Σκύρος: Η «καρδιά» του Αιγαίου

Σκύρος: Η «καρδιά» του Αιγαίου

Τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε, πού μπορείτε να μείνετε, να φάτε, να διασκεδάσετε και οι παραλίες στις οποίες μπορείτε να χαλαρώσετε

Σκύρος: Η «καρδιά» του Αιγαίου
Νησί προσιτό με πρόθυμους κατοίκους που ενσυνείδητα ζητούν τον ποιοτικό τουρισμό.Νησί που η χλωρίδα του διχάζεται ανάμεσα στο δασωμένο βόρειο τμήμα, με αέρα Σποράδων,και το νότιο τοπίο που θυμίζει κυκλαδίτικο αλλά και με την σφένδαμο,το πολύτιμο αυτό δένδρο, να κυριαρχεί σε αρκετά τοπία. Νησί με πλούσιες μυθολογικές αναφορές αφού από εκεί ξεκίνησε μεταμφιεσμένος ο Αχιλλέας για τα παράλια της Τροίας για να συμμετέχει στον πόλεμο που βρέθηκε στο μεταίχμιο μεταξύ ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας. Νησί κοιτίδα του μοναχισμού αφού ο Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ο ιδρυτής της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Ορους, ξεκίνησε από την Σκύρο και με διάταγμα του Νικηφόρου Φωκά ίδρυσε τα μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου.

H ιστορία του νησιού είναι πυκνή και ξεκινάει από την Νεολιθική Περίοδο ενώ ο πρώτος οργανωμένος οικισμός συναντάται στην περίοδο του Χαλκού περί το 2500π.χ.Δείγματα αυτής της περιόδου προσφέρει ο οργανωμένος οικισμός του Παλαμαρίου που αξίζει να επισκεφθείτε.Επίσης συστάδα άλλων κατακτητών πάτησε στο νησί αφού πρίν από τους Οθωμανούς ήταν οι Φράγκοι και οι Ενετοί ενώ πάντα την απειλούσαν πειρατές ειδικά κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατάκτησης με την τελευταία να περνάει σχετικά ανώδυνα για τους ντόπιους κατοίκους.Ολες αυτές οι ιστορικές συνιστώσες δημιούργησαν και τις διαστρωματώσεις της τοπικής τους κοινωνίας.Οι αριστοκράτες κατείχαν την εξουσία και κατοικούσαν στο άνω μέρος της Χώρας οι βοσκοί αποτελούσαν την δεύτερη βαθμίδα ενώ οι γεωργοί και οι ψαράδες βρισκόταν στις τελευταίες βαθμίδες της ιεραρχίας.

ΦΥΣΗ
Κλείσιμο

Mε αφετηρία την αρχέγονη φύση η Σκύρος έχει να δείξει προστατευόμενους υδροβιότοπους με φυσικές λίμνες (Αρτεμίσιο) όπου και η αρμονία με τις εναλλαγές της φύσης μέσα στον χρόνο φέρνει την άνοιξη τους μαυροπετρίτες,ένα είδος γερακιού που ενδημεί κυρίως στην Σκύρο και τον Οκτώβριο αποδημεί και πάλι στα χειμωνιάτικα λημέρια του στην Μαγαδασκάρη. Τον μαυροπετρίτη θα τον παρατηρήσετε να δεσπόζει κυρίως στις βραχώδεις εκτάσεις ενώ οι υδροβιότοποι του νησιού είναι ενταγμένοι στο κοινοτικό πρόγραμμα LIFE μέσω του οποίου γίνονται ενέργειες προσαρμογής του μαυροπετρίτη στο σκυριανό περιβάλλον. Αυτή η βιοποικιλότητα έχει προκαλέσει ήδη των ενδιαφέρον ειδικευμένων ομάδων από το εξωτερικό που ασχολούνται με την παρατήρηση των πουλιών (bird watching) ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε μια εξειδικευμένη μορφή τουρισμού.



ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

- ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΑΛΤΑΙΤΣ

Eνα από τα πληρέστερα λαογραφικά μουσεία της χώρας με πάνω από 50 χρόνια λειτουργίας.Περιλαμβάνει διαχρονικά εκθέματα από την πλούσια κοινωνική και πολιτιστική παράδοση του νησιού.Πήρε το όνομά του από το αρχοντικό των «Φαλταίδων» μιας παλαιάς βυζαντινής οικογένειας που μετοίκησε στην Σκύρο.Στο αρχοντικό τους στεγάζεται σήμερα το Μουσείο(Τηλ 2222091232)

- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΜΑΡΙΟΥ

Στο βόρειο τμήμα του νησιού,κοντά στο αεροδρόμιο,θα ανακαλύψετε έναν οικισμό ο οποίος καταγράφει σχεδον 4500 χρόνια ιστορίας.Ηταν ένα από τα πιο οργανωμένα λιμάνια και εμπορικά κέντρα του Αιγαίου λόγω και της γεωγραφικής του θέσης.Η οχύρωση αλλάκαι το πολεοδομικό του σχέδιο παραπέμπει σε μία εξαιρετικά οργανωμένη πόλη με βάση και τις χρονολογικές της συνιστώσες.Καλό είναι να τον επισκεφθείτε πρωινή ώρα ενώ επιλεγμένα ευρήματα από τις ανασκαφές που συνεχίζονται βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΚΥΡΟΥ

Σε ένα ιδιαίτερο σημείο στην Χώρα και με απεριόριστη θέα προς την ανατολική πλευρά του νησιού η Δημήτρης Φτούλης,υπάλληλος του Μουσείου,θα σας ξεδιπλώσει με τον δικό του τρόπο όλες τις πτυχές της σκυριανής ιστορίας.(Τηλ 2222-91327).Ζητήστε να σας δώσει την συλλογή ποιημάτων που έγραψε χρωματίζοντας με ρομαντισμό τις πτυχές της ζωής του τόπου του.

- ΑΓΑΛΜΑ ΡΟΥΠΕΡΤ ΜΠΡΟΥΚ

Στις «Τρείς Μπούκες» ένα σημείο της χώρας από όπου αγναντεύει κανείς τους τρείς παραθαλάσσιους οικισμούς της,τα Μαγαζια,τον Μώλο και τα Γυρίσματα επιλέχθηκε για να τοποθετηθεί το άγαλμα του ρομαντικού ποιητή Ρούπερτ Μπρούκ ο οποίος και αγάπησε την Σκύρο αλλά και ευρύτερα την ελληνική γή περισσότερο και από την πατρίδα του.Φεύγοντας από την ζωή σε ηλικία μόλις 28 χρονών από ασθένεια η φράση που κοσμεί το άγαλμα μαρτυρεί τον φιλελληνισμό του. «Και τώρα που της Αττικής είδα το άγιο χώμα ας πεθάνω».Ο ισχυρός ιστορικός συμβολισμός του αγάλματος μαρτυρείτε από την παρουσία του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στα αποκαλυπτήριά του το 1931.Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τον λιτό τάφο του ποιητή στο νότιο τμήμα του νησιού κοντά στην πύλη της μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού.

- ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ

Εκεί θα συναντήσετε δύο σημαντικές προσωπικότητες.Τον γλύπτη Γιώργο Λάπρου,κωφάλαλο,που με την 45 χρονη παρουσία του κοσμεί με τα έργα του δημόσια και ιδιωτικά κτίρια αλλά και συλλογές με παρουσίες και σε διεθνείς εκθέσεις.Αγρυπνος συμπαραστάτης η αδερφή του Αλίκη Λάμπρου που θυσίασε την προσωπική της ζωή ώστε ο αδερφός της να είναι απερίσπαστος στο έργο του.

Αξίζει να τους επισκεφθείτε στο πατρικό τους σπίτι στα Μαγαζιά για να δείτε ένα δείγμα των έργων του στην αυλή αλλά και στο εσωτερικό του σπιτιού τους.(Τηλεφωνείστε τους στο 2222091334 και κανονίστε να τους επισκεφθείτε).

- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Ο Λευτέρης Αυγοκλούρης αποτελεί ίσως τον πιο ατόφιο εκφραστή της Σκυριανής ξυλογλυπτικής τέχνης η οποία και αρχίζει να εκλείπει. Επισκεθείτε τον στο εργαστήρι του όπου εκτός από τις δημιουργίες του έχει να σας πεί πολλά και για την πλούσια ιστορία του νησιού μέσα από της εξέλιξη της ξυλογλυπτικής τέχνης.Στον ίδιο χώρο στεγάζονται το εργαστήρι,το εκθετήριό του,ξυλόγλυπτα αντικείμενα αλλά και κοσμήματα και έργα ζωγραφικής με τα δύο τελευταία να σχεδιάζονται από την γυναίκα του Εμμανουέλα Τόλου(2222091106).

- ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΚΥΡΙΑΝΩΝ ΑΛΟΓΩΝ

Πέρα από τις μονάδες ιππασίας,το «Αpaloosa” στο Τραχύ και τις «Μουριές» στις Νύμφες ξεχωρίσαμε την μονάδα ισορροποημένης και ολοκληρωμένης φροντίδας των Σκυριανών Αλόγων που την διατηρούν,με πενιχρά μέσα, ο Στάθης Κατσαρέλιας και η σύντροφός του Amanda Simpson.Mε πάθος για την δουλειά τους δεν χρησιμοποιούν τα άλογα ως μέσο διασκέδασης αλλά τα φροντίζουν για να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες με εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως σε παιδιά με νοητική υστέρηση η και κινητικά προβλήματα.Επισκεφθείτε τους αφού του τηλεφωνήστε στα 6971889647 η 6986051678).

- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗ ΦΤΟΥΛΗ

Από του λίγους εναπομείναντες που διατηρεί την ατόφια παράδοση της χειροποίητης κεραμικής στην Σκύρο.Το εργαστήρι βρίσκεται στα «Μαγαζιά» και αξίζει να τον επισκεφθείτε πρωινές και απογευματινές ώρες (τηλ 2222091559).

Το μεράκι του Σταμάτη Φτούλη επεκτείνεται και στην τοπική οινοποιία με τα κλήματά του να βρίσκονται στην περιοχή «Αγαλήνη» από όπου πήρε και το εμπορικό του σήμα το κρασί..Εκεί γίνεται και η οινοποίηση και εμφιάλωσή του που αποτελεί μια από τις λίγες προσπάθεις ανάδειξης του τοπικού οίνου.

- ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στο υψηλότερο σημείο της χώρας,όπου και σώζονται υπολείματα του κάστρου που δεν είναι επισκέψιμα, ορθώνεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ο πρόδρομος του μοναχισμού αφου ιδρύθηκε το 964 μ.χ από τον Αθανάσιο τον Αθωνίτη για την μνήμη του οποίου σε άλλο σημείο του βράχου ιδρύθηκε η εκκλησία που φέρει και το όνομά του.Βρεθήκαμε εκεί παραμονές του Αγίου Γεωργίου όπου αναβιώνονται μαζί με τις ορθόδοξες τελετουργίες και οι λαικές παραδόσεις.Ετσι πέρα από την γραφική λιτάνευση της εικόνας μέχρι και το μετόχι της Μονής στον «Μώλο» με την επιστροφή οι κάτοικοι του νησιού έχουν ήδη προσφέρει τα σφάγιά τους με του εθελοντές να έχουν μαγειρέψει και να μοιράζουν στην αυλή του μοναστηριού το σκυριανό κατσίκι στους πιστούς.



ΜΕΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Επιλέξαμε για διαμονή τα “ALEMAR HOUSES” ένα συγκρότημα 5 ανεξάρτητων κατοικιών που βρίσκεται στον οικισμό «Ασπούς» στην κεντρική Σκύρο με αποτέλεσμα να έχετε εύκολη πρόσβαση στα περισσότερα αξιοθέατα του νησιού.

Διαθέτει πλήρεις υποδομές και εξοπλισμό ενώ είναι κατάλληλο για οικογένειες με παιδιά αλλά και ζευγάρια καθώς και ανεξάρτητες παρέες.

Τα «ALEMAR HOUSES” ανήκουν στην οικογένεια Κλουκίνα η οποία,πέρα και πάνω από όλα επένδυσαν στην αγάπη τους για τον τόπο χωρίς να είναι η καταγωγή τους από εκεί(Τιμές από 50 έως 80 ευρώ ανάλογα με το δωμάτιο και την εποχή,Κρατήσεις τηλ 2222029021).

ΠΕΖΟΠΟΡΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Με την αμέριστη βοήθεια της Χρυσάνθης Ζυγογιάννη,η οποία και λειτουργεί ένα ποιοτικό γραφείο εναλλακτικού τουρισμού ανακαλύψαμε την Σκυριανή ενδοχώρα κάνοντας δύο πορείες.

- ¨»Παναγία η Λιμπιανή»

Μία γοητευτική πεζοπορία μέσα στο δασωμένο Βόρειο τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα μέσα από το όρος ‘Ολυμπος».Μετά από 90 λεπτά ομαλής διαδρομής φθάνετε στο γραφικό εκκλησάκι που κυριολεκτικά είναι σφινωμένο μέσα στον βράχο.

- Παναγία η Λιμπιανή-Φερεκάμπος –Χώρα

Η διαδρομή είναι κατηφορική και καλύπτει την άλλη πλευρά του βουνού.Θα διανύσετε την περιοχή του Φερεκάμπου που λόγω και του νερού αποτελούσε εύφορο έδαφος κατάλληλο για καλλιέργειες.Στην διαδρομή θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα με την ιδιαίτερα καλαίσθητη εξωτερική του τεχνοτροπία ενώ πλησιάζοντας στην Χώρα θα συναντήσετε και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με 1100 περίπου χρόνια ιστορίας.Για την επίσκεψη σε αυτήν θα πρέπει να φροντίσετε να βρείτε τα κλειδιά

- Αχίλλι-Αγιος Αρτέμιος-Κόχυλας

Εντυπωσιακή διαδρομή,όχι ιδιαίτερα δύσκολη,που η κατάληξή του θα σας φέρει στην υψηλότερη κορυφή του νησιού με ,καιρού επιτρέποντος,μαγευτική θέα στο Αιγαίο.

ΤΑ MUST ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ

1)Παραλίες

- Μαγαζιά,Μώλος Γυρίσματα

Τρείς συνεχόμενες παραλίες που λόγω της μεγάλης τους έκτασης δεν δημιουργούν συνωστισμό ακόμη και κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου που αποτελεί και την ουσιαστική τουριστική σαιζόν για το νησί.

- Ποριά-Αγιος Ερμόλαος

Στην απόληξη του «Μώλου» και πρίν από τα «Γυρίσματα» η φύση Έχει απλόχερα δώσει ιδιαίτερους σχηματισμούς με πρώτη ύλη τον πωρόλιθο που είναι και το κυρίαρχο πέτρωμα της Σκύρου.Σε αυτό άλλωστε βασίσθηκε η ανα τους αιώνες εξειδίκευση των κατοίκων στην αγγειοπλαστική και κεραμική.Εκει θα συναντήσετε τη σπηλαιοεκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου όπου στις 29 Αυγούστου γίνεται ένα γραφικό πανηγύρι.Επίσης ακριβώς απέναντι υπάρχει μία νησίδα η οποία φέρει το όνομά της από το εκκλησάκι του Αγιου Ερμόλαου.

- Αχίλλι

Η γειτονική παραλία στην «Ασπούς» πήρε το όνομά της από την μυθολογία αφού λέγεται από εκεί ξεκίνησε την εκστρατεία του για την Τροία.Εκεί θα δείτε μια δυσανάλογα μεγάλη μαρίνα σκαφών που κτίσθηκε με κοινοτικά κονδύλια χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί. Το αντιλαμβανόμαστε όλοι το γιατί.

- Καλαμίτσι

Μία μεγάλη παραλία στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού κάτω από την περιοχή «Νύμφες» η οποία ονομάσθηκε έτσι από την πηγή που σχηματίζεται από την απόληξη των υδάτων του όρους ‘Κόχυλας».

- Πεύκος

Μία παραλία όπου τα πεύκα δεσπόζουν και καταλήγουν σχεδόν μέχρι την ακτή.Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από τα ‘Λιναριά» το λιμάνι του νησιού

- Αγιος Φωκάς

Συνεχίζοντας και διανύοντας μία απόσταση 15 λεπτών με το αυτοκίνητο καταλήγετε στην ομώνυμη παραλία.

- Αχτίτσα-Αγιος Πέτρος

Από τις προβεβλημένες παραλίες του νησιού και ιδιαίτερα η δεύτερη γνωστή και από την ομώνυμη ταβέρνα που βρίσκεται μέσα σε δασωμένη τοποθεσία.

2)ΔΙΑΜΟΝΗ-ΕΠΙΛΟΓΕΣ

- SKYROS AEGEAN

- DIONI

- MELIKARI

- APENDRA

- ΑΡΙΑΔΝΗ

3)ΦΑΓΗΤΟ-ΕΠΙΛΟΓΕΣ

- «Ιστορίες του Μπάρμπα»

Εξαιρετικά θαλάσσια και όχι μόνον πιάτα με εξαιρετική θέα στο απέραντο Αιγαίο από τον «Μώλο όπου βρίσκεται.Οι τιμές πολύ χαμηλές.

- «Στέφανος»

Πολύ γραφικό ταβερνάκι στα «Μαγαζιά» με σπιτικά πιάτα από τον Πολύβιο που συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του.Τιμές πολύ λογικές

- «Ο παπούς και εγώ»

Εστιατόριο στην χώρα που το προτείνουν οι ντόπιοι

- «Μαριγώ»

Ντόπια κουζίνα των Σποράδων στα «Λιναριά».

- «Ασημενός»

Ισως η καλύτερη αστακομακαρονάδα του νησιού.Βρίσκεται στην «Ασπούς»

- «Το πέρασμα»

Παραδοσιακή ταβέρνα στον δρόμο προς το αεροδρόμιο με δικά του κρέατα και εξαιρετικές τιμές

- «Μουριές»

Μία διαφορετική ταβέρνα στην Καλαμίτσα όπου παράλληλα με το φαγητό μπορείτε να το συνδυάσετε με τα Σκυριανά άλογα που ο ιδιοκτήτης σταβλίζει σε διπλανό χώρο.Μπορείτε μάλιστα να κάνετε μια διαδρομή με συνοδό.

- «Ο Αντώνης»

Ψαροταβέρνα στην παραλία της Αρκίτσας από τα φρέσκα ψάρια που αλιεύει ο Καπετάν Αντώνης με το παραδοσιακό ψαράδικό του.

3)ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ-ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ

- «Τα γλυκά της Φαλταίνας»

- «Artemis”

- “Χιώτης»

- ‘Οι πίτες της κυρά Μαρίας»

4)ΚΑΦΕ

- «Αγορά

- ‘Ακαμάτρα»

- «Οινω»

- «Νόστος»

5)ΜΠΑΡ

- «Το Κορφάρι»

- «Ρόδον»

6)ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΔΩΡΑ

«Από τα καλλιτεχνικό εργαστήρι του Γιάννη Ανδρέου»



ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

- Την Χρυσάνθη Ζυγογιάννη και τα γραφείο εναλλακτικού τουρισμού FEEL IN GREECE(2222093100) για την αμέριστη βοήθειά της τόσο στις πεζοπορίες όσο και 

σε ότι άλλο χρειασθήκαμε.Επίσης ο σύζυγός της Ευτύχιος Κατσαρέλιας έμπειρος ιστιοπλόος θα σας ταξιδέψει στα πιο απόκρυφα σημεία του νησιού

- Την «ΣΚΥΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και προσωπικά το Πρόεδρό της Σταμάτη Φτούλη για την ευγενική χορηγία των εισιτηρίων (2222092164)


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης