Tζούλιαν Ασάνζ: Η οπτική μεταμόρφωση του «mr Wikileaks»

Tζούλιαν Ασάνζ: Η οπτική μεταμόρφωση του «mr Wikileaks»

Με ανέμελο στυλ και κοντό μαλλί πόζαρε στο φακό ως ένας ήρωας της εποχής μας που αγωνίζεται για την ελευθερία του λόγου, όμως μετά από επτά χρόνια απομόνωσης η εικόνα του είναι πολύ διαφορετική

assange-tora
Με ανέμελο στυλ και κοντό καρέ μαλλί πόζαρε στο φακό ως ένας ήρωας της εποχής μας που αγωνίζεται για την ελευθερία του λόγου

Επτά χρόνια μετά τον «απομόνωσή» του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ο Τζούλιαν Ασάνζ δείχνει εμφανώς ταλαιπωρημένος

Kλείνει το μάτι στους δημοσιογράφους, κάνει το σήμα της νίκη στέλνοντας το μήνυμα ότι όλα θα πάνε καλά. Όμως, η ταλαιπωρημένη όψη του ιδρυτή του ενοχλητικού ιστότοπου «Wikileaks» δείχνει ότι παλεύει με τις αντοχές του.

Και το μέλλον του, όπως ο ίδιος πιστεύει, διαγράφεται δυσοίωνο.



Κλείσιμο
Μετά την σύλληψή του από τους Βρετανούς αστυνομικούς, ο Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε εκφράσει φόβους ότι, οι Αμερικανοί θα τον βασανίσουν στις φυλακές τους διοχετεύοντας την οργή τους για τις αποκαλύψεις που είχε κάνει μέσω του Wikileaks με την διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων. Xθες όμως ο 47χρονος Αυστραλός προσπαθούσε να πείσει τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη ότι δεν είναι αδύναμος.

Οι δραστικές αλλαγές στην εμφάνισή του Ασάνζ σχολιάζονται εκτενώς από τα διεθνή ΜΜΕ τα οποία παραθέτουν και φωτογραφίες του «πριν και μετά»: Πριν βρει καταφύγιο την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου και μετά την σύλληψή του.

assange-proti-1


Το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει την πορεία ενός ανθρώπου που έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία μεγάλη ψυχική και σωματική κούραση.

Από τότε που μαγνήτισε για πρώτη φορά το φακό, ο Ασάνζ έχει κάνει σαρωτικές αλλαγές, τουλάχιστον στην λευκή κόμη του.



Το 2009, είχε τα μαλλιά του κοντό καρέ και, τρία χρόνια χρόνια, όταν αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, απέκτησε ένα κοντό στρατιωτικό λουκ δείχνοντας την μαχητικότητά του. Εγκλωβισμένος στην πρεσβεία τα τελευταία επτά χρόνια, παραμέλησε σε μεγάλο βαθμό την εμφάνισή του. Άφησε πλούσια γενειάδα σαν κι αυτή που έχουν οι τρόφιμοι στις φυλακές.


assange-proti


Στο βίντεο που έκανε χθες το γύρο του κόσμου με τους αστυνομικούς της μητροπολιτικής αστυνομίας να τον βγάζουν σηκωτό από την πρεσβεία, ο 47χρονος Ασάνζ έδινε την εντύπωση ότι γέρασε απότομα.




Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Αυστραλός ιδρυτής του ενοχλητικού ιστότοπου είδε την δημοτικότητα του να ολισθαίνει επικίνδυνα κατά την διάρκεια της απομόνωσής του τα τελευταία χρόνια. Πολλοί υποστηρικτές του του γύρισαν την πλάτη όταν η Σουηδία εξέδωσε ένταλμα σε βάρος του με την κατηγορία για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Φεμινίστριες και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τον θεωρούσαν μέχρι τότε έναν μεγάλο ήρωα της εποχής μας που αγωνίζεται για την ελευθερία του λόγου, ξεχύθηκαν στους δρόμους για να τον επικρίνουν δριμύτατα.

Ο Ασάνζ όμως έγινε το μαύρο πρόβατο και των συναδέλφων του με την αποκάλυψη ότι, οι εργαζόμενοι υπέγραφαν συμβόλαιο υπό την απειλή της μήνυσης αν άνοιγαν το στόμα τους για τον ιστότοπο Wikileaks.

assange-tora
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης