο κ. Τσίπρας πάει στις εθνικές εκλογές, όχι «καβάλα στο άλογο», ή «επιτυγχάνοντας να ολοκληρώσει την τετραετία, πρώτος αυτός απ’ όλους τους πρωθυπουργούς στα χρόνια της κρίσης», όπως διατείνονταν μέχρι τώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συρόμενος από τις εξελίξεις και αναγκασμένος από τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές. Πάει αμυνόμενος και όχι έχοντας τη δική του πρωτοβουλία.

Δεύτερο αρνητικό για τον κ. Τσίπρα, είναι ότι πάει στις εκλογές έχοντας απολέσει το μύθο του «άχαστου». Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια και τέσσερις νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει τρωτός και απολύτως ευάλωτος. Το «είσαι λίγος για να μιλάς σε μένα» που εκστόμισε απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη ακούγεται εξόχως ειρωνικό για τον ίδιο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «έριξε» στον αντίπαλό του σχεδόν δέκα μονάδες.

Τρίτο αρνητικό είναι ότι οι εθνικές εκλογές έχουν σίγουρο νικητή (όση σιγουριά υπάρχει βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις) τη ΝΔ και σίγουρο ηττημένο, τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι δυναμικές που θα διαμορφωθούν στην πορεία μπορεί να αποδειχθούν συντριπτικές για το κυβερνών κόμμα. Και μόνο το ρεύμα νίκης, που υπάρχει διαμορφωμένο και η γενική αίσθηση είναι δυνατόν να δώσουν την ώθηση που θέλει η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα να αποσυσπειρώσουν περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα έχει δύο εχθρούς στην προσπάθειά του να αποφύγει αυτό τον κίνδυνο: τη λογική της χαμένης ψήφου, υπό την έννοια ότι πολλοί επιφυλακτικοί ψηφοφόροι του θα το σκεφτούν ακόμη περισσότερο και την πίεση από δύο ανταγωνιστικά κόμματα, το ΚΙΝΑΛ και τη ΜέΡΑ του Γιάνη Βαρουφάκη.

Τέταρτο ντεζαβαντάζ, είναι η απογύμνωση της προεκλογικής προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ απ’ όποια δυνατότητα και περιθώριο παροχών. Λεφτά δεν υπάρχουν, οι δανειστές περιμένουν αγριεμένοι στο Eurogroup του Ιουνίου να ψέξουν την κυβέρνηση και οι αγορές είναι με το χέρι στη σκανδάλη. Αποδείχθηκε ότι τα πενηντάρικα και τα διακοσάρικα της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να κερδίσουν εκλογές.

Και πέμπτο, ο Αλέξης Τσίπρας πάει στις εθνικές εκλογές με αποδυναμωμένο εντελώς τον περίφημο επικοινωνιακό του μηχανισμό, ο οποίος εκτέθηκε ανεπανόρθωτα τον τελευταίο μήνα. Οποιαδήποτε προσπάθεια για παράδειγμα να υποβαθμιστούν και ακυρωθούν τυχόν αρνητικές δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πέφτουν στο κενό, εάν δεν συναντούν και τη χλεύη. Ουδείς μπορεί να διανοηθεί πώς μπορεί να μείνει όρθιος όλος αυτός ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πανωλεθρία και τη διάψευση, που υπέστη με τις ευρωεκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης