Συρία: Ο Ερντογάν «μοίρασε» τα εδάφη με τον Πούτιν και εξασφάλισε εκεχειρία 150 ωρών

Συρία: Ο Ερντογάν «μοίρασε» τα εδάφη με τον Πούτιν και εξασφάλισε εκεχειρία 150 ωρών

Ικανοποιημένος ο Ερντογάν καθώς οι Κούρδοι θα πρέπει να αποχωρήσουν σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία - Μετά από επτά ώρες συμφώνησε με τον Πούτιν για κοινές περιπολίες Ρώσων-Τούρκων σε ζώνη 10χλμ. εντός της Συρίας - Επιθετική ρητορική των ΗΠΑ για εγκλήματα πολέμου από την Άγκυρα

puttin_ar
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά επτά ολόκληρες ώρες διήρκησε η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, την Τρίτη. Οι δύο ηγέτες και βασικοί ρυθμιστές των εξελίξεων στη Συρία είχαν εκ των προτέρων αποφασίσει ότι το τετ-α-τετ αυτό πρέπει να καταλήξει με «λευκό καπνό», δηλαδή σε κάποιου είδους συμφωνία σε ό,τι έχει να κάνει με τις διευθετήσεις στη βορειοανατολική Συρία. Πόσο, μάλλον, όταν απέμεναν μόνο δέκα ώρες πριν τη λήξη της εκεχειρίας.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά και την απομάκρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών οι δύο ηγέτες έχουν απομείνει να χαράσσουν το μέλλον της Συρίας, εκπροσωπώντας στο υψηλό διπλωματικό επίπεδο τις δύο βασικές δυνάμεις που μάχονται για το μερίδιό τους. Οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια, εξομαλύνοντας το βασικό αγκάθι στις κατά τα άλλα στενές και αμοιβαία προσοδοφόρες σχέσεις τους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία αντικρίζει με κατανόηση την πρόθεση της Τουρκίας να κάνει βήματα για την εθνική της ασφάλεια ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία, την οποία αποκάλεσαν «Υπόμνημα Σότσι». Όπως ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν η ρωσική στρατονομία μαζί με τους Σύριους φύλακες συνόρων να απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές (YPG) από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, για την ακρίβεια να τους απομακρύνουν από τη «ζώνη ασφαλείας πλάτους 32 χλμ.

Αποφασίστηκε ακόμα να πραγματοποιηθεί νέα εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία για 150 ώρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι Κούρδοι θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει ολοσχερώς από τη «ζώνη ασφαλείας. Οι κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων θα αρχίσουν σε έξι ημέρες, σε μια στενότερη λωρίδα, πλάτους 10 χλμ. Ρωσία και Τουρκία θα δημιουργήσουν επίσης έναν κοινό μηχανισμό επίβλεψης και επαλήθευσης της εφαρμογής της συμφωνίας τους στη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Σύριο ομόλογό του για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε μετά τις συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο πρόεδρος Άσαντ ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο αποτέλεσμα της δουλειάς του και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει Σύριους συνοριοφύλακες στα (συροτουρκικά) σύνορα, μαζί με τη ρωσική στρατονομία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Είναι απόλυτο λογικό που ο Ερντογάν εμφανίζεται ικανοποιημένος, αν αναλογιστεί κανείς ότι η προηγούμενη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ περιοριζόταν στο κεντρικό τμήμα της μεθορίου, ανάμεσα στις συριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπου επικεντρωνόταν και η στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων. Πλέον, το μήκος της περιοχής από την οποία θα πρέπει να αποχωρήσουν οι Κούρδοι μαχητές είναι τριπλάσιο και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που επιθυμούσε τη Τουρκία να συμπεριληφθεί στη ζώνη ασφαλείας.

Εντύπωση προκαλεί ότι αν και η Αμερική εγκατέλειψε την περιοχή κλιμακώνει τη ρητορική της. Για του λόγου το αληθές, ο Αμερικανός υπουργό Άμυνας δήλωσε ότι η Άγκυρα πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου εναντίον των Κούρδων που φαίνεται να έχει διαπράξει στη Συρία. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι «σίγουρα έχει γίνει κάποια πρόοδος».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε προβεί σε μία πρωτοφανή δήλωση: Δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι προετοιμασμένος και για το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Τουρκίας. Αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να ανταποδώσει τα πυρά, δηλώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τήρησαν πλήρως τις υποσχέσεις που έδωσαν την περασμένη εβδομάδα στη συμφωνία του με τον Αντιπρόεδρο Πενς για την προσωρινή εκεχειρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης