Στέλνουμε στρατιώτες στο Μάλι

Η κυβέρνηση εμφανίζεται θετική στο αίτημα του Παρισιού για ενίσχυση της γαλλικής ειρηνευτικής δύναμης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mali-sratos
To ενδεχόμενο αποστολής ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Μάλι, την πρώην γαλλική αποικία όπου είναι αναπτυγμένοι 4.500 άντρες του γαλλικού στρατού, συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται θετική στο αίτημα των Παρισίων για ενίσχυση της γαλλικής ειρηνευτικής δύναμης που σταθμεύει στη χώρα της Δυτικής Αφρικής με Ελληνες στρατιωτικούς, με αποστολή την εξουδετέρωση των ισλαμιστών τρομοκρατών της Τζαμάατ αλ-Ισλάμ ουά-Μουσλιμίν, μιας οργάνωσης συνδεδεμένης με την Αλ Κάιντα.

Συζητήσεις για εμπλοκή στην πολυεθνική -υπό γαλλική διοίκηση- ευρωπαϊκή δύναμη γίνονται με την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Εσθονία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο αναζήτησαν τρόπους για την οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και η στρατιωτική συνεργασία φαίνεται ότι θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της νέας εταιρικής σχέσης. Η Αθήνα ζήτησε επίσης να γίνει το 15ο μέλος του λεγόμενου European Intervention Initiative, μιας ευρωπαϊκής δύναμης άμεσης επέμβασης την οποία εμπνεύστηκε ο κ. Μακρόν και στην οποία προσώρας συμμετέχουν 12 χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ρουμανία) και η Βρετανία με τη Νορβηγία.

Οι φρεγάτες

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν εξάλλου συμφώνησαν να υλοποιηθεί το σχέδιο αγοράς δύο γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Για την απόκτηση των δύο νέων φρεγατών τύπου FDI (Defence et d’ Intervension Frigate) ή Belh@rra, που θα ναυπηγηθούν από τη Naval Group, ελεγχόμενη από το γαλλικό κράτος, η Αθήνα έχει ζητήσει διακυβερνητική συμφωνία και πιέζει για βελτίωση των οικονομικών όρων. «Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα», έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι είναι μια τεχνική συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τη γαλλική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA), για την κατάληξη της οποίας πρέπει να ληφθεί υπόψη η πίεση που δέχονται τα ελληνικά δημοσιονομικά. Οι περιορισμοί στην εκταμίευση πόρων έχει οδηγήσει τους Γάλλους να αναζητήσουν κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα που θα προτείνουν στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προσφέροντας αποπληρωμή σε βάθος χρόνου.

«Οι γαλλικές φρεγάτες μας ενδιαφέρουν», είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. «Οι Γάλλοι μας δίνουν πλοία που θα είναι επιχειρησιακά για 40 χρόνια και τα στρατηγικά βλήματα Scalp Naval που έχουν βεληνεκές 600 μίλια», λέει στο «ΘΕΜΑ» πρόσωπο με γνώση των διαπραγματεύσεων. Αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, οι δύο φρεγάτες αναμένεται να κοστίσουν στους Ελληνες φορολογούμενους από 1,6 μέχρι 2 δισ. ευρώ. «Μπορεί οι Γάλλοι να λένε ότι η νέα τους φρεγάτα είναι ό,τι πιο τέλειο υπάρχει σε όλους τους τομείς, είναι όμως ακριβή και το κόστος για καθεμία μπορεί να φτάσει τα 750-800 εκατ. ευρώ, αναλόγως τι συστήματα θα επιλέξει το Πολεμικό Ναυτικό», λέει αξιωματικός που έχει εικόνα των διαβουλεύσεων. Οι συζητήσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με το Παρίσι για την απόκτηση των φρεγατών Belh@rra αναμένεται να συνεχιστούν τον Φεβρουάριο, όταν η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης