Μπασακσεχίρ: Η νέα δύναμη της Τουρκίας

Μπασακσεχίρ: Η νέα δύναμη της Τουρκίας

Μια... νεόπλουτη ομάδα με πρωτοκλασσάτα ονόματα όπως ο Ρομπίνιο και ο Τουράν, που τα τελευταία χρόνια διεκδικεί το πρωτάθλημα Τουρκίας είναι η υποψήφια αντιπάλος του Ολυμπιακού

basaksehir-osfp
Σε... γειτονική χώρα θα ταξιδέψει ο Ολυμπιακός εφόσον ξεπεράσει το εμπόδιο της Βικτόρια Πλζεν!

Η κληρωτίδα έφερε στο δρόμο των «ερυθρόλευκων», εφόσον προκριθούν, το εμπόδιο της Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ. Πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη κλήρωση αλλά όχι ακατόρθωτη για τους Πειραιώτες που θα τεθούν αντιμέτωποι με μια νεόπλουτη ομάδα, η οποία διαθέτει ορισμένα «βαριά» ονόματα και πολύ μεγάλο μπάτζετ.

Η Μπασακσεχίρ είναι μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις του τουρκικού ποδοσφαίρου, η οποία τα τελευταία χρόνια παλεύει στα ίσα για τον τίτλο του πρωταθλήματος αλλά πάντα στο φινάλε καταφέρνει να μείνει με άδεια χέρια. Έτσι και πέρυσι, ενώ βρέθηκε μπορστά στη βαθμολογία ακόμη και με δέκα βαθμούς, δεν πήρε το πρωτάθλημα και το έχασε από την Γαλατασαράι.

Ιδρύθηκε το... κοντινό 1990 ως τμήμα του αθλητικού συλλόγου Ισταμπούλ Μπουγιούκσεχιρ Μπελεντίγιεσπορ και πέραν της δεύτερης θέσης την περασμένη σεζόν, δεν έχει καταφέρει να γράψει κάποια μεγάλη επιτυχία ή να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Αγωνίζεται στο Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ, το οποίο χρησιμοποιείται και για ματς της εθνικής Τουρκίας, ενώ είναι το μεγαλύτερο σε χωριτικότητα στην χώρα με 83.200 θέσεις.

Τα χρώματα της ομάδας είναι το πορτοκαλί με το μπλε. Δεύτερη εμφάνιση συνήθως έχει κάποια λευκή και η τρίτη συνηθίζεται να είναι όλη μπλε με άσπρες λεπτομέρειες. Παρότι δεν έχει πολλά χρόνια ίδρυσης, έχει προλάβει να αποκτήσει ορισμένες... αντιπαλότητες, κυρίως με τις υπόλοιπες ομάδες της Κωνσταντινούπολης όπως η Γαλατά, η Μπεσίκτας και η Φενέρ, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής σαν σύλλογος στην Τουρκία καθώς πρόκειται για νεόπλουτη και χωρίς ιστορία ομάδα.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Οκάν Μπουρούκ, ο οποίος προσλήφθηκε τον Ιούνιο και έχει συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών. Ευρωπαϊκή εμπειρία δεν έχει ιδιαίτερη καθώς έχει προπονήσει τις Ρίζεσπορ, Ακίσασπορ, Γκεζτέπε, Σίβασπορ, Γκαζιάντεσπορ και Ελαγκίζασπορ. Θερμός υποστηρικτής της ομάδας είναι και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει κάνει αρκετές φορές την... εμφάνισή του με το κασκόλ του συλλόγου στο γήπεδο.

Κλείσιμο
Την φετινή περίοδο δεν έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα μεταγραφικά και έχει αποκτήσει παίκτες όπως οι Μπέχιτς (από Αϊντχόφεν με 1 εκατ. ευρώ), Γκούλμπραντσεν (ελεύθερος από Σάλτσμπουργκ), Σογιάλπ (ελεύθερος από Μπούρσασπορ) και Ντεμίρ (ελεύθερος από Σίβασπορ). Την ίδια ώρα έχουν αποχωρήσει έξι ποδοσφαιριστές όπως οι Μπελόζογλου, Κουντριασόφ, Τσίτσεκ, Ενέρ, Τάσι και Μπάγιτς.

Όσον αφορά το ρόστερ της ομάδας, έχει παίκτες όπως ο ποιοτικότατος Βραζιλιάνος, Ρομπίνιο, ο πρώην χαφ της Μπαρτσελόνα και της Ατλέτικο, Αρντά Τουράν, αλλά και ο Ντεμπά Μπα που έχει αγωνιστεί στην Τσέλσι μεταξύ άλλων. Ο Γκοκχάν Ινλέρ είναι ένας ακόμη εξαιρετικός ποδοσφαιριστής όπως και οι Γκαέλ Κλισί, Ελιέρο Ελία, Έντιν Βίστσα, ενώ στην Μπασάκ αγωνίζεται και ο Στέφανο Ναπολεόνι που τον γνωρίζουμε από το πέρασμά του από τον Ατρόμητο και τον Λεβαδειακο!

Το πρώτο ματς εφόσον ο Ολυμπιακός προκριθεί θα το δώσει στις 6 ή 7 Αυγούστου στην Τουρκία, ενώ το δεύτερο θα είναι μία εβδομάδα αργότερα στις 13 Αυγούστου στο «Γ. Καραϊσκάκης». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Μπασάκ θα δώσει φιλικό παιχνίδι στην Ελλάδα με αντίπαλο την ΑΕΚ στις 31 Ιούλιου στο ΟΑΚΑ και οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν την ευκαιρία να κατασκοπεύσουν την αντίπαλό τους!

Πηγή: sport-fm.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης