ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Καταδίκη της επίθεσης στο κέντρο προσφύγων της Τρίπολης από ΕΕ και Άγκυρα

Καταδίκη της επίθεσης στο κέντρο προσφύγων της Τρίπολης από ΕΕ και Άγκυρα

Ευρωπαϊκή Ένωση και Άγκυρα καταδίκασαν την αεροπορική επιδρομή  στο Κέντρο Προσφύγων στην Τρίπολη, που άφησε 44 νεκρούς

tripoli_nekroi
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη «φρικτή επίθεση» που πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών κοντά στην Τρίπολη, όπου 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή η ευθύνη για την οποία αποδίδεται στις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ που έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Τουλάχιστον 70 μετανάστες τραυματίστηκαν από την επιδρομή σε ένα υπόστεγο όπου κρατούνταν 120 μετανάστες και πρόσφυγες και ο απολογισμός μπορεί να επιδεινωθεί, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των υπηρεσιών διάσωσης στην Τρίπολη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώνει τη φωνή της με την έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ να διεξαχθεί αμέσως έρευνα για τους δράστες αυτής της φρικτής επίθεσης», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η σοκαριστική και τραγική επίθεση σε ένα κέντρο κράτησης στην Τρίπολη μας υπενθυμίζει το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης στη Λιβύη καθώς και την ολέθρια και ευάλωτη κατάσταση των μεταναστών που έχουν εμπλακεί στο σπιράλ της βίας στη χώρα αυτή», υπογράμμισε.

«Η βία εναντίον αμάχων, περιλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστών, είναι εντελώς απαράδεκτη και την καταδικάζουμε με τους πιο έντονους όρους», πρόσθεσε η Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδίωξε να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα κέντρα κράτησης που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου, υπενθύμισε. «Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν επειγόντως», επέμεινε.

«Πολλοί βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να μεταφερθούν γρήγορα σε ασφαλή μέρη ώστε να μπορέσουν να λάβουν βοήθεια και να απομακρυνθούν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τη Μογκερίνι, η επίθεση «καταδεικνύει ακόμη μια φορά την ανάγκη μιας κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση στη Λιβύη».

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα εντείνουν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των αντίπαλων δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Έχει προηγηθεί η απώλεια της Γκαριάν, μιας πόλης νότια της Τρίπολης την οποία ο στρατάρχης είχε κάνει επιχειρησιακό κέντρο στην επίθεσή του εναντίον της πρωτεύουσας, περισσότερα από 1.000 χλμ. από το προπύργιό του στη Βεγγάζη (βορειοανατολικά).

Καταδίκη και από την Τουρκία

Από την πλευρά της, η Τουρκία χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό του κέντρου κράτησης «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

«Η επίθεση που είχε στόχο ένα κέντρο για μετανάστες και οδήγησε στον θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Μια διεθνής έρευνα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση για τον προσδιορισμό των υπευθύνων. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει χωρίς να περιμένει», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση.

Η Τουρκία επεμβαίνει στην κρίση στη Λιβύη υποστηρίζοντας στρατιωτικά την ΚΕΕ.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στον Χαλίφα Χάφταρ κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με την κράτηση από τις δυνάμεις του έξι Τούρκων πολιτών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι στις αρχές της εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης