Κορωνοϊός στην Ιταλία: Η Λομβαρδία από την οικονομική απογείωση στο απόλυτο δράμα

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Η Λομβαρδία από την οικονομική απογείωση στο απόλυτο δράμα

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, πριν ο κορωνοϊός ισοπεδώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στο πέρασμα του, η Λομβαρδία βρισκόταν στην τρίτη θέση μεταξύ των περιφερειών της Ευρώπης σε αριθμό εταιρειών

italy_virus
Το ανθρωπιστικό δράμα, που εξελίσσεται αυτήν την ώρα στη Λομβαρδία με την εκατόμβη νεκρών από τον κορωνοϊό στο Μπέργκαμο, τοποθετεί την περιφέρεια της βόρειας Ιταλίας στο επίκεντρο της φονικής επέλασης της πανδημίας. Μέχρι πρότινος και πριν ο κορωνοϊός εισβάλει στην ζωή τους, τα 10 εκατομμύρια κάτοικοι της περιφέρειας με πρωτεύουσα το Μιλάνο τη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας, απολάμβαναν τα οικονομικά αποτελέσματα των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μιας από τις πλέον ανεπτυγμένης βιομηχανικά περιοχής της Ευρώπης έχοντας υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από το αντίστοιχο εθνικό.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας για την οικονομία της Λομβαρδίας, η δραστηριότητα παρέμεινε αυξημένη σε όλους τους κλάδους λόγω αύξησης των επενδύσεων των επιχειρήσεων, των εξαγωγών και της κατανάλωσης . Από αρχή της ανάκαμψης το 2014 έως το 2017 η περιφέρεια έχει φτάσει στα προ-κρίσης(2007) επίπεδα δραστηριότητας επιδεικνύοντας επιδόσεις συστηματικά καλύτερες από αυτές του μέσου όρου της χώρας.

Το έτος 2018 το ΑΕΠ της Λομβαρδίας αυξήθηκε κατά 1,4% ενώ βάσει των στοιχείων της ιταλικής Στατιστικής Αρχής το ΑΕΠ της περιφέρειας το 2017 ανήλθε σε €383,175 δις, αποτελώντας το 22,2% του συνολικού ΑΕΠ της Ιταλίας. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανερχόταν σε €38.212, ανώτερο από το μέσο όρο της χώρας. Στην υψηλότερη επίδοση της τοπικής οικονομίας από την εθνική συνέβαλαν οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης της παραγωγικότητας της εργασίας και η αύξηση της απασχόλησης ειδικά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας με την ανεργία να βρίσκεται στο 6% , αρκετά χαμηλότερα από το εθνικό μέσο όρο (10,6%).

Η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει αύξηση 3% το 2018 (έναντι 3,7% το 2017) ενώ ο τομέας κατασκευών, που είχε πληγεί σημαντικά από την κρίση, συνέχιζε να αναπτύσσεται σημαντικά με την φαρμακευτική βιομηχανία της περιοχής να είναι από τις σημαντικότερες της Ευρώπης. Η αγορά ακινήτων είχε επανακάμψει από το 2014 και οι αγοραπωλησίες κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,5% το 2018. Όσον αφορά στις υποδομές, το 2018 αυξήθηκε η αξία των διαγωνισμών κατά 16% και συνεχίστηκε η υλοποίηση των έργων που είχαν ξεκινήσει ενώ το Μιλάνο ετοιμαζόταν πυρετωδώς για τα έργα αστικής ανάπλασης στο πλαίσιο του προγράμματος «Μιλάνο 2030».

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία πριν ο κορωνοϊός ισοπεδώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στο πέρασμα του, η Λομβαρδία βρισκόταν στην τρίτη θέση μεταξύ των περιφερειών της Ευρώπης σε αριθμό εταιρειών, που συμμετείχαν σε εμπορικές εκθέσεις και δεύτερη σε χώρους και αριθμό εκδηλώσεων. Μεταξύ 2012 και 2017 κατά μέσο όρο 23.000 εταιρείες συμμετείχαν σε περίπου 60 εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν ετησίως στην περιφέρεια αυτή με 1,8εκατ επισκέπτες ετησίως. Η Λομβαρδία βρισκόταν στην πρώτη θέση στις δαπάνες τουριστών που επισκέπτονταν την Ιταλία καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες της περιοχής πραγματοποιούσαν σημαντικές αγορές.

Οσον αφορά στις εξαγωγές και τις εισαγωγές, το 2018 εξήχθησαν στη Λομβαρδία προϊόντα αξίας €127 δις και εισήχθησαν προϊόντα αξίας €133,8 δις. Τα πρώτα σε κατάταξη αξίας προϊόντα που εξήχθησαν ήταν μηχανήματα και εξοπλισμός, μέταλλα και προϊόντα μετάλλου, χημικά προϊόντα ενώ αντίστοιχα τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη αξία εισαγωγών ήταν υπολογιστές, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και οπτικά και χημικά προϊόντα. Οι σημαντικότερες χώρες όπου κατευθύνονταν οι λομβαρδικές επενδύσεις ήταν η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και ΗΠΑ ενώ οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης κεφαλαίων ήταν το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Έξαρση των κρουσμάτων στη Γαλλία - Τα νοσοκομεία του Παρισιού θα φτάσουν σε σημείο κορεσμού

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Οι αρχές θεωρούν ότι ο επίσημος αριθμός των θυμάτων είναι υποβαθμισμένος

Κορωνοϊός - Ιταλία: Εκκλησία γεμάτη φέρετρα στο Μπέργκαμο - Συγκλονιστικές εικόνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης