Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η συμφωνία Ερντογάν με τη Λιβύη δεν έχει καμία αξία

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η συμφωνία Ερντογάν με τη Λιβύη δεν έχει καμία αξία

«Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής», τονίζει η ελληνική πλευρά

ypex0
Σκληρή απάντηση στην Άγκυρα έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η συμφωνια με τη Λιβύη  για τον καθορισμό των θαλάσσιων  ζωνών δεν έχει καμία αξία, ενώ  κάλεσε τη γειτονική χώρα να εργαστεί με σεβασμό στο  διεθνές δίκαιο. Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς φτάνει την ώρα που, απτόητος  και παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να εμμένει στις προκλήσεις λέγοντας ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο αποτελεί νόμο του τουρκικού κράτους. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει εκδόσει, υπενθυμίζεται, επίσημη ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα. Δηλαδή, η Άγκυρα με την μορφή μανιφέστου επαναφέρει την θέση της ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο. Κατά την κυρίαρχη -πλέον και τυπικώς διατυπωθείσα με επίσημο τρόπο- τουρκική άποψη, η υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -για παράδειγμα στο Αιγαίο- θα πρέπει να οριοθετηθεί στο μέσον μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι θέλουν να εγκλωβίσουν τα νησιά του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού μέσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Η νέα ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το ''μνημόνιο'' που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία».

«Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ένα 24ωρο νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης έκανε λόγο για «ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελλάδας και εσκεμμένη πρόκληση έντασης».

Ερντογάν: Η συμφωνία μας με τη Λιβύη εστάλη στον ΟΗΕ

Απτόητος συνεχίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις ενέργειες για την επιβολή και εφαρμογή της συμφωνίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο.

Κλείσιμο
Αφού νωρίτερα έγινε γνωστό πως το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δυο χωρών έγινε νόμος του κράτους, ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση του κόμματός του, τόνισε πως έχει ενημερωθεί, σχετικά, και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβή και τη στείλαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Το παιχνίδι που είχε εγκαθιδρυθεί στη Μεσόγειο, χάλασε με αυτή τη συμφωνία. Βλέπουμε την πλευρά των ελληνοκυπριών να έρχεται κοντά κατά καιρούς με το Ισραήλ. Επίσης, η Ελλάδα έκανε μια σκανδαλώδη κίνηση με την απέλαση του Λίβυου πρέσβη. Συγνώμη, αλλά τι κερδίζει με αυτό; Πρόκειται για σκάνδαλα. Θα διατηρήσουμε την ίδια αποφασιστική στάση στο θέμα της Λιβύης» ανέφερε σχετικά ο Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Με τη συμφωνία αυτή, χτίζεται μια ενδιαφέρουσα γραμμή ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία. Σε αυτή την περιφέρεια, που εμείς αποκαλούμε αποκλειστική οικονομική ζώνη, έχουμε δικαιώματα σαν εγγυήτριες χώρες από το παρελθόν».

Τουρκικός Τύπος: Η Ελλάδα ενεργοποίησε τους S-300 στην Κρήτη

«Θορυβώδη γείτονα» χαρακτηρίζει πρωτοσέλιδα σήμερα την Ελλάδα η φιλο-κυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η οποία ισχυρίζεται ότι η Αθήνα ενεργοποίησε το αντι-πυραυλικό σύστημα S-300 στην Κρήτη λόγω φόβου ότι θα δεχτεί επίθεση από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να εκτοξεύει απειλές κατά της Τουρκίας. «Από τον υπουργό Άμυνας (της Ελλάδας) μέχρι το αρχηγό του πολεμικού ναυτικού και κάποιοι πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί ονειρεύονται ‘πόλεμο με την Τουρκία και άρχισαν να βγάζουν ιαχές πολέμου», γράφει η «Γενί Σαφάκ», υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός στρατός ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε ειδικές δυνάμεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νησί.

«Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας και οι πολιτικοί συναγωνίζονται μεταξύ τους σε απειλές. Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, ο ελληνικός στρατός, λαμβάνοντας μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε στο νησί πρόσθετες ναυτικές δυνάμεις, drones, πυρομαχικά και ειδικές δυνάμεις του στρατού», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη μάλιστα ανώνυμο Τούρκο διπλωμάτη, που μίλησε στο «Αλ Τζαζίρα», ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πόλεμο, προκειμένου να απαντήσει σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης