Ισραήλ: Ο Νετανιάχου διώχνει τους διεθνείς παρατηρητές από τη Χεβρώνα

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου διώχνει τους διεθνείς παρατηρητές από τη Χεβρώνα

Πέφτει μετά από 25 χρόνια το τελευταίο κάστρο προστασίας για τους Παλαιστίνιους της περιοχής - «Δύναμη που δρα εναντίον μας» κατονόμασε τους διεθνείς παρατηρητές ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

20631159
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι τερματίζει τη θητεία μιας αποστολής διεθνών παρατηρητών που είχε αναπτυχθεί για την προστασία των Παλαιστινίων στην πόλη της Χεβρώνας – τόπο ανάφλεξης και εντάσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας τους παρατηρητές της διεθνούς δύναμης για αντι-ισραηλινή δραστηριότητα.

«Δεν θα επιστρέψουμε τη συνεχιζόμενη παρουσία μιας διεθνούς δύναμης που δρα εναντίον μας», υπογράμμισε ο Νετανιάχου σε μια ανακοίνωση, αναφέροντας ότι η εντολή στην Προσωρινή Διεθνή Παρουσία στην πόλη της Χεβρώνας (TIPH) δεν θα ανανεωθεί. Στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για τα παραπτώματα της αποστολής της TIPH που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καταγγέλλει.

Η αποστολή παρατηρητών, που ονομάστηκε «TIPH» (Προσωρινή Διεθνής Παρουσία), αναπτύχθηκε στη Χεβρώνα έπειτα από μια ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά τη σφαγή, τον Φεβρουάριο του 1994 από ισραηλινό έποικο 29 Παλαιστινίων που προσεύχονταν στο Σπήλαιο των Πατριαρχών, ιερό τόπο για τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους.

Η αποστολή περιλαμβάνει περίπου 60 παρατηρητές νορβηγικής, σουηδικής, ιταλικής, ελβετικής και τουρκικής υπηκοότητας και η θητεία της ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Στον ιστότοπο της TIPH δεν αναφέρεται πότε τελειώσει η τρέχουσα θητεία της αποστολής. Εκπρόσωπος της αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης σημαίνει ότι εγκατέλειψε την εφαρμογή των συμφωνιών που υπογράφηκαν υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας και εγκατέλειψε τις υποχρεώσεις που είχε λάβει με βάση αυτές τις συμφωνίες», τόνισε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντεϊνέ, εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Συντηρητικοί Ισραηλινοί σχολιαστές έχουν κατηγορήσει τα μέλη της TIPH ότι δημιουργούν αναστάτωση στους εβραίους εποίκους που ζουν υπό στενή στρατιωτική προστασία στην Χεβρώνα.

Κλείσιμο
Έπειτα από την μερική απόσυρση του Ισραήλ από την Χεβρώνα το 1998 σύμφωνα με προσωρινές ειρηνευτικές συμφωνίες με την Παλαιστινιακή Αρχή, η TIPH «επιτηρούσε και ανέφερε» παραβιάσεις των συμφωνιών και παραβάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Η Χεβρώνα είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Δυτική Όχθη, ένα παλαιστινιακό έδαφος που έχει καταλάβει το Ισραήλ για περισσότερο από 50 χρόνια. Είναι η μόνη που 600 Ισραηλινοί έποικοι, που προστατεύονται από χιλιάδες στρατιώτες, τσιμεντένια μπλοκ και παρατηρητήρια, ζουν ανάμεσα σε 200.000 Παλαιστίνιους κατοίκους.

Το κύριο καθήκον της αποστολής μη στρατιωτικών παρατηρητών είναι να εντοπίζει και να καταγγέει παραβιάσεις που διαπράττονται από εποίκους ή από Παλαιστίνιους. Δεν της επιτρέπεται να παρεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση συμβάντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης