Φιλίπ Πετί: Ο «Man On Wire» που περπάτησε σε σκοινί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους θυμάται την 11η Σεπτεμβρίου

Φιλίπ Πετί: Ο «Man On Wire» που περπάτησε σε σκοινί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους θυμάται την 11η Σεπτεμβρίου

«Τους αποκαλούσα "οι πύργοι μου" . Όμως μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τους αποκαλώ "οι  πύργοι μας"», λέει ο Γάλλος ακροβάτης 

man
Ο θρύλος του Φιλίπ Πετί θα είναι πάντα άρρηκτα συνδεδεμένος με τους Δίδυμους Πύργους, καθώς ο διάσημος ακροβάτης είχε περπατήσει πάνω σε σκοινί από τον έναν στον άλλον.

Δεκαεπτά χρόνια μετά την ημέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και που οδήγησε στην καταστροφή τους, ο Πετί μίλησε για το παράτολμο εγχείρημά του σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση.

Εν έτει 1974 και επί έξι μήνες, ο Πετί, ο οποίος ενέπνευσε το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Τζέιμς Μαρς «Man On Wire»- είχε παθιαστεί με τους Δίδυμους Πύργους και την αρχιτεκτονική τους, διψώντας να μάθει τα πάντα για αυτούς.

«Τους αποκαλούσα "οι πύργοι μου" γιατί μέρα νύχτα μάθαινα για αυτούς και συνέλεγα πληροφορίες, σχέδια και άρθρα για να τους γνωρίσω. Έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια και τους μήνες της μελέτης του για το παράτολμο βήμα μου, φυσικά και ήταν οι πύργοι μου και έτσι αναφέρονταν και οι φίλοι μου σ' αυτούς», δήλωσε ο 69χρονος σήμερα Πετί στο Inside Edition.

Στις 7 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς ο Πετί κατάφερε να ισορροπήσει πάνω στο σκοινί και να περπατήσει οκτώ φορές από τον ένα πύργο στον άλλον. Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί τον καλούσαν να κατέβει, εκείνος σταμάτησε μόνο όταν έπιασε βροχή.

Πλέον, ο Πετί δεν τους αποκαλεί «οι πύργοι μου». Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ο ακροβάτης καθόταν στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, μην έχοντας καταλάβει τι συνέβαινε, καθώς δεν είχε τηλεόραση.

Κλείσιμο
Κι αυτό μέχρι να του τηλεφωνήσει ένας φίλος του, ο οποίος του είπε: Φιλίπ, οι πύργοι σου καταστρέφονται. Έτσι, βγήκε έξω και είδε την καταστροφή.

«Κοιτούσα τον ουρανό, επειδή ήξερα ότι υπήρχε ένα αεροπλάνο και ήταν μία μαγευτική ημέρα και ήξερα -τουλάχιστον η διαίσθησή μου έλεγε ότι δεν ήταν ένα αεροπορικό δυστήχημα- ότι ήταν κάτι άλλο. Έτσι, έτρεξα στους φίλους μου στην κορυφή ενός λόφου και κάθισα μπροστά στην τηλεόραση όπως εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι και είδα τους Πύργους μου να δέχονται επίθεση, να καταστρέφονται και να παίρνουν μαζί τους χιλιάδες ζωές», είχε αναφέρει ο Πετί.

«Από εκείνη την ημέρα σταμάτησα να τους αποκαλώ  "πύργους μου", αλλά "πύργους μας"», πρόσθεσε.

Ο Πετί σημείωσε ακόμη ότι συχνά τον ρωτούν πώς ένιωσε όταν είδε τους πύργους να καταρρέουν. «Πώς να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, όταν έχουν χαθείο τόσες χιλιάδες ζωές; Δεν μπορείς να συγκρίνεις την απώλεια ενός αρχιτεκτονικού δημιουργήματος με την αντίστοιχη των ανθρώπινων ζωών», απάντησε.

Famed Wire-Walker Philippe Petit Remembers 9/11 and the Day the Twin Towers Fell


Η ιστορία του παράτολμου βήματος

Το 1974 και ενώ η κατασκευή των Δίδυμων Πύργων δεν είχε καλά-καλά ολοκληρωθεί, ο Πετί πραγματοποίησε μια «βόλτα» πάνω στο σύρμα μήκους 40 μέτρων.

Ο Πετί γεννήθηκε στη Γαλλία. Από πολύ μικρή ηλικία είχε ανακαλύψει την αγάπη του για τα μαγικά και τα ζογκλερικά. Του άρεσε επίσης να σκαρφαλώνει παντού και σε ηλικία 16 ετών έκανε τα πρώτα του βήματα πάνω σε σκοινί. 

Ωστόσο, το «κλικ» για τους Δίδυμους Πύργους έγινε το 1968, στην αίθουσα αναμονής ενός οδοντιατρείου, όταν περιεργάστηκε ένα περιοδικό με τη μακέτα των υποκατασκευή τότε των Δίδυμων Πύργων.

Έκανε αρκετά ταξίδια στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να δει τους Δίδυμους Πύργους, προτού ανοίξουν για το κοινό. Του πήρε έξι χρόνια για να σχεδιάσει το εγχείρημά του, μαθαίνοντας τα πάντα για τα κτήρια και την κατασκευή τους. Την ίδια περίοδο άρχισε να ακροβατεί πάνω σε σκοινιά σε άλλα διάσημα μέρη. Το πρώτο του εγχείρημα έγινε το πρωινό της 26ης Ιουνίου 1971, στήνοντας ε ένα σκοινί ανάμεσα στους δύο πύργους της Notre Dame και περπάτησε κάνοντας ζογκλερικά, ενώ το κοινό χειροκροτούσε εκστασιασμένο. Δύο χρόνια αργότερα, το 1973, έκανε κάτι αντίστοιχο, ανάμεσα στους δύο πυλώνες της Γέφυρας στου Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Την ίδια χρονιά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για τους «πύργους του». Κατάφερε να μάθει τα πάντα για τους πύργος είτε μεταμφιεσμένος ως εργάτης, είτε ως φωτορεπόρτερ γαλλικού περιοδικού, χάρη σε μία πλαστή ταυτότητα που είχε εξασφαλίσει. Άλλοτε πάλι, κρυβόταν σε διάφορα σημεία και μελετούσε την αρχιτεκτονική των κτιρίων. Το βράδυ της 6ης Αυγούστου του 1974 ξεγέλασε την ασφάλεια και ανέβηκε μέχρι την ταράτσα του νότιου Πύργου. Το ίδιο έκαναν οι συνεργάτες του στον βόρειο, οι οποίοι πέταξαν την άκρη του σύρματος με ένα βέλος, έπειτα από μήνες προπονήσεων στην τοξοβολία. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Αυγούστου έγινε το πρώτο βήμα.

«Σκέφτηκα ότι ίσως αυτό μπορεί να ήταν το τέλος της ζωής μου», είχε εξομολογηθεί ο Πετίτ στο οσκαρικό ντοκιμαντέρ «Man on Wire». Ωστόσο, δεν πτοήθηκε και διέσχισε την απόσταση οκτώ φορές, ακροβατώντας πάνω στο σύρμα για 45 ολόκληρα λεπτά, έκανε ορισμένες φιγούρες και στο τέλος υποκλίθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, εν μέσω βροχής.

Twin Towers Tightrope Walk   Philippe Petit

Man on Wire Trailer
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης