Ιταλία: «Ήττα» για τον Σαλβίνι η απόβίβαση δεκάδων μεταναστών στη Λαμπεντούζα

Ιταλία: «Ήττα» για τον Σαλβίνι η απόβίβαση δεκάδων μεταναστών στη Λαμπεντούζα

Κρίση στην κυβέρνηση - Αιχμές Σαλβίνι και απάντηση του υπουργού Μεταφορών

LABE
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι υπέστη βαριά ήττα όταν 47 μετανάστες, που διέσωσε πλοίο γερμανικής ΜΚΟ, αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα παρά τις διαταγές του.

Κατά τη διάρκεια ενός χαοτικού απογεύματος, ο Σαλβίνι ενημερώθηκε ότι οι μετανάστες αποβιβάζονταν στη Λαμπεντούζα, μερικές ώρες αφότου ο ίδιος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο, καθώς έδινε συνέντευξη απευθείας στο τηλεοπτικό δίκτυο La7.

«Κάποιος το διέταξε. Αυτός ο κάποιος οφείλει εξηγήσεις», ήταν η αντίδραση του εμφανώς κατάπληκτου αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, που προφανώς υπονοούσε πως η ευθύνη ανήκει στην παράταξη που αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο του ακροδεξιού κόμματός του, της Λέγκας: το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»).

Ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι (M5S), αρμόδιος για τα λιμάνια, ανταπάντησε εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωσε ότι δεν διαδραμάτισε τον παραμικρό ρόλο στην τροπή των γεγονότων.

«Αν ο Σαλβίνι έχει κάτι να μου πει, ας μου το πει καταπρόσωπο. Ας μη λέει ανοησίες για μένα στην τηλεόραση», εξεμάνη ο Τονινέλι, εξηγώντας ότι προφανώς δικαστικοί έδωσαν εντολή να αποβιβαστούν οι μετανάστες.

Ο εισαγγελέας του Αγκριτζέντο, ο Λουίτζι Πατρονάτζο, ανέφερε σε δική του ανακοίνωση ότι διέταξε τη σύλληψη του πλοίου Sea-Watch 3 διότι φέρεται να παραβίασε τη νομοθεσία για τη μετανάστευση και έδωσε εντολή να απομακρυνθούν όλοι οι επιβαίνοντες.

Κλείσιμο
Μέλη της οικονομικής αστυνομίας (Guardia di Finanza), που είναι αρμόδια για τα τελωνεία, καθώς και της ιταλικής ακτοφυλακής επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πήγαν τους μετανάστες στη Λαμπεντούζα, ενώ το Sea-Watch 3 επρόκειτο να μεταφερθεί στη Λικάτα, στη Σικελία.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα σε μικρές ομάδες· η διαδικασία χρειάστηκε περίπου δύο ώρες. Μια ομάδα συγκεντρωμένων τους υποδέχθηκε με ζητωκραυγές στο λιμάνι, κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ των μεταναστών.

«Τα λιμάνια είναι ανοικτά! Οι ιταλικές αρχές επιτέλους επέτρεψαν την αποβίβαση των φιλοξενουμένων μας που απέμεναν», υποστήριξε η Sea-Watch μέσω Twitter. «Η αποβίβαση όλων των φιλοξενουμένων μας ολοκληρώθηκε» και «έτυχαν θερμής υποδοχής από την κοινωνία των πολιτών της Ιταλίας -- Grazie Italia!», συμπλήρωσε η ΜΚΟ.

Νωρίτερα, ο Σαλβίνι είχε αναφέρει μέσω Twitter ότι «ακόμη κι αν το πλοίο κατασχεθεί, δεν πρέπει να γίνει καμία αποβίβαση. Όποιος νομίζει κάτι άλλο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη [των πράξεών του]».

Το Sea-Watch 3 προσέγγισε τη Λαμπεντούζα το Σάββατο, αψηφώντας την εντολή να μην εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα. Ο πλοίαρχος είχε διαμηνύσει πως σκόπευε να μπει στο λιμάνι του νησιού ανεξαρτήτως της στάσης των ιταλικών αρχών, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η αποβίβαση των μεταναστών ήταν απαραίτητη από ανθρωπιστική σκοπιά λόγω των επιδεινούμενων συνθηκών πάνω στο πλοίο, τόνιζαν στελέχη της Sea-Watch το προηγούμενο 24ωρο.

Την Τετάρτη, το Sea-Watch 3 διέσωσε συνολικά 65 ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Η Ιταλία συμφώνησε την Παρασκευή να υποδεχθεί τους 18 εξ αυτών, κυρίως οικογένειες με παιδιά, κάτι που σήμανε πως οι υπόλοιποι 47 έμειναν ουσιαστικά αποκλεισμένοι πάνω στο πλοίο.

Ο εκπρόσωπος της Sea-Watch Ρούμπεν Νόιγκεμπαουερ σχολίασε: «καταδικάζουμε το ότι το πλοίο μας πρόκειται πιθανόν να κατασχεθεί ενώ άνθρωποι πεθαίνουν στη θάλασσα, πάντως είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αποδειχθεί ότι δεν κάναμε τίποτα κακό κι ότι θα μπορούσε να ξαναρχίσουμε τη δουλειά μας, που είναι απολύτως αναγκαία διότι ο δείκτης των θανάτων [στη Μεσόγειο] δεν ήταν ποτέ υψηλότερος από ό,τι φέτος».

Ο Σαλβίνι, αρχηγός της Λέγκας, οξύνει την αντιμεταναστευτική ρητορεία του εν μέσω της εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών, που διεξάγονται στην Ιταλία την Κυριακή (26η Μαΐου).

Η προεκλογική εκστρατεία ανέβασε κατακόρυφα την ένταση στην κυβέρνηση συμμαχίας της Λέγκας και του M5S, όπως έδειξαν οι αντεγκλήσεις των Σαλβίνι και Τονινέλι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης