Ευρωλίγκα: H επίθεση φέρνει τις νίκες (και τους τίτλους)

Ευρωλίγκα: H επίθεση φέρνει τις νίκες (και τους τίτλους)

Η άμυνα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στις νίκες. Σωστά; Οι αριθμοί της φετινής Ευρωλίγκας δεν συμφωνούν με αυτό το ρητό!

cd9338f1-4614273-625x375
Κατά βάση, το μπάσκετ είναι ένα απλό άθλημα, ωστόσο υπάρχει μία μεγάλη αλήθεια πίσω από αυτό. Όλα όσα γίνονται στο παρκέ συνδέονται μεταξύ τους. Ίσως έχετε ακούσει πως ”η επίθεση πουλάει εισιτήρια, αλλά η άμυνα δίνει τους τίτλους”, ένα ρητό που προέρχεται από το αμερικανικό φούτμπολ. Στο μπάσκετ, η αλήθεια είναι ότι συχνά μία καλή άμυνα οδηγεί σε μία ακόμα καλύτερη επίθεση και μία κακή επίθεση καταστρέφει εύκολα το οποιοδήποτε αμυντικό πλάνο.

Είναι φανερό πως μετά την αλλαγή στο format της Ευρωλίγκας και με την βελτίωση του επιπέδου στο παρκέ, οι αριθμοί στις επιθέσεις έχουν εκτοξευτεί. Και ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί με την παράθεση μερικών αριθμών, το “Statathlon” το αποδεικνύει μέσω ειδικών στατιστικών.

Τα αποτελέσματα φανερώνουν ότι η αποτελεσματικότητα στην επίθεση είναι πλέον ο βασικός στόχος των ομάδων!

Πόντοι ανά αγώνα

Το πιο απλό στοιχείο που μπορεί να δείξει την βελτίωση της επίθεσης είναι οι πόντοι ανά ματς, στατιστικό που μετά την μείωση των ομάδων σε 16, έχει ανοδική και σταθερή πορεία.
c02e819f-points-per-game-league-average-1024x617

Κλείσιμο
  • Υπάρχει μία αξιοσημείωτη αλλαγή στους μέσους όρους πόντων που σκοράρονται ανά αγώνα. Από τους 75,92 πόντους την σεζόν 2015/16, τώρα είμαστε στους 81,91. Μιλάμε για αύξηση 8%.
  • 9 από τις 16 ομάδες της φετινής σεζόν -μέχρι χθες ήταν 12 από τις 16- έχουν μέσο όσο τουλάχιστον 80 πόντους, ενώ 4 ομάδες ξεπερνάνε τους 85. Τις περασμένες 3 σεζόν, μόνο Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχαν καταφέρει κάτι ανάλογο.
  • Από τις 11 ομάδες που δίνουν κάθε χρόνο το ”παρών” στην Ευρωλίγκα, περισσότερες από τις μισές (7) δεν είχαν ποτέ καλύτερο μέσο όρο πόντων από τον φετινό.


Αποτελεσματικότητα

Γιατί όμως έχουμε περισσότερους πόντους; Οι κατ’ εξοχήν επιθετικοί παίκτες νβελτιώνονται συνεχώς και έτσι τα χαμένα σουτ λιγοστεύουν.
77414c22-shooting-accuracy-league-average


  • Τις τελευταίες 4 χρονιές, ο μέσος όρος σε δίποντα και τρίποντα αυξάνεται συνεχώς, με τον ρυθμό βελτίωσης στα δίποντα να είναι ακόμα πιο γρήγορος, την ώρα που το ποσοστό των ελευθέρων βολών αυξήθηκε κατά 1,5% τις προηγούμενες 3 σεζόν, ενώ φέτος παρατηρείται πτώση.
  • Πλέον, υπάρχουν 1,8 και 0,2 περισσότερα δίποντα και τρίποντ αντίστοιχα σε κάθε αγώνα, αλλά 0,3 βολές λιγότερες.
61f88354-field-goals-made-per-game-league-average

  • Η άνοδος στα δίποντα και τρίποντα έχει θετικό αντίκτυπο, παρά την μείωση στις βολές. Σε σχέση με την σεζόν 2015/16, η αποτελεσματικότητα στα σουτ έχει αυξηθεί κατά 3%.


Ρυθμός και αποτελεσματικότητα στην επίθεση

Η αθλητικότητα είναι πλέον κάτι παραπάνω από χρήσιμη στο μοντέρνο μπάσκετ, ενώ στην Ευρωλίγκα έχει θετικό αντίκτυπο στα νούμερα της επίθεσης.
3b44f73c-team-pace-and-points-per-100-possessions-league-average


  • Όπως μπορείτε να δείτε και στο γράφημα, η βελτίωση στο σκορ δεν είναι άρυκτα συνδεδεμένη με τον ρυθμό της ομάδας. Στην πραγματικότητα, οι μέσοι όροι κατοχών είναι σχεδόν σταθεροί στο πέρασμα των χρόνων.
  • What seems to make a difference is the number of points scored per possession. There has been a remarkable increase of 7.9% in this index. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι οι πόντοι που σκοράρονται σε κάθε κατοχή.
  • ΤΣΣΚΑ και Μπασκόνια είναι οι ομάδες με τις περισσότερες κατοχές ανά ματς (73,7 και 72,9 αντίστοιχα) τα τελευταία 4 χρόνια. Η Φενέρ, που είχε πάρει μέρος σε τρεις συνεχόμενους τελικούς, δεν πέρασε ποτέ τις 70,3 κατοχές.
  • Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μόλις 5 ομάδες σκοράρουν λιγότερο από έναν πόντο ανά κατοχή φέτος. Και οι 5 είχαν αποκλειστεί από το Top 16 την σεζόν 2015/16.


Η αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα και η επιτυχία

Με απλά λόγια, πρέπει να σκοράρεις για να είσαι επιτυχημένος. Είναι σημαντικό να κρατήσεις τον αντίπαλο μακριά από το καλάθι, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να σκοράρεις.
03648ffd-top-10-scoring-teams


  • Οι επιθέσεις των ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης ήταν αυτές που οδήγησαν στις επιτυχίες το 2016 και 2018 αντίστοιχα. Αμφότερες ήταν στο top 3 σε πόντους ανά ματς και πόντους ανά κατοχή. Η Φενέρ ήταν η εξαίρεση στον κανόνα πριν 2 χρόνια, καθώς είχε την 4η χαμηλότερη επίθεση και την 8η θέση στην λίστα με τους πόντους ανά κατοχή.
  • Φαίνεται πως υπάρχει ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ των πόντων που σκοκάρει η ομάδα και του ποσοστού νίκης (65,8%) σε σχέση με τους πόντους που δέχεται η ομάδα (41,4%). Με άλλα λόγια, μία καλή επίθεση είναι πιθανότερο να φέρει τη νίκη παρά μία καλή άμυνα.
  • Τις τελευταίες 3 σεζόν, μόλις 6 φορές (25%) μία ομάδα που ήταν στο top 8 των πόντων ανά αγώνα δεν κέρδισε τουλάχιστον το 50% των παιχνιδιών.


Το Statathlon είναι μία startup αθλητικών αναλύσεων, που βοηθάει τις ομάδες να καταλάβουν, να ερμηνεύσουν και να αξιοποιήσουν τα αθλητικά και βιομετρικά δεδομένα που συλλέγουν, βοηθώντας στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην διευκόλυνση της εξέλιξης ταλέντων.
Μάθετε περισσότερα: https://statathlon.com

Πηγή: www.eurohoops.net

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης