Με «όπλο» την αποδοχή των πολιτών προχωρά η κυβέρνηση για την ανάπτυξη και το μεταναστευτικό

Με «όπλο» την αποδοχή των πολιτών προχωρά η κυβέρνηση για την ανάπτυξη και το μεταναστευτικό

Στους «θαυμαστές» της κυβέρνησης και ο Βαγγέλης Βενιζέλος - Το 68% κρίνει θετικά το κυβερνητικό έργο σε δημοσκόπηση της Metron Analysis

mitsotakis-simaia
«Ο μήνας του μέλιτος», όπως τον χαρακτήρισε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, καλά κρατεί. Θετικά φαίνεται ότι αποτιμούν οι πολίτες το έργο της κυβέρνησης κατά τους δύο πρώτους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis. Θετικά αξιολογείται και η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τις εξαγγελίες του –φαίνεται– να έχουν απήχηση στην κοινωνία.

Συνολικά, το 68% κρίνει θετικά το κυβερνητικό έργο και το 21% αρνητικά, εφτά στους δέκα δηλαδή! Στα ύψη βρίσκεται και η δημοτικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού με 74% θετικών απόψεων, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο 38%. Η διαχείριση των πυρκαγιών, η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, η ρητορική για προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και η ασφάλεια φαίνεται να είναι βασικοί παράγοντες, με τους οποίους κέρδισε πόντους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στους «θαυμαστές» της κυβέρνησης συγκαταλέγεται και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. Μιλώντας υπαινίχθηκε πως το Κίνημα Αλλαγής θα έπρεπε να είναι σύμμαχος της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Έχει κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς. Έχει δεσμευθεί σε κοινωνικές παροχές και μέτρα στήριξης. Έχουν γίνει και λάθη που είναι αναπόφευκτα».

Κατά τα άλλα, την Τετάρτη δεν θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να λείπει από το πρώτο κουδούνι των σχολείων. Επέλεξε να παραστεί στον αγιασμό του 7ου Δημοτικό Σχολείου Γαλατσίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στα μέσα Αυγούστου είχε ολοκληρωθεί η παράδοση όλων των βιβλίων ενώ στα επαγγελματικά Λύκεια θα γίνει σταδιακά, όπως κάθε χρόνο, μέχρι τον Οκτώβριο, προκειμένου οι μαθητές να επιλέξουν τα μαθήματα ειδικότητας.

Επισήμανε ότι μειώθηκαν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, ότι τηρήθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα για πρόσληψη αναπληρωτών έως τις 5 Σεπτεμβρίου κι ότι έγινε η μεγαλύτερη σε αριθμό πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών (πάνω από 20.000) με πρόνοια για τη μετακίνησή τους στις περιοχές τοποθέτησης με έκπτωση 50% στα μέσα μεταφοράς.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, ενώ μετέβη στο Υπουργείο Οικονομικών για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Αμέσως μετά επέλεξε να τιμήσει τη μνήμη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, δίνοντας το παρών στην κηδεία του, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα.

Στα εγχώρια ζητήματα, η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που δόθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση. Μέσω αυτού, επιχειρείται η προέλκυση επενδύσεων μέσω μίας μεγαλύτερης ευελιξίας σ’ όλα τα επίπεδα. Με το νομοσχέδιο δημιουργείται και Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης για την αποτύπωση του συνόλου των χωροταξικών δεδομένων με τρόπο δημόσιο και δωρεάν προσβάσιμο στο κοινό, μέσω Διαδικτύου. Ιδρύεται και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών που θα λειτουργεί σε ψηφιακή μορφή και όλοι θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που θα συγκροτούν κάτι σαν “βιβλιάριο υγείας” της υποδομής ή του κτηρίου.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του μεταναστευτικού που κλιμακώνεται επικίνδυνα, γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ. Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο εξέφρασε εκ νέου την πλήρη εμπιστοσύνη του στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σ’ αυτό το ζήτημα, τονίζοντας ότι το κλειδί για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά είναι η εφαρμογή των προβλεπόμενων επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

Ως προς τα εθνικά θέματα, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν επιθυμεί αναθέρμανση του Κυπριακού που μπορεί να επηρεάσει τα ελληνοτουρκικά σε μία ευαίσθητη συγκυρία. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στο διάστημα 24-27 Σεπτεμβρίου αναμένεται εκτός απροόπτου να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ η Αθήνα δεν κρίνει αναγκαία μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης