Πάσχα στην Καλαμάτα: επιστροφή στις ρίζες

Πάσχα στην Καλαμάτα: επιστροφή στις ρίζες

Η άνοιξη είναι η περίοδος που η Μεσσηνία βγάζει στο φώς όλη της την ομορφιά και γιορτάζει το Ελληνικό Πάσχα τόσο… λαμπρά όσο δεν φαντάζεστε.

kalamata01
Σε απόσταση μόνο 2 ωρών από την Αθήνα, η Καλαμάτα είναι μια πόλη όπου θα σας μεθύσει η μυρωδιά από τους πορτοκαλεώνες, θα σας συνεπάρει ένας περίπατος στην προκυμαία και θα σας υποβάλουν οι θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και έθιμα
kalamata02

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ…
Η Καλαμάτα είναι μια από τις γωνιές της Ελλάδας όπου τα έθιμα και παραδόσεις έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και να φτάσουν ως τις μέρες μας, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες.

Την Μ. Παρασκευή το σκηνικό είναι μαγευτικό. Oι Επιτάφιοι στολίζονται παραδοσιακά με λεμονανθούς, βιολέτες και κρίνα και συναντούν κατά την περιφορά τις γειτονικές ενορίες ενώ στο πέρασμα τους, μικροί και μεγάλοι καίνε τον “Ιούδα”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κάψιμο του Ιούδα στον “Αβραμόγιαννη”, στην περιοχή Ράχη.

Ξεχωριστή επίσης είναι η περιφορά Επιταφίου στην περιοχή Κιτριές που πραγματοποιείται στις 12 τα μεσάνυχτα με τους πιστούς να ακολουθούν τον επιτάφιο από το γραφικό καλντερίμι προς την πλατεία του χωριού.  Στη συνέχεια ο επιτάφιος μπαίνει σε βάρκα στο μικρό γραφικό λιμανάκι της περιοχής. Υπέροχη εμπειρία είναι επίσης η περιφορά του Επιταφίου στην πανέμορφη Κορώνη που πραγματοποιείται στα γραφικά δρομάκια της και καταλήγει στο Ενετικό κάστρο.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά Πασχαλινά έθιμα του τόπου μας είναι ο Σαϊτοπόλεμος που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο.

Ο Σαϊτοπόλεμος διεξάγεται κατά παράδοση την Κυριακή του Πάσχα στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας και εχει τις ρίζες του στο 1821. Σύμφωνα με το θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή. Οι συμμετέχοντες ,τα «μπουλούκια» - έτσι ονομάζονται οι ομάδες των σαϊτολόγων -είναι οπλισμένοι με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και ξεσηκώνουν το πλήθος που παρακολουθεί. ….

Τέλος, στη λίστα με τα πασχαλινά έθιμα της περιοχής περιλαμβάνονται και τα “Ξαμόνια”. Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται τη Μ. Πέμπτη στα ξωκλήσια της βόρειας Καλαμάτας όπου πιστοί και ιερείς να συγκεντρώνονται στις 12 τα μεσάνυχτα και ξεκινούν με μια ολονύκτια περιήγηση η οποία περιλαμβάνει επίσκεψη στα εκκλησάκια, άναμμα καντηλιών και σύντομες ψαλμωδίες.
Κλείσιμο
kalamata03


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ….
Η κομβική θέση του Elite City Resort σας προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή από την Αρχαία Μεσσήνη έως τα Σπήλαια του Δυρού και την Μάνη, την Πύλο, την καστροπολιτεία του Μυστρά και τα μονοπάτια του Ταϋγέτου.

Αν μείνετε στην πόλη, μπορείτε να γνωρίσετε τις ομορφιές της εύκολα και ευχάριστα νοικιάζοντας ποδήλατο από την Υποδοχή του ξενοδοχείου, μιας και το το Elite City Resort είναι το 1ο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα με το σήμα “Bike Friendly Hotel” υιοθετώντας το πρωτότυπο σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων Easy Bike Hotel.

Βρεθείτε από την υπέροχη ατέλειωτη παραλιακή λεωφόρο στην κεντρική πλατεία που σφύζει από ζωή. Από την κεντρική αγορά όπου θα προμηθευτείτε τις φημισμένες ελιές Καλαμών μέχρι μέχρι τους πολυσύχναστους πεζόδρομους και τα μαγαζιά του Ιστορικού κέντρου, η Καλαμάτα θα σας γοητεύσει!

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βενετσιάνικο κάστρο και το μουσείο παραδοσιακής φορεσιάς “Βικτωρία Γ. Καρέλια”

Αυτό το Πάσχα ζήστε την εμπειρία της παράδοσης και της φιλοξενίας με μια απόδραση στην ομορφότερη γωνιά της Ελλάδας, την πανέμορφη Καλαμάτα και βιώστε το Ελληνικό Πάσχα μέσα από την φύση, τα έθιμα και τις παραδόσεις
kalamata04


ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ…
Για την διαμονή σας, το ξενοδοχείο Elite City Resort υπόσχεται την απόλυτη εμπειρία Πασχαλιών διακοπών. Oι Άγιες μέρες έχουν πάντα έντονα στοιχεία παράδοσης προσφέροντας οικογενειακές στιγμές, γιορτινή ατμόσφαιρα και αυθεντικό Ελληνικό γλέντι Λαμπρής.

  • Κατά την άφιξη σας καλωσορίζουμε με τοπικά κεράσματα
  • Στο Elite City Resort η “καλημέρα” συνοδεύεται από το πιο πλατύ χαμόγελο των ανθρώπων του και από ένα γευστικό βραβευμένο “Eλληνικό πρωινό” με υψηλή διατροφική αξία που χαρίζει ευεξία και ένα ιδανικό ξεκίνημα για την ημέρα. Καθημερινά show cooking.
  • Την Μ. Παρασκευή το βράδυ σας περιμένει πλούσιος μπουφές με νηστίσιμα εδέσματα
  • Η Ανάσταση γίνεται στην ιδιωτική εκκλησία στον ελαιώνα του ξενοδοχείου σε κλίμα κατάνυξης. Μετά το “Χριστός Ανέστη” και το φιλί της αγάπης, το προσωπικό του ξενοδοχείου, όπως κάθε χρόνο, θα γεμίσει τον ουρανό με φαναράκια και μικρά αερόστατα. Ακολουθεί το Αναστάσιμο δείπνο με την παραδοσιακή μαγειρίτσα και πλούσιο buffet.
  • Την ημέρα της Λαμπρής θα φιλευτείτε Πασχαλινό κέρασμα με τσίπουρο και ούζο πριν το πατροπαράδοτο γλέντι και θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε επίδειξη Σαϊτοπόλεμου, όπου το Μεσσηνιακό έθιμο που έχει τις ρίζες του στο 1821, θα αναβιώσει από “μπουλούκι”, στον χώρο παραπλεύρως της πισίνας.
  • Ακολουθεί Ελληνικό Πασχαλινό γλέντι με τα παραδοσιακά εδέσματα που σιγοψήνονται από το πρωί στη σούβλα: κοκορέτσι, κοντοσούβλι και βέβαια ο παραδοσιακός οβελίας. Το σκηνικό συμπληρώνει ο εντυπωσιακός μπουφές με τοπικές γεύσεις και η ορχήστρα μας.

kalamata05


Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ…
Οι μικροί μας φίλοι θα ζήσουν την δική τους εμπειρία κοντά μας …

  • Παιχνίδι στην εξωτερική παιδική χαρά, τα γήπεδα basket και τένις και στον ειδικά διαμορφωμένο παιδότοπο FUN HOUSE όπου θα διασκεδάσουν φτιάχνοντας Πασχαλινές δημιουργίες, παίζοντας και βλέποντας παιδικές ταινίες.
  • Δωρεάν pop corn και μαλλί της γριάς καθημερινά Κατά την διαμονή σας μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την έκθεση με τα Ολυμπιακά Κειμήλια που φιλοξενείται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, ένα μικρό μουσείο, μοναδικό στην Ελλάδα, όπου έχετε την ευκαιρία εσείς και τα παιδιά σας να δείτε συγκεντρωμένα συλλεκτικά κομμάτια από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες.
kalamata06


Πληροφορίες: www.kalamata.gr
www.elite.com.gr
https://www.facebook.com/elitecityresort

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης