Τα Κύθηρα πάντα θα τα βρίσκουμε...

Τα Κύθηρα πάντα θα τα βρίσκουμε...

Γιατί είναι ένας από τους πιο γοητευτικούς προορισμούς στην Ελλάδα

Τα Κύθηρα πάντα θα τα βρίσκουμε...
Τα Κύθηρα αποτελούν έναν από τους ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. 

Τα Κύθηρα απέχουν 10 ναυτικά μίλια από τη νοτιοανατολική άκρη της Πελοποννήσου. 

Από τα Κύθηρα, προμηθευτείτε θυμαρίσιο μέλι, ντόπια παξιμάδια, οικολογικό λάδι, ξεροτήγανα, αμυγδαλωτά, μπεζέδες.

Κλείσιμο
Ιστορική Αναδρομή

Στο όμορφο νησί των Κυθήρων γεννήθηκε στον αφρό της θάλασσας, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αφροδίτη θεά της ομορφιάς και του έρωτα η οποία στη συνέχεια πήγε στην Κύπρο. 

Στο ιερό της υπήρχε ένα παμπάλαιο ξύλινο ξόανο το οποίο, καθώς αναφέρει ο Παυσανίας, οι αρχαίοι θεωρούσαν το αρχαιότερο και πιο σεβαστό απ' όλα τα αγάλματα της θεάς. 

Το νησί πρωτοκατοικήθηκε κατά την Προϊστορική περίοδο και στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. έγινε ναυτική βάση των Κρητών. Στη συνέχεια έφτασαν οι Φοίνικες, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την επεξεργασία και το εμπόριο της πορφύρας που ήταν ένα πολύτιμο εμπόρευμα. 

Για μια περίοδο τα Κύθηρα υπήρξαν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των Σπαρτιατών και των Αθηναίων. Ύστερα από αλλεπάλληλες πειρατικές επιδρομές τα Κύθηρα ακολουθούν την τύχη των υπολοίπων Επτανήσων και καταλαμβάνονται από τους Ενετούς στα μέσα του 14ου αι.

Οι Ενετοί δίνουν στο νησί το όνομα Cerigo το οποίο με μια μικρή παραφθορά χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. 

Η ήσυχη περίοδος διακόπτεται με την επιδρομή του πειρατή Μπαρμπαρόσα που ερημώνει το νησί. 

Το 17ο αι. φτάνουν πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα και τα Κύθηρα ξαναζωντανεύουν. Περνώντας διαδοχικά από τα χέρια των Γάλλων, των Τούρκων και των Άγγλων το 1864 τα Κύθηρα ενώνονται με την υπόλοιπη Ελλάδα.


Αεροδρόμιο

Ο Κρατικός Αερολιμένας Κυθήρων είναι ένα σύγχρονο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες του νησιού. Το αεροδρόμιο ήταν ο διακαής πόθος των Κυθηρίων για πολλές δεκαετίες.

Το αεροδρόμιο λειτούργησε με το νέο του διάδρομο 1480 μέτρων το 1988 και οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις λειτουργούν από το 2003.

Μεταφορά/Μετακίνηση

Λεωφορεία
Το σύστημα λεωφορείων των Κυθήρων δεν είναι πολύ ανεπτυγμένο, παρόλο που σχολικά λεωφορεία συνδέουν την Αγία Πελαγία με το Καψάλι δύο φορές τη μέρα.


Αυτοκίνητα και μηχανάκια
Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς ολόκληρο το νησί.

Αρκετά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών είναι διαθέσιμα στα περισσότερα χωριά όπως στη Χώρα, το Καψάλι, τον Ποταμό και την Αγία Πελαγία.

Ταξί
Τα ταξί βρίσκονται εύκολα σε όλα τα μεγάλα χωριά και πραγματοποιούν όλα τα δρομολόγια. 

Eνετικό κάστρο
Το ενετικό κάστρο, κτισμένο το 1503 πάνω σε παλιότερο βυζαντικό φρούριο, περιμένει την αναστήλωση του.
  
Κύθηρα η Χώρα

Με εκπληκτική θέα στον όρμο του Καψαλίου και στην θάλασσα, η πρωτεύουσα του νησιού ξεχωρίζει για τον παραδοσιακό οικισμό με τα ασπρισμένα σπίτια, τα στενά δρομάκια, τις καμάρες, τις εκκλησιές και (κυρίως) για το ενετικό κάστρο της. 

Οι μόνιμοι κάτοικοι της είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και ανοιχτόκαρδοι. 
Εδώ βρίσκεται η έδρα του Δήμου και των περισσοτέρων υπηρεσιών.

Αξιοθέατα / Μουσεία

Το ενετικό κάστρο, κτισμένο το 1503 πάνω σε παλιότερο βυζαντικό φρούριο, περιμένει την αναστήλωση του. 

Το κάστρο δεσπόζει στο τοπίο και περικλείεται από δεκάδες μικρά γραφικά εκκλησάκια. Οι παλαιότεροι ευγενείς έμεναν στα πλησιέστερα οικήματα (την περιοχή «Μέσα Βούργο») ενώ οι υπόλοιποι έμεναν εκτός των τειχών. 

Στον περίβολο του κάστρου σώζονται αξιόλογες εκκλησίες όπως της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας Ορφανής, του Παντοκράτορα και του Αγίου Ιωάννη. Σε οίκημα ενός του κάστρου στεγάζεται και το πλουσιότατο Ιστορικό Αρχείο του νησιού.

Να επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό μουσείο όπου φιλοξενεί μια σημαντική συλλογή από τα ευρήματα του νησιού. Το νησί έχει πλούσια ιστορία και πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα των Κυθήρων φιλοξενούνται σε Μουσεία εκτός του νησιού (π.χ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Αυλέμωνας

Ένα από τα γοητευτικότερα χωριά των Κυθήρων. 

Μικρά λιμανάκια με ψαρόβαρκες, φοίνικες στον παραλιακό δρόμο, ψαροταβέρνες με ολόφρεσκο ψάρι, παραδοσιακά καφενεία, το ηλιακό ρολόι σε ένα παμπάλαιο κτίσμα, καμάρες όπου παλαιότερα «έκρυβαν» βάρκες και είδη αλιείας οι ντόπιοι ψαράδες και πάνω απ´ όλα ένα τοπίο που αποπνέει ηρεμία. 

Στο λιμάνι του Αυλέμωνα ναυάγησε το 1802 το πλοίο «Μέντωρ» με το οποίο ο λόρδος Έλγιν μετέφερε γλυπτά του Παρθενώνα στη Μεγάλη Βρετανία. 

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και απέχει 26 χλμ. από την Χώρα.

Αξιοθέατα / Μουσεία

Το βενετσιάνικο κάστρο στην είσοδο του λιμανιού, όπου θα δείτε τον σκαλισμένο λέοντα του Αγίου Μάρκου.

Την αρχαία πόλη Σκάνδεια στην περιοχή της Παλαιόπολης, τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό η οποία καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. 

Τα ερείπια της είναι σπαρμένα στη γύρω περιοχή μαζί με προμινωικά και ρωμαϊκά τείχη.

Στο γειτονικό λόφο Παλιόκαστρο βρισκόταν ο ναός της Αφροδίτης. Από το οικοδομικό του υλικό οι χριστιανοί έφτιαξαν το εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά.

Αγία Πελαγία
Παραλιακό χωριό στα βορειοανατολικά του νησιού εκτείνεται σε μια εξαιρετική παραλία με πολλές εναλλαγές. Έχει εξελιχθεί σε παραθεριστικό κέντρο με αξιόλογη υποδομή. 

Η Αγία Πελαγία διαθέτει και λιμάνι το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Νεάπολη της Πελοποννήσου σε καθημερινή βάση.

Αξιοθέατα / Μουσεία

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Κρασσά. Σύμφωνα με την παράδοση το εκκλησάκι είναι το αποτέλεσμα τάματος ενός καπετάνιου ο οποίος μετέφερε κρασί και το πλοίο του ναυάγησε στην περιοχή.

Διακόφτι

Παραθεριστικό οικισμός με γαλαζοπράσινα ρηχά νερά και εκπληκτική αμμουδιά. 

Εδώ κατασκευάστηκε το καινούργιο σύγχρονο λιμάνι των Κυθήρων. Μπροστά από τον οικισμό βρίσκεται το νησάκι Μακρυκύθηρα το οποίο συνδέεται με γέφυρα με την στεριά.

Αξιοθέατα / Μουσεία

Πάνω από το Διακόφτι δεσπόζει στο βουνό το μοναστήρι της Αγίας Μόνης το οποίο ιδρύθηκε το 1840. 

Είναι αφιερωμένο στον Σωτήρα Χριστό και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Τα κελιά παραχωρούνται σε προσκυνητές μετά από συνεννόηση με τον ηγούμενο. 

Από την Αγία Μόνη θα απολαύσετε την καλύτερη ανατολή ηλίου.

Καψάλι

Η πρωτεύουσα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας στο νησί. 

Τοπίο προικισμένο με δύο επάλληλους κολπίσκους, χωρισμένους με μια στενή χερσόνησο στην οποία δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και ο φάρος.


Αξιοθέατα / Μουσεία

Το μοναστήρι του «Αγίου Ιωάννου στον γκρεμό» όπου σύμφωνα με τον θρύλο μόνασε ο άγιος και ξεκίνησε την συγγραφή της Αποκάλυψης την οποία συνέχισε και ολοκλήρωσε στην Πάτμο. Το μοναστήρι βρίσκεται σε κατάφυτη περιοχή, σκαρφαλωμένο σε απόκρημνη πλαγιά πάνω από το Καψάλι.

Η βραχονησίδα Χύτρα ή Αυγό. Μοιάζει με ανάποδη χύτρα ριγμένη στο πέλαγος, βρίσκεται στην είσοδο του όρμου του Καψαλιού. Να επισκεφθείτε την θαλάσσια σπηλιά.


Λιβάδι

Τα παλιά αρχοντικά και τα έργα υποδομής από την περίοδο της Αγγλοκρατίας κυριαρχούν στο μεσόγειο αυτό χωριό. Το Λιβάδι έχει εξελιχθεί σε εμπορικό κέντρο του νότιου νησιού. 

Αξιοθέατα / Μουσεία

Την πέτρινη γέφυρα με τις 13 καμάρες, από τις μεγαλύτερες στο είδος της. Κτίστηκε το 1822 από τον Άγγλο αρμοστή Μάκβελ για να επισκέπτεται την αγαπημένη του.


Το Βυζαντινό μουσείο στο Κάτω Λιβάδι στον πρώην ναό του Σωτήρος.

Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα με τοιχογραφίες του 12ου αι.

Το Αγγλικό σχολείο με παράθυρα γοτθικού ρυθμού.

Το μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας σε ύψωμα με ωραία θέα στον κόλπο Μελιδόνι και το καλύτερο ηλιοβασίλεμα του νησιού.

Μυλοπόταμος

Το παραδοσιακό χωριό του Μυλοπόταμου είναι κτισμένο σε μια από τις πιο πράσινες περιοχές του νησιού και φημίζεται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τους καταρράχτες της Φόνισσας μέσα σ' ένα μαγευτικό τοπίο σε τοπίο με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά.



Αξιοθέατα / Μουσεία

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Η είσοδος του σπηλαίου χρησιμοποιήθηκε σαν ναός γύρω στο 1785 και σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε εδώ το σώμα της Αγίας.

Το ενετικό κάστρο στην Κάτω Χώρα και ο παραδοσιακός οικισμός.

Το μοναστήρι της Παναγίας της Ορφανής μέσα σε πευκόφυτη περιοχή.

Η μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας αποτελεί το θρησκευτικό κέντρο του νησιού, βρίσκεται νοτιοδυτικά, στη μέση ενός γαλήνιου τοπίου. Κυθήριοι, καθώς και χριστιανοί από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό συρρέουν για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα. 

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας γίνεται λιτανεία της εικόνας από το μοναστήρι μέχρι τη Χώρα όπου παραμένει μέχρι το Πάσχα. Στη συνέχεια περιοδεύει σε όλο το νησί.

Ποταμός

Είναι το εμπορικό κέντρο του νησιού και ταυτόχρονα το χωριό με την εντονότερη κίνηση. 

Παλαιά του ονομασία ήταν «της Κυράς το χωριό» χάρη στην προστασία της Παναγίας της Ιλαριώτισσας. 

Εδώ βρίσκεται το Νοσοκομείο (επαρκώς εξοπλισμένο και με αξιόλογους γιατρούς) και το Γηροκομείο (υπόδειγμα ενδιαφέροντος για τους γέροντες του νησιού). Υπάρχει φαρμακείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης