Κι όμως: Ένα γαλλικό χωριό είναι τόσο πλούσιο που καταργεί τους φόρους

Κι όμως: Ένα γαλλικό χωριό είναι τόσο πλούσιο που καταργεί τους φόρους

Διαβάστε την ιστορία του χωριού Le Perthus - Πώς η γειτονική Ισπανία βοήθησε στο να μην πληρώνουν φόρους οι κάτοικοι του χωριού 

le_perthus_france

Σ' ένα χωριό κοντά στα γαλλοισπανικά σύνορα, οι κάτοικοι δεν θα πληρώνουν πλέον ούτε δημοτικά τέλη αλλά ούτε και φόρους ακινήτων.
Το χωριό Le Perthus  έχει 586 κατοίκους και βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με την Ισπανία. Αυτός είναι και ο λόγος που το έχει καταστήσει τόσο πλούσιο. 

Τα αγαθά στην Ισπανία είναι πολύ πιο φθηνά. Έτσι, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών φτάνουν στο χωριό, παρκάρουν εκεί τα αυτοκίνητά τους και με τα πόδια περνούν στην Ισπανία, από όπου αγοράζουν τρόφιμα, οικιακά είδη, είδη ρουχισμού κτλ.

Πώς κερδίσει το Le Perthus ; Απλά από τα τέλη στάθμευσης των επισκεπτών. 

Υπολογίζεται πως το έσοδο είναι πάνω από 780.000 ευρώ το χρόνο που αντιστοιχεί περίπου σε 1.350 ευρώ ετησίως για κάθε κάτοικό του.

Έτσι, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να απαλλάξουν από τους κοινοτικούς φόρους τους κατοίκους του χωριού. Μάλιστα οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στα ταμεία τους υπάρχει αποθεματικό που υπερβαίνει το 1.150.000 ευρώ και με δεδομένο ότι οι πάγιες δαπάνες είναι πολύ μικρές, αυτο το πλεόνασμα συνεχώς μεγαλώνει. 
Ο Αντρέ Πεζιαρντί, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ελέγχου δήλωσε χαρακτηριστικά: Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η τοπική φορολογία θα πρέπει να μειωθεί στο μηδέν για τους φόρους ιδιοκτησίας.

Παρόλα αυτά, η τελική απόφαση ανήκει  στη Νομαρχία της περιοχής . Φέτος, οι  κάτοικοι της περιοχής έπρεπε να πληρώσουν πάνω απο 320.000 ευρώ σε φόρους ακινήτων και όπως γίνεται κατανοητό η απόφαση των τοπικών Αρχών σκόρπισε χαμάγελα σε όλους. 

Στον αντίποδα, η  Μαρίν Ρουάρ Λακάν, δήμαρχος, καταγγέλει ότι δημοτικοί σύμγβουλοι έχουν μπλοκάρει προτάσεις για επενδύσεις που θα πήγαιναν σε ένα νέο παιδικό πάρκο, ένα πιο σύγχρονο ιατρικό κέντρο, μια βιβλιοθήκη και άλλα. Η δήμαρχος αφήνει να εννοηθεί το «πάγωμα» των επενδύσεων είναι αυτό που έχει δημιουργήσει το πλεόνασμα στα ταμεία.  

perthus01
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης