Η αληθινή ιστορία του φιλιού στην Times Square

Η αληθινή ιστορία του φιλιού στην Times Square

Ο «πρωταγωνιστής» μιας εκ των πλέον εμβληματικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών - Το παρασκήνιο πίσω από το παθιασμένο φιλί που έκρυβε μέσα του όλη την ανακούφιση για το τέλος του πολέμου

kissing
Ο «πρωταγωνιστής» μιας εκ των πλέον εμβληματικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα απεβίωσε πλήρης ημερών σε ηλικία 95 ετών. Ο λόγος για τον ναύτη Τζόρτζ Μεντόνσα, τον άνθρωπο που μαζί με την νοσοκόμα Γκρέτα Φρίντμαν «γιόρτασαν» πριν από 74 έτη το τέλος του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου με ένα φιλί. Ένα φιλί που απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο Άλφρεντ Αϊσεντάεντ και έμεινε στην ιστορία.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 14 Αυγούστου 1945 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Life». Οι ταυτότητες των δύο ανθρώπων παρέμεναν άγνωστες, μέχρι το 1980, όταν κι έγινε γνωστό ότι πίσω από το φιλί που έμεινε στην ιστορία ήταν η Γκρέτα Φρίντμαν και ο Τζορτζ Μεντόνσα.

photographer
O Άλφρεντ Αϊσεντάεντ υπογράφει την εμβληματική φωτογραφία του


Η 21χρονη τότε βοηθός οδοντιάτρου, βρισκόταν στην διάσημη πλατεία, πανηγυρίζοντας, μόλις ανακοινώθηκε η παράδοση της Ιαπωνίας.

Η στιγμή που ο ναύτης αγκαλιάζει την νεαρή νοσοκόμα απαθανατίστηκε και από έναν δεύτερο φωτογράφο τον Βίκτορ Γιόργκενσεν.

Κλείσιμο


O Τζορτζ Μεντόνσα υπηρέτησε σε μονάδα υποβρυχίων καταστροφών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν σε άδεια όταν ανακοινώθηκε το τέλος του. Όπως είχε δηλώσει παλιότερα, όταν είδε την Φρίντμαν την φίλησε αυθόρμητα γιατί του θύμιζε τις νοσοκόμες που είχε δει να φροντίζουν τους πληγωμένους ναυτικούς πάνω σε νοσοκομειακό πλοίο. Πολλά χρόνια αργότερα, ο ναύτης παντρεύτηκε την κοπέλα του κι είχε εντελώς ξεχάσει τη νοσοκόμα με την οποία δεν συστήθηκε ποτέ του.

Στα χρόνια που ακολουθούσαν πολλοί άλλοι ναύτες διεκδίκησαν το ρόλο του πρωταγωνιστή της φωτογραφίας, ωστόσο ο ναύτης Τζορτζ Μεντόνσα ήταν αυτός που συμμετείχε στο κάδρο της νίκης.

Greta Friedman, Woman In Iconic WWII Times Square Kiss Photograph, Dies at 92 [HD]


Ο Μεντόνσα κινήθηκε νομικά κατά του περιοδικού Life διεκδικώντας αποζημίωση για την φωτογραφία, ωστόσο η απουσία αποδείξεων για την ταυτότητα του ναύτη της φωτογραφίας είχε ως αποτέλεσμα το Δικαστήριο να απορρίψει τη διεκδίκηση χρηματικής ικανοποίησης.

mendonsa
Ο Μεντόνσα επιδεικνύει τη θρυλική φωτογραφία σε ένα κάδρο στο σπίτι του


Για την ανακάλυψη της ταυτότητας του ναύτη, ασχολήθηκαν δεκάδες επαγγελματίες φωτογράφοι, ακόμα και καθηγητές Πανεπιστημίων προσπαθώντας να κατανοήσουν από τις σκιές και το φως, την ώρα, τον ακριβή τόπο και χρόνο που ελήφθη το κάδρο. Οι απόψεις διίστανται μέχρι σήμερα.

Ο Τζορτζ Μεντόνσα, ναύτης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και συνταξιούχος ψαράς απεβίωσε λόγω σοβαρών προβλημάτων στην καρδιά, χωρίς να έχει ποτέ επιβεβαιωθεί ότι ήταν όντως ο άνθρωπος στο φωτογραφικό «κάδρο» της νίκης του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Sailor in iconic Times Square kiss photo dies at 95


sailor
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης