Φολέγανδρος: Κραταιά και επιβλητική

Φολέγανδρος: Κραταιά και επιβλητική

Ένα πλήρες οδοιπορικό με επιλογές που αποπνέουν ιδιαίτερη ομορφιά, ποιότητα, χαλάρωση και θετική ενέργεια

Φολέγανδρος: Κραταιά και επιβλητική
Eνα «αρρενωπό» νησί που από τη μυθολογία του ήταν κραταιό λόγω του ότι το κύριο επάγγελμα των κατοίκων του νησιού ήταν η κτηνοτροφία λόγω και των πολλών βοσκότοπων που κυριαρχούσαν. Η εναλλακτική ονοματολογία ήταν «Σιδηρή» λόγω του εξαιρετικά πέτρινου και άγονου υπεδάφους του.

Σήμερα η κτηνοτροφία φθίνει καθώς οι κύριες οικογένειες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία συνεχώς μειώνονται. Οι 500 περίπου μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έχουν απορροφηθεί στις υπηρεσίες που απορρέουν από τον τουρισμό διατηρώντας μάλιστα την ιεραρχική οικογενειακή δομή στις επιχειρήσεις τους. Επίσης το χάσμα μεταξύ του παραδοσιακού και του νέου εναλλακτικού, ίσως αρκετά κοντά στο lifestyle της Μυκόνου, αντικατοπτρίζονται μεταξύ της Χώρας και του παλαιότερου οικισμού της Άνω μεριάς.

Κλείσιμο


ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ: ΧΩΡΑ-ΑΝΩ ΜΕΡΙΑ-ΛΥΓΑΡΙΑ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Για όλους τους προορισμούς καλό είναι να διαθέτετε δικό σας μέσο μεταφοράς. Η διαδρομή είναι ασφαλτοστρωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της και στην συνέχεια γίνεται ένα κατωφερής χωματόδρομος σε καλή γενικά κατάσταση. Η πρώτη μικρή παραλία που θα αντικρίσετε είναι αυτή της Λυγαριάς ενώ μετά από 5 λεπτά φτάνετε στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου. Από εδώ ξεκινούσαν τα ψαροκάικα του νησιού για τις αποστολές αλλά και άλλα καΐκια που ασχολούνταν με τον ανεφοδιασμό του νησιού εκτελώντας δρομολόγια με την Μήλο και άλλα γειτονικά νησιά.Για τον σκοπό είχαν ανεγερθεί και κτίριο αποθηκών όπου και φυλάττονταν τα εμπορεύματα πριν την διανομή. Επίσης εκεί οι καπετάνιοι έκτισαν τα «σύρματά τους» όπου και φύλαγαν τα καΐκια τους. Σήμερα σώζονται μερικά καΐκια που οι ιδιοκτήτες τους φυλλάττουν την παράδοση και συνεχίζουν τον δύσκολο αγώνα της αλιείας.Σημειωτέον ότι η παραλία δέρνεται από τον βοριά και λιγότερο από τον Μαΐστρο με αποτέλεσμα να την αποφεύγεται με τέτοιους ανέμους.

ΒΑΛΣΑΜΟ-ΑΜΠΕΛΟΣ-ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
Στον δρόμο της επιστροφής από Λυγαριά θα συναντήσετε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής η «Χρυσοπηγή» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.Βρεθήκαμε εκεί κοντά στην δύση του Ηλίου και το θέαμα μας αποζημίωσε αφού με καλοσύνη αγναντεύεις μέχρι και την Σέριφο. Από εκεί ξεκινάει ένας κατηφορικός χωμάτινος διάδρομος που σε οδηγεί σε μία ασυνήθιστη εύφορη,για το άγονο έδαφος του νησιού περιοχή, που εμφατικά ονομάσθηκε «Βάλσαμο» λόγω και των πολλών πηγαδιών που ανοίχθηκαν εκεί. Για αυτό και ακόμη και σήμερα υπάρχουν τα λίγα χωράφια των ντόπιων στα οποία καλλιεργούνται εποχικά λαχανικά. Από το άνω μέρος της κοιλάδας αυτής υπάρχει η θέα της παραλίας «Αμπέλι» την οποία και επισκεφθήκαμε.Είναι ένας γραφικός μικρός γιαλός τον οποίο και συναντήσαμε απάνεμο.Στην συνέχεια μπορείτε,πεζοπορώντας περί τα 20 λεπτά, να φθάσετε στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα όπου και την παραμονή της εορτής του(26/7) γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. Από εκεί και μετά από 20 περίπου λεπτά πεζοπορία καταλήγεις στον δεύτερο οικισμό του νησιού την Ανω Μεριά.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ-ΛΙΒΑΔΑΚΙ-ΦΑΡΟΣ ΑΣΠΡΟΠΟΥΝΤΑΣ 

Συνεχίζοντας τις εξερευνήσεις μας εξω από την Ανω Μεριά ξεκινάμε να διανύσουμε ένα μικρό τμήμα χωματόδρομου που καταλήγει σε λίγα λεπτά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.Εκεί αφήνουμε το αυτοκίνητο μας και ξεκινάμε την πορεία μας μέσα από ένα καλά σημαδεμένο μονοπάτι που μετά από 1 περίπου ώρα σε αποζημιώνει με μία μοναδική παραλία που τα νερά της έχουν την γαλαζοπράσινη υφή κυρίαρχη των περισσότερων παραλιών του νησιού.Στην διαδρομή συναντήσαμε έναν εγκαταλελειμμένο οικισμό που ονομάζεται «Μάρμαρο» αλλά και δείγματα από τις ολοκληρωμένες αγροικίες του νησιού,τις ονομαζόμενες «θυμωνιές», που με ιστορία περί τα 80 χρόνια μας θυμίζει τον τελείως διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό χάρτη του νησιού με αφετηρία μετά από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφήνοντας πίσω μας την παραλία «Λειβαδάκι» και με καλή επίσης σήμανση φτάνουμε στον κλασσικής τεχνοτροπίας αλλά επιβλητικό φάρο της Ασπρόπουντας. Εκεί βρίσκεται στην βορειοδυτική εσχατιά του νησιού και σίγουρα θα αισθανθείτε ότι είστε στο επίκεντρο του κατά τα άλλα απέραντου Αιγαίου Πελάγους. Στην συνέχεια και από άλλο ευκρινές μονοπάτι με πεζοπορίας περί την 1 ώρα και 15 λεπτά επιστρέφετε στην βάση σας στην Ανω Μεριά.



ΧΩΡΑ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΡΕΙΝΑ 

Όταν έχουμε σαν συμμάχους τους νότιους ανέμους αλλά και τον Γαρμπή η παραλία αυτή, στην οποία φθάνετε μόνον πεζοπορικά,θα σας αποζημιώσει. Βρίσκεται μόλις 3 χλμ από την Χώρα έχοντας κατεύθυνση την Άνω Μεριά και εκεί υπάρχει μία ταμπέλα όπου σας κατευθύνει να παρκάρετε το αυτοκίνητο η την μηχανή σας. Από εκεί ξεκινάει το ευκρινές μονοπάτι που μετά από 40 λεπτά περίπου έντονα καθοδικής διαδρομής θα σας φέρει στην παραλία των Βορεινών. Εκεί δεν υπάρχει καμία υποδομή οπότε θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον τα βασικά εφόδια εάν θέλετε να μείνετε κάποιες ώρες εκεί.Επιλέξαμε να μείνουμε εκεί μέχρι την Δύση του Ηλίου και πραγματικά οι αποχρώσεις των δύο κάθετων βράχων που κείνται πάνω από την παραλία συνθέτουν έναν φυσικό καμβά χρωμάτων που ούτε τα λόγια μας μπορούν να τον περιγράψουν. Επίσης εάν επιστρέψετε το δειλινό η διαδρομή που είναι πλήρως ανηφορική δεν θα σας κουράσει σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

ΑΓΚΑΛΗ

Μια από τις παραλίες σύμβολο του νησιού που σας προσφέρει τα απόλυτα γαλήνια νερά όταν κυριαρχούν οι βοριάδες η τα μαϊστράλια. Μέχρι το 2000 ήταν προσβάσιμη μόνον από μονοπάτια αλλά τώρα όμως χρειάζεσαι μόλις 20 λεπτά από την Χώρα ενώ υπάρχει σχετικά τακτική συγκοινωνία (ανά 3 ώρες) για όσους δεν έχουν μέσο μεταφοράς. Η Αγκάλη προσφέρει σήμερα υποδομές αφού λειτουργούν 7 καταστήματα (ταβέρνες εστιατόρια,καφέ και bar).

ΑΓΚΑΛΗ-ΓΑΛΙΦΟΣ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ακολουθήστε το βατό γραφικό μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία με ένα απότομο ανηφορικό τμήμα και που στο τέλος του θα αντικρίσετε το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.Βρεθήκαμε εκεί στην γιορτή της Αγίας και στον προαύλιο χώρο απολαύσαμε την γνήσια κυκλαδίτικη μουσική και τους χορούς πού,όπως μας λένε οι ντόπιοι,παλαιότερα το πανηγύρι διαρκούσε 3 ημέρες.

Συνεχίζοντας φθάνετε στο παραλιάκι της Γαλύφου,ένας ιδιαίτερος γραφικός ορμίσκος με γαλαζοπράσινα νερά.Απο εκεί και μετά από βατό περπάτημα 15 λεπτών φθάνετε στην παραλία του Αγίου Νικολάου με την ομώνυμη εκκλησία να δεσπόζει λίγο υψηλότερα.Το χαρακτηριστικό της είναι ότι διαθέτει αρκετά αρμυρίκια αλλά και υποδομές με τρία καφέ και εστιατόρια. Ξεχωρίζουμε,για την θέα του, το all day bar restaurant «Papalangi».

ΧΩΡΑ-ΧΡΙΣΤΟΣ ΦΗΡΑ
Κατευθυνθείτε από την χώρα προς Ανω Μεριά και περίπου στην μέση της διαδρομής υπάρχει πινακίδα για στροφή αριστερά από όπου ο δρόμος καταλήγει μέχρι την γραφική εκκλησία του Χριστού(πανηγυρίζει του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου). Από εκεί ακολουθείτε ένα καθοδικό μονοπάτι που μετά από 30 λεπτά σας βγάζει στην παραλία των Φηρών. Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε αυτοκίνητο μπορείτε να φθάσετε εκεί και με εναλλακτικό μονοπάτι που ξεκινάει από την Αγκάλη με την πορεία να διαρκεί περί τα 40 λεπτά. 

KATEΡΓΟ

Η παραλία σύμβολο του νησιού που συγκεντρώνει καθημερινά τους περισσότερους επισκέπτες έχει μία πραγματικά δική της αισθητική ταυτότητα.Πολύ κοντά της και η βραχονησίδα Μακρύ Κάτεργο στην οποία και πηγαίνει κανείς κολυμπώντας.Η παραλία αυτή όπως και όλες οι άλλες δεν διαθέτουν υποδομές έπειτα από συνειδητή απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου. Στο Κάτεργο δεν πηγαίνει αυτοκίνητο και για αυτό προσεγγίζεται.

 · Με καραβάκι που κάνει τακτικά δρομολόγια από Καραβοστάσι
 · Με αυτοκίνητο πηγαίνετε από την Χώρα,ή όπου αλλού μένετε, στον Πετούση και από εκεί ακολουθείτε ένα ευκρινές μονοπάτι που σε 45-50 λεπτά περίπου καταλήγει στο Κάτεργο
 · Με πεζοπορία από την Χώρα που διαρκεί περί την μιάμιση ώρα.

Την παραλία αυτή άλλωστε την βλέπουν αρκετά μάτια σε ειδικούς,ηλεκτρονικούς η έντυπους οδηγούς που κυκλοφορούν σε επαγγελματίες του τουρισμού και οι οποίοι διαμορφώνουν τουριστικά προϊόντα.



ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ- ΠΕΤΟΥΣΙ- ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Ακόμη και οι παραλίες του λιμανιού της Φολεγάνδρου έχουν την αξία τους.Διακρίνουμε το Λιβάδι,που είναι και η μεγαλύτερη σε μέγεθος, από όπου ένας σχετικά πεπειραμένος κολυμβητής σε 30 περίπου λεπτά φθάνει στο νησάκι του Αη Γιάννη με την ομώνυμη εκκλησία.

Επίσης,και εφόσον έχετε αυτοκίνητο, από την παραλία του Λιβαδιού κατευθύνεστε προς τον μικρό οικισμό Πετούσι, που στα παλαιά χρόνια αποτελούσε τον ακμάζοντα οικισμό των βοσκών. Σήμερα 3 με 4 άνθρωποι προσπαθούν να στηρίξουν αυτήν την παράδοση ανακαινίζοντας τις «θυμωνιές» τους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η συμβολή τους στην τοπική οικονομία συνεχώς φθίνει. 

Στο Πετούσι θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος ενώ μετά από δεκάλεπτη περίπου πορεία φθάνετε στην νότια ανεκμετάλλευτη άκρη του νησιού όπου αυτό που θα συναντήσετε είναι μία άριστα συντηρημένη εκκλησία αυτή του Ευαγγελισμού.Εδώ οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στις περισσότερες εντόπιες οικογένειες που αναλαμβάνουν εκ περιτροπής την συντήρηση των εκκλησιών και το αποτέλεσμα πραγματικά αποζημιώνει όσους τις επισκέπτονται.

H ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ- ΑΛΛΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Ένα σύμβολο της ορθοδοξίας, ακριβώς στην κορυφή ενός μεγαλοπρεπούς πυραμιδικού βράχου που χαρακτηρίζει το νησί αξίζει να την επισκεφθείτε με πεζοπορία κοντά στην Δύση του Ηλίου που θα σας αποζημιώσει.Καταρχήν με την λιτή της διακόσμηση,που χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις εκκλησίες του νησιού με μόνο ουσιαστικά διάκοσμο το τέμπλο και κάποιες εικονογραφίες. Με ιστορία 4 περίπου αιώνων κτίσθηκε στην θέση αρχαίου ναού προς τιμήν της Αρτέμιδας με αποτέλεσμα να σώζονται κάποια υπολείμματά του.Πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου ενώ όταν υπάρχει βορεινός καιρός με μεγάλη ορατότητα απολαμβάνετε την Δύση αλλά και μία οικουμενική ματιά που γεμίζει τον νου σας με αυτό που λέμε «την απεραντοσύνη του Αιγαίου»Ατενίζεις από την Σαντορίνη και την Καλντέρα μέχρι Σίφνο, Ιο, Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο, Μήλο, Σέριφο, Κύθνο.

Επίσης ξεχωρίσαμε για εσάς 

· Στην χώρα τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και την Παναγία την Παντάνασα την οποία θα ανακαλύψετε περιφερόμενοι στα καντούνια του κάστρου. Αλλωστε είναι η μόνη χώρα στις Κυκλάδες που η ενδοχώρα του κάστρου κατοικείται. Εκεί θα βρείτε ένα από τα παλιότερα και σχετικά πρόσφατα ανακαινισμένα ξενοδοχεία του νησιού (Ονομάζεται και αυτό «το Κάστρο»). Από την κατασκευής του, επί Ενετοκρατίας,έφερε 2 πύλες την «Λόντζια» και το «Παραπόρτι»,Στο ομώνυμο καφέ «Λόντζια», που το λειτουργούν ο Γιάννης Λιζάρδος και η μητέρα του,μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ η το ποτό σας καθώς και τα σπιτικά γλυκά της Κυρίας Ειρήνης.  

· Στην Πέρα Μεριά τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Ελεήμονα 

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ 
Με την χορηγία του σημαντικότερου τουριστικού γραφείου του νησιού (Διάπλους τηλ 2286041158) ο καπετάνιος Γιάννης Βενιός και οι συνεργάτες του προσφέρουν,καιρού επιτρέποντος μία πραγματικά δυνατή εμπειρία.Εκτός από τους προορισμούς που προαναφέραμε με το καραβάκι ΣΤΕΛΛΑ ΕΞΠΡΕΣ II θα απολαύσετε 
· Το Σπήλαιο Γεωργίτση
· Την Χρυσοσπηλιά η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον τόσο ώστε να απαγορεύεται η είσοδος.Αυτό που έχουμε δεί είναι πολλά ονόματα από διάφορες ιστορικές περιόδους που ανάγλυφα κοσμούν την εσωτερική βραχική επιφάνεια του σπηλαίου. 

ΔΙΑΜΟΝΗ

POLICANDIA 
Θα ήταν παράληψή μας να μην αναφερθούμε στην ιδανική φιλοξενία της οικογένειας Παρασίρη στο ξενοδοχείο «Policandia». Oλα τα μέλη της οικογένειας εργάζονται αθόρυβα και ακούραστα προσέχοντας για εσάς και την παραμικρή λεπτομέρεια.Ιδανικό σπιτικό πρωινό δίπλα στην πισίνα και υποδειγματική η καθαριότητα σε καθημερινή βάση.Οι τιμές λογικές με βάση και το προιόν που προσφέρεται (Τηλ 2286041322,www.policandia.gr) 

ANEMOMYLOS με μεγαλόπρεπη θεά στον βράχο της Παναγίας.Επίσης ξεχωρίσαμε την FATA MORGANA,ANEMOUSSA και ΚΗΦΗΝΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με κριτήριο την μεγαλόπρεπη θέα προς την Χώρα αλλά οι τιμές να είναι αρκετά υψηλές.Tέλος στο Καραβοστάσι διακρίναμε το ΑΝΕΜΙ και το FOLEGANDROS VILLAS GALIFOS ROOMS.
H πλήρως αντισυμβατική διαμονή με αμφιθεατρικά δωμάτια που ατενίζουν τον κολπίσκο της Γαλύφας με τα ιδανικά γαλαζοπράσινα νερά.Η καινοτομία τους έγκειται στην απουσία ηλεκτρικού ρεύματος με όλες όμως τις άλλες. υποδομές να λειτουργούν κανονικά. Από τον κόλπο της Αγκάλης χρειάζεσαι 15 λεπτά με τα πόδια για να φθάσεις στα δωμάτια.Η ιδιοκτήτρια Λυδία Δεκαβάλλα βρίσκεται πάντοτε κοντά σας για ότι χρειασθείτε (Τηλ 6976131295, 2286041072).



ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΘΗΝΑ

 · «Αγκάλη» στην ομώνυμη ταβέρνα,στην παραλία της Αγκάλης» ο Γιώργος και η Γεωργία με τα παιδιά τους προσφέρουν μοναδικά ποιοτικά και φθηνά πιάτα.Ξεχωρίζουν η «κακαβιά» που φτιάχνεται από τις καθημερινές ψαριές του Γιώργου.Το μεράκι για τον τόπο του μεγάλο και έτσι είναι επίσης από του λίγους κτηνοτρόφους του νησιού που έχει δικά του κατσίκια.Επίσης η γυναίκα του η Γεωργία βάζει το δικό της ταλέντο και σας ετοιμάζει,εκείνη 
την ώρα την μοναδική «ματσάτα του νησιού»
 · «Πασιθέα»,και πάλι στην παραλία της Αγκάλης αλλά ψηλότερα πάνω σε λόφο και με μοναδική θέα.Ο πολυσχιδής καπετάν Γιάννης Βενιός με την γυναίκα του και οι δύο από τις τέσσερις κόρες του.Οι τιμές του σε σχέση με την ποιότητα,λογικές. Δροσερές σαλάτες,χωριάτικη με το ντόπιο τυρί το «σουρωτό» και βέβαια και εδώ η «ματσάτα» συναγωνίζεται σε ποιότητα τους υπόλοιπους που ξεχωρίσαμε. Στο τέλος η κυρία Φλώρα έχει ετοιμάσει για εσάς το μοναδικό σπιτικό της ρεβανί.

 · «Το παντοπωλείο της Ειρήνης» το γραφικό μαγαζί σημείο αναφοράς των ντόπιων που αποτελεί ένα από τα λίγα διέξοδά τους τον χειμώνα για να βρεθούν και να απολαύσουν σπιτικό φαγητό.Η «ματσάτα» της κυρά Ειρήνης νομίζω ότι δικαιωματικά κατέχει την πρωτιά του τοπικού πιάτου σε όλο το νησί
 · «Το ηλιοβασίλεμα στου Μητσάκη» Με μία μοναδική θέα,και με ποιοτικά και φθηνά πιάτα,η οικογένεια Μαρινάκη έχει την δική της οικοτεχνεία με κρέατα και λαχανικά παραγωγής τους.Ζητήστε από τον νεαρό Δημήτρη Μαρινάκ η να σας ξεδιπλώσει το ταλέντο του,όταν τις ατέρμονες ώρες του χειμώνα κατασκευάζει τις μοναδικές μακέτες πλοίων,φάρων και άλλων αντικειμένων.
 · «Η συνάντηση».Ο Βίκτορας Βενιός, αδερφός του καπετάν Γιάννη,προσφέρει,μαζί με τα πιάτα και την μοναδική φιλοξενία του, και την παράδοση του μαγαζιού που κρατάει εδώ και 100 χρόνια περίπου (από το 1920)φθάνοντας στην Τρίτη πλέον γενιά.Ιδιαίτερα ποιοτική η «ματσάτα» του με κατσίκι,κουνέλι,χοιρινό και σουτζουκάκια.
 
ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
Δεν θα θέλαμε να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα μαγαζιά στην Χώρα δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα πολλά και θα ήταν λάθος μας εάν παραλείπαμε κάποιον. Βέβαια πολλά από αυτά προσφέρουν ποιοτικές επιλογές αλλά θα συνιστούσαμε να κάνετε μία προσεκτική έρευνα αγοράς πριν επιλέξετε το οτιδήποτε δεδομένου ότι οι τιμές,σε αρκετά από αυτά,είναι ιδιαίτερα υψηλές. Άλλωστε τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην κεντρική τους πλατεία,την «Πιάτσα», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ SEAJETS
Εκτός της συμβατικής ακτοπλοϊκής γραμμής(«Αδαμάντιος Κοραής») θεωρούμε καταλυτική την υποστήριξη των ταχύπλοων «SEAJETS» μέσω της χορηγίας των οποίων ήρθαμε στο νησί με ιδιαίτερα γρήγορο και ασφαλή τρόπο (Τηλ 2104121001)

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης