DW: O Τραμπ θέλει «πόλεμο των άστρων»

DW: O Τραμπ θέλει «πόλεμο των άστρων»

«Πόλεμο των άστρων» αλά Ρόναλντ Ρήγκαν επιθυμεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα με ασπίδα προστασίας στο διάστημα. Για ουτοπικό στόχο μιλούν πολιτικοί επιστήμονες

donald
Επίδειξη δύναμης θεωρείται η εμφάνιση του προέδρου Τραμπ στο Πεντάγωνο, στην οποία ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων. Τα σχέδια Τραμπ θυμίζουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα, που εμπνεύστηκε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Ρόναλτ Ρέιγκαν το 1983, το οποίο είχε χαρακτηριστεί «πόλεμος των άστρων». Όπως τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ στο Πεντάγωνο παράλληλα στον εκσυγχρονισμό των αμυντικών πυραυλικών συστημάτων στις ΗΠΑ θα τεθούν τα θεμέλια για μια ασπίδα προστασίας στο διάστημα.

Για την Ρεμπέκα Χάινριχς από τη συντηρητική δεξαμενή σκέψης Hudson η νέα αμυντική στρατηγική θα επιδράσει θετικά σε διεθνές επίπεδο: «Τα νέα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα θα δράσουν αποτρεπτικά για τους εχθρούς των ΗΠΑ, δηλώνει η αμερικανίδα ειδικός στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS. Ακόμα όμως και σε περίπτωση επίθεσης το νέο σύστημα θα δώσει στις ένοπλες δυνάμεις τη δυνατότητα να αμυνθούν και να αναδειχθούν νικητές μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής αντιπαράθεσης».

Πυροδοτούν οι ΗΠΑ νέα κούρσα εξοπλισμών;

Αντίθετα ο Τζο Τσιριντσιόνε από το ίδρυμα Ploughshares, που δραστηριοποιείται κατά των πυρηνικών όπλων χαρακτηρίζει επικίνδυνη την στρατηγική του προέδρου Τραμπ. Εκτιμά μάλιστα ότι ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ να καταρρίψει άμεσα κάθε πύραυλο που επιτίθεται στις ΗΠΑ είναι ανέφικτος και ουτοπικός: «Απαιτεί τεχνολογικά άλματα, έρευνες δεκαετιών και πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια. Το χειρότερο είναι ότι ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα κούρσα εξοπλισμών. Πώς θα αντιδράσουν Ρωσία και Κίνα; Θα κάνουν αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ κατασκευάζοντας νέα όπλα καλύτερα από τα δικά μας. Έτσι λειτουργεί μια κούρσα εξοπλισμών».

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι στον επόμενο προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών θα διαθέσει πόρους για την ανάπτυξη νέων αμυντικών τεχνολογιών. Ο αμερικανός ειδικός σε αμυντικά ζητήματα Τζοφ Μπράφιλ δήλωσε ωστόσο το δίκτυο NPR ότι τα σχέδια του Τραμπ θα προσκρούσουν στην αντίσταση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, το οποίο εν τέλει θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για τις αμυντικές δαπάνες. Ως γνωστόν οι Δημοκρατικοί ελέγχουν πλέον την Βουλή των Αντιπροσώπων και διατυπώνουν σημαντικές αμφιβολίες στα νέα σχέδια του προέδρου Τραμπ. Ενδεικτική η δήλωση του βουλευτού Άνταμ Σμιθ, ο οποίος τόνισε στο πολιτικό περιοδικό The Hill πως «ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει που θέλει να επενδύσει. Ίσως είναι προτιμότερο να ενισχυθούν υπάρχοντα αξιόπιστα αμυντικά συστήματα από μια επισφαλή επένδυση σε κάτι εντελώς καινούργιο».


Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης